1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Krampjes

    Gepubliceerd op: 6-24-2024Bewerkt op: 6-24-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 6-24-2024Bewerkt op: 6-24-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    Liefdevolle Tips voor Verlichting en Ondersteuning

    Als kersverse ouders kunnen krampjes een uitdaging zijn, maar we geloven dat met de juiste aanpak en een dosis positiviteit, jullie deze fase moeiteloos kunnen doorstaan. Laten we meteen in vijf geweldige mogelijkheden duiken om krampjes te voorkomen, verlichten en ondersteunen, zodat jullie als ouders in volle teugen kunnen genieten van jullie kleintje.

    Krampjes zijn vaak een veelvoorkomend probleem bij pasgeboren baby’s, maar er zijn manieren om ermee om te gaan en jullie baby verlichting te bieden. Hier zijn vijf waardevolle tips die jullie kunnen helpen: **

    1. Voeding: De keuze van voeding kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en verminderen van krampjes. Borstvoeding heeft vaak de voorkeur, omdat het de neiging heeft om minder krampjes te veroorzaken en beter verteerbaar is voor de baby dan kunstvoeding. Als het mogelijk is, moedigen we het geven van borstvoeding aan, omdat het vele voordelen biedt voor zowel de baby als de moeder. Borstvoeding zorgt voor een goede balans van voedingsstoffen en antistoffen die de spijsvertering van de baby bevorderen.
    2. Knuffelen en nabijheid: Knuffelen is niet alleen fijn, maar het kan ook helpen bij het kalmeren van krampjes. Houd jullie baby dicht tegen jullie aan en geniet samen van deze kostbare momenten van verbondenheid. Het contact met jullie warme lichaam en de geruststellende geluiden van jullie hartslag kunnen de baby kalmeren en helpen ontspannen.
    3. Voorzichtig met medicatie**: We willen jullie waarschuwen dat sommige medicatie, zoals sab simplex en infacol, soms worden gebruikt om krampjes te verlichten, maar voorzichtigheid is geboden. Sab simplex wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op geelzucht bij een baby, wat kan leiden tot ziekenhuisopname en therapie. Gebruik daarom dit soort medicatie alleen onder begeleiding van een deskundige.

    Daarentegen kunnen pre- en probiotica een gunstig effect hebben, zowel tijdens de zwangerschap als voor de baby. Het innemen van probiotica door de moeder tijdens de zwangerschap kan helpen om een gezonde darmflora te bevorderen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een betere ontwikkeling van het immuunsysteem en de spijsvertering van de baby. Bovendien wordt aangenomen dat het geven van probiotica aan de baby, vooral ook na een keizersnede, de darmflora van de baby positief kan beïnvloeden en zo de kans op krampjes kan verminderen.

    Het is echter essentieel om met een zorgverlener te overleggen voordat jullie beslissen om pre- of probiotica te gebruiken, omdat elk geval uniek is en individuele behoeften kunnen verschillen.

    4. Zoek de oorzaak: Het is belangrijk om de oorzaak van de krampjes te achterhalen, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Overweeg de voeding van de baby, het juiste aanleggen tijdens het voeden en eventuele allergieën. Sommige baby’s kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen die via de moedermelk worden doorgegeven. Het uitsluiten van mogelijke triggers kan helpen bij het verminderen van krampjes. Soms kan een heel snelle of juist een heel moeizame bevalling ook de trigger zijn. Een osteopaat/craniosacraal therapeut kan dan eventueel helpen.

    Bijv: Anke Bocken in Holtem Bleyberg osteopathie in Grevenbicht Rob van den bergh in Born Of Janneke de Louw Craniosacraal, reflextherapie en fysiotherapeut. ( zeker een aanrader, bij een heel heftige bevalling met veel emoties. )

    5. Massagetips voor de baby: Tijdens krampjes kan een zachte massage verlichting bieden. Probeer de buik van jullie baby in cirkelvormige bewegingen te masseren met milde druk. Dit kan de darmbeweging bevorderen en verlichting brengen. Begin met de massage in een rustige en ontspannen omgeving, waar jullie baby zich veilig voelt. Een rustgevende massage kan ook helpen om jullie baby te kalmeren en te troosten.

    Onthoud dat elke baby anders is, en het kan even duren voordat jullie de beste aanpak vinden. Blijf liefdevol en geduldig, want met jullie steun en zorg zullen de krampjes uiteindelijk verminderen, en jullie baby zal zich gelukkig en gezond ontwikkelen. Geniet van elk moment, zelfs tijdens de moeilijke tijden, want het zijn deze momenten die het ouderschap zo bijzonder maken. Jullie kleintje zal altijd jullie onvoorwaardelijke liefde voelen, en dat is het mooiste geschenk dat jullie kunnen geven. Veel geluk en een liefdevolle tijd met jullie baby!

    Aanvullende tips voor massage en kalmering

    1. Buikmassage met cirkelvormige bewegingen: Leg jullie baby voorzichtig op zijn rug op een zachte ondergrond. Plaats jullie handpalm op zijn buik en maak met jullie vingertoppen zachte, cirkelvormige bewegingen met de klok mee. Deze massage helpt de darmbeweging te stimuleren en kan verlichting bieden bij krampjes.

    2. Fietsbewegingen met de beentjes: Leg jullie baby voorzichtig op zijn rug en beweeg zijn beentjes alsof hij aan het fietsen is. Buig en strek de beentjes voorzichtig om de buikspieren te activeren en eventuele vastzittende lucht te helpen vrijkomen.

    3. Warme doeken: Warmte kan troost bieden en de pijn van krampjes verminderen. Bevochtig een zachte doek met warm water (zorg ervoor dat het niet te heet is) en leg deze voorzichtig op de buik van jullie baby. De warmte kan de buikspieren ontspannen en het ongemak verzachten.

    4. Draagzak of babyhangmat: Draagzakken en ergonomische babyhangmatten kunnen een rustgevende omgeving creëren voor jullie baby. Het zachte wiegen en de nabijheid van jullie lichaam kunnen helpen bij het kalmeren van de baby en het verminderen van krampjes. Bekijk ook eens de pagina over de NONOMO baby hangmat ???? Deze ergonomische hangmat kan een rustgevende en kalmerende ruimte bieden voor jullie kleintje, waardoor de pijn van krampjes verminderd kan worden. Het zachte wiegen van de hangmat kan bovendien een gevoel van geborgenheid geven, vergelijkbaar met de baarmoeder.

    5. Warm bad: Een warm bad kan niet alleen ontspannend zijn voor jullie baby, maar het kan ook verlichting bieden bij krampjes. Zorg ervoor dat het badwater aangenaam warm is, maar niet te heet. Het warme water kan helpen om de spieren te ontspannen en het ongemak te verminderen.

    Het is essentieel om tijdens het uitvoeren van deze massage technieken en het gebruik van warmte altijd alert te zijn op de reactie van jullie baby. Elk kind is anders, dus let goed op hoe jullie baby reageert op de verschillende methoden. Als jullie merken dat jullie baby zich ongemakkelijk voelt of ongewoon reageert, stop dan direct en zoek indien nodig advies van een kinderarts.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard