Harde en zachte geitenkazen
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen zachte en harde geitenkazen. De harde geitenkazen bevatten weinig vocht en zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Doordat de melk gepasteuriseerd is zijn deze harde geitenkazen veilig om te eten als je zwanger bent.
De zachte geitenkazen worden soms gemaakt met rauwe melk en zijn daarom niet altijd veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Deze zachte geitenkazen kunnen de listeria bacterie bevatten die gevaarlijk is voor de ongeboren baby. Zachte geitenkazen worden bijna niet in Nederland geproduceerd, maar wel uit andere landen geïmporteerd. Je kunt ze herkennen doordat er bij de ingrediëntenlijst ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op staat.
Lees ook:
Wat mag ik eten?Toch zachte geitenkaas gegeten?
Heb je per ongeluk toch zachte geitenkaas gegeten? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Alleen wanneer je last krijgt van koorts, diarree en misselijkheid is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Wat mag je niet eten, en waar heb je nu écht baat bij tijdens de zwangerschap? Leer het met de voedingscursus, deel van ons online cursuspakket van 12 cursussen