1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Eten tijdens de zwangerschap

    Eten tijdens je zwangerschap, het is een verhaal apart. Want wat is nou wel en wat is nou niet goed voor je?

    Terug

    Eten tijdens de zwangerschap

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
    Behalve dat je sommige dingen moet laten liggen, kan ook soms de inspiratie voor nieuwe zwangerschapsrecepten een beetje opraken. Daarom lees je hieronder meer over lekkere recepten per zwangerschapsweek en over wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.

    Voeding tijdens de zwangerschap

    Alles wat je zelf tijdens de zwangerschap binnenkrijgt, komt ook bij je baby terecht. Daarom is het belangrijk om op je eten en drinken te letten. De welbekende cravings kunnen soms ervoor zorgen dat je niet altijd gezonde keuzes maakt. Chocolade, ijs, chips, patat, pizza en snoep zijn voor veel vrouwen favoriet tijdens de zwangerschap. Ook onder het mom van ‘eten voor twee’, is de verleiding groot. Af en toe toegeven aan cravings kan, maar onthoud wel dat een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk is voor jou én je baby. Denk hierbij aan voldoende water, goede vetten en groente en fruit. En het voordeel is: als jij nu gezond eet, is de kans groter dat je kindje later ook een voorkeur heeft voor gezond eten.

    Tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde voedingsmiddelen en supplementen van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat zowel de moeder als de baby de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen voor een gezonde ontwikkeling. Naast de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële vitaminen en mineralen, kan het innemen van prenatale vitamines een essentiële rol spelen bij het waarborgen van een gezonde zwangerschap.

    Vitamines

    Prenatale vitamines, die vaak worden voorgeschreven door zorgverleners, bevatten een verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder foliumzuur, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3-vetzuren, die allemaal cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de baby. Foliumzuur is bijvoorbeeld van vitaal belang voor de vroege ontwikkeling van de foetus en kan helpen bij het voorkomen van neurale buisdefecten. IJzer is essentieel voor de productie van hemoglobine en het transport van zuurstof in het bloed, terwijl calcium de ontwikkeling van sterke botten en tanden ondersteunt, zowel bij de moeder als bij de baby.

    Naast het belang van prenatale vitamines is het van cruciaal belang om de inname van vloeistoffen, met name water, te verhogen. Voldoende hydratatie is van essentieel belang tijdens de zwangerschap, aangezien uitdroging kan leiden tot complicaties zoals vroegtijdige samentrekkingen en een verminderde vruchtwaterproductie. Het drinken van voldoende water kan ook helpen bij het verminderen van zwellingen, constipatie en het handhaven van een gezonde lichaamstemperatuur.

    Verder is het aanbevolen om te streven naar een dieet dat rijk is aan vezels, aangezien vezelrijk voedsel kan helpen bij het voorkomen van constipatie, een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Het toevoegen van voedingsmiddelen zoals volle granen, groenten, fruit en peulvruchten kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het verminderen van het ongemak dat gepaard gaat met obstipatie.

    Gezondheidsrisico's

    Naast dat gezond eten erg belangrijk is voor je baby, zijn er ook bepaalde drink- en etenswaren die je beter kunt vermijden vanwege de gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld rauw vlees, rauwmelkse kaas en rauwe eieren zijn sterk af te raden tijdens een zwangerschap. Deze producten kunnen namelijk toxoplasmose en listeria veroorzaken.

    Daarnaast is het vermijden van bepaalde soorten vis die mogelijk verontreinigd zijn met kwik van essentieel belang. Grote roofvissen zoals zwaardvis, haai en koningsmakreel kunnen hoge niveaus van kwik bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus. Het is raadzaam om te kiezen voor vissoorten met lage kwikgehalten, zoals zalm, forel en sardines, die rijk zijn aan essentiële omega-3-vetzuren en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor de ontwikkeling van de baby.

    Ook is het vermijden van rauwmelkse kazen en ongepasteuriseerde zuivelproducten belangrijk vanwege het potentiële risico op blootstelling aan listeria-bacteriën. Deze bacteriën kunnen ernstige ziektes veroorzaken bij zwangere vrouwen en kunnen leiden tot ernstige complicaties zoals vroeggeboorte of miskramen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor gepasteuriseerde zuivelproducten en harde kazen met een laag risico op listeria, zoals cheddar, mozzarella en Gouda.

    Kijk hier om gelijk te kunnen zien wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Er zijn namelijk aardig wat dingen waar je rekening mee moet houden qua voeding tijdens de zwangerschap!

    Boodschappenlijstje

    Het kan soms best lastig zijn om tijdens je zwangerschap een weekmenu te bedenken. Je mag niet alles eten en als je dan in de supermarkt staat weet je soms niet wat je nou wel en niet mag eten. Daarom hebben wij voor je op een rij gezet wat je nu wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap én recepten tijdens de zwangerschap. Zo kun je makkelijk een boodschappenlijstje samenstellen van de producten die je wel mag eten, want dat zijn er nog genoeg! Ben je benieuwd of je bepaald voedsel nu wel of niet mag consumeren? Met deze handige A/Z lijst met verschillende voedingsmiddelen heb je het antwoord zo gevonden!

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    • group-image
      1 maand geleden

      Voeding tijdens de zwangerschap

      326 leden

    Het meest complete cursusportaal voor tijdens en na jouw zwangerschap!

    Leer alles wat je wilt weten en volg de cursus op jouw moment, in jouw veilige thuisomgeving.
    Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.

    cursus-zwangerschap

    cursus
    Zwangerschap

    cursus-bevallen

    cursus
    Bevallen

    cursus-borstvoeding

    cursus
    Borstvoeding

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard