1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De voordelen van het dragen van je baby

    Gepubliceerd op: 6-10-2024Bewerkt op: 6-10-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 6-10-2024Bewerkt op: 6-10-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    Het dragen van je baby in een draagzak of draagdoek

    Het dragen van een baby in een draagdoek of draagzak is een praktijk die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Niet alleen is het praktisch voor ouders, maar het biedt ook tal van voordelen voor de ontwikkeling van de baby. In dit artikel bespreken we de voordelen van het dragen van een baby in een draagdoek of draagzak vanaf de geboorte en vergelijken we deze met het gebruik van een kinderwagen of het leggen van de baby in een box.

    1. Fysieke Ontwikkeling: Rug en Heupen

    Optimale Houding: Een van de grootste voordelen van het dragen van een baby in een draagdoek of draagzak is de ondersteuning van de juiste ergonomische houding. Wanneer een baby wordt gedragen, zit hij in een natuurlijke "M-positie" waarbij de knieën hoger zijn dan de billetjes en de heupen goed ondersteund worden. Deze houding bevordert een gezonde heupontwikkeling en kan helpen bij het voorkomen van heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn.

    Rugondersteuning: Daarnaast ondersteunt het dragen in een draagdoek of draagzak de natuurlijke kromming van de rug van de baby. Dit is vooral belangrijk in de eerste maanden wanneer de baby’s spieren nog niet sterk genoeg zijn om de rug recht te houden. In tegenstelling tot het liggen op een harde ondergrond in een box of kinderwagen, zorgt de draagdoek voor een gelijkmatige drukverdeling, wat rugproblemen kan helpen voorkomen.

    2. Breinontwikkeling

    Sensorische Stimulatie: Het dragen van een baby dicht bij het lichaam van de ouder biedt constante sensorische stimulatie. De baby hoort de hartslag van de ouder, voelt hun bewegingen en ruikt hun geur. Deze constante prikkels bevorderen de hersenontwikkeling en helpen bij de integratie van sensorische informatie, wat cruciaal is voor de cognitieve groei.

    Verkenning van de Wereld: Wanneer een baby gedragen wordt, heeft hij een beter zicht op de omgeving en kan hij actiever deelnemen aan wat er om hem heen gebeurt. Dit stimuleert de nieuwsgierigheid en helpt bij het ontwikkelen van een beter begrip van de wereld.

    3. Spraakontwikkeling

    Verbeterde Communicatie: Door de nabijheid bij de ouder tijdens het dragen, worden baby's blootgesteld aan meer gesproken taal. Ouders praten vaak tegen hun baby terwijl ze hen dragen, wat bijdraagt aan de spraakontwikkeling. Deze verbale interacties zijn essentieel voor het opbouwen van de taalvaardigheden van de baby.

    Observatie van Mondbewegingen: Wanneer een baby gedragen wordt op borsthoogte, kan hij gemakkelijk de mondbewegingen van de ouder observeren tijdens het praten. Dit helpt bij het leren van de articulatie van woorden en klanken.

    4. Stressregulatie

    Vermindering van Huilen: Studies hebben aangetoond dat baby's die regelmatig gedragen worden, minder huilen. De nabijheid van de ouder biedt een gevoel van veiligheid en comfort, wat helpt bij het reguleren van stress en het kalmeren van de baby.

    Verlaging van Cortisolniveau: Fysiek contact met de ouder tijdens het dragen kan de productie van het stresshormoon cortisol verminderen. Dit helpt bij het bevorderen van een gevoel van welzijn en rust bij de baby.

    5. Ouder-Kind Binding

    Versterking van de Band: Het dragen van een baby in een draagdoek of draagzak bevordert een sterke emotionele band tussen ouder en kind. Het constante fysieke contact en de nabijheid zorgen voor een diepere verbinding en kunnen het gevoel van veiligheid en vertrouwen bij de baby versterken.

    Verbeterde Responsiviteit: Ouders die hun baby dragen, zijn vaak beter in staat om subtiele signalen van hun kind op te pikken en hierop te reageren. Dit verhoogt de responsiviteit van de ouder en bevordert een betere zorg en communicatie.

    Balans tussen Dragen en Wegleggen

    Hoewel het dragen van een baby vele voordelen biedt, betekent dit niet dat het slecht is om een kind in de kinderwagen of box te leggen. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen dragen en wegleggen. Beide methoden hebben hun eigen plaats en kunnen bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de baby. Het afwisselen van dragen en wegleggen kan helpen bij het bevorderen van zelfstandigheid en het ontwikkelen van verschillende vaardigheden.

    Praktische Overwegingen bij het Dragen

    Oefening Baart Kunst: Het knopen van een draagdoek kan in het begin wat oefening vergen, maar na verloop van tijd wordt het een tweede natuur. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om dit te leren, omdat het uiteindelijk veel gemak en comfort zal bieden.

    Duurzaamheid: Een geweven doek gaat doorgaans langer mee dan een stretchdoek en kan makkelijker meer gewicht dragen. Dit maakt het een duurzame keuze voor ouders die hun kind langer willen dragen.

    Draagzakken: Het kiezen van de juiste draagzak is essentieel omdat deze specifiek op de lichaamsbouw van de ouder moet passen. Hoewel sommige draagzakken beweren geschikt te zijn vanaf de geboorte, zijn de meeste pas echt geschikt vanaf ongeveer drie maanden vanwege de noodzaak van goede zij- en nekondersteuning.

    Professionele Ondersteuning

    Voor ouders die moeite hebben met het knopen van een draagdoek of niet zeker weten welke draagzak het beste is, zijn er draagconsulten beschikbaar. Een draagconsulent kan helpen bij het leren van het knopen op een verantwoorde manier en het kiezen van de juiste draagzak. Voor vragen of advies kunnen ouders altijd bij een van de teamleden informeren.

    Conclusie

    Het dragen van een baby in een draagdoek of draagzak biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van het gebruik van een kinderwagen of het leggen van de baby in een box. Het ondersteunt de fysieke ontwikkeling van rug en heupen, stimuleert de brein- en spraakontwikkeling, helpt bij stressregulatie en versterkt de ouder-kind binding. Het vinden van de juiste balans tussen dragen en wegleggen is belangrijk, en met de juiste ondersteuning en oefening kan het dragen een waardevolle aanvulling zijn op de opvoeding van een baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard