1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Belang van een geboorteplan: voorbereid en met regie bevallen

    Gepubliceerd op: 6-24-2024Bewerkt op: 6-24-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 6-24-2024Bewerkt op: 6-24-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    Het opstellen van een geboorteplan is een essentiële stap in de voorbereiding op je bevalling. Het helpt je om je wensen en verwachtingen duidelijk te maken en biedt houvast in onverwachte situaties.

    Waarom een geboorteplan?

    Het schrijven van een geboorteplan is een waardevolle stap in de voorbereiding op je bevalling. Dit plan is niet bedoeld om tijdens je bevalling aan je zorgverlener te overhandigen, zodat deze precies weet wat te doen. In plaats daarvan helpt het jou om je te verdiepen in het proces van bevallen en om na te denken over wat jij belangrijk vindt tijdens deze bijzondere gebeurtenis. Daarnaast biedt het een leidraad voor gesprekken met je verloskundige of gynaecoloog, zodat jullie samen op één lijn komen over jouw wensen en verwachtingen.

    De waarde van een goed geboorteplan

    Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een goede voorbereiding op de bevalling kan helpen om de kans op een negatieve of traumatische ervaring te verkleinen. Drie factoren blijken daarbij essentieel te zijn voor een positieve bevalervaring: jouw eigen verwachtingen en persoonlijkheid, de manier waarop er met jou gecommuniceerd wordt, en wat er tijdens de bevalling gebeurt. Een goed geboorteplan bereidt je voor op mogelijke scenario's en helpt je om keuzes te maken, waardoor je meer controle houdt, zelfs als de bevalling anders verloopt dan verwacht.

    Wat zet je in een geboorteplan?

    Een goed geboorteplan bevat informatie over verschillende situaties die kunnen voorkomen tijdens de bevalling, zoals pijnstilling, langdurige persfases, of gebroken vliezen zonder weeën. Door hierover na te denken en je wensen op te schrijven, kun je beter anticiperen op wat er gaat gebeuren en blijf je beter voorbereid. Dit maakt het eenvoudiger om beslissingen te nemen als de situatie daarom vraagt en zorgt ervoor dat je je minder snel overrompeld voelt door de acties van zorgverleners.

    Waar vind je informatie?

    Er zijn diverse bronnen waar je informatie kunt vinden om je geboorteplan op te stellen. Je kunt vragen stellen aan ons, je verloskundige,of aan je gynaecoloog, zoeken op internet, boeken lezen, naar podcasts luisteren, of medische richtlijnen en wetenschappelijke onderzoeken raadplegen. Ook heb je van ons een bevallingschecklist gekregen waar veel info te vinden is. Voor een overzichtelijke en gemakkelijke aanpak kun je ook kiezen voor een (online) cursus die alle aspecten van bevallen behandelt.

    Voordelen van een geboorteplan

    Het maken van een geboorteplan biedt meerdere voordelen. Het helpt je om bewust bezig te zijn met je bevalling en vermindert spanning door duidelijkheid te scheppen over wat je wilt. Door je wensen vast te leggen, zorg je ervoor dat je omgeving en de zorgverleners op de hoogte zijn van jouw voorkeuren. Met name ook als het anders loopt als verwacht, en er plots een 'nieuw' team van zorgverleners om je heenstaat. Bovendien betrek je je partner erbij, waardoor hij of zij meer betrokken raakt bij de bevalling en jullie beter weten wat je van elkaar kunt verwachten. Een geboorteplan houdt je betrokken bij de gebeurtenissen en beslissingen tijdens de bevalling, zelfs als je zelf niet in staat bent om je wensen te uiten.

    Flexibiliteit is essentieel

    Hoewel een geboorteplan veel voordelen biedt, is het belangrijk om te beseffen dat een bevalling nooit volledig gepland kan worden. Soms kunnen omstandigheden ervoor zorgen dat je wensen niet uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld als je thuis wilt bevallen maar toch naar het ziekenhuis moet, of als er een medische ingreep nodig is. Flexibiliteit blijft daarom essentieel.

    Kraambedplan

    Naast een geboorteplan kan het ook nuttig zijn om een kraambedplan te maken. Dit plan helpt je om je voor te bereiden op de periode na de bevalling en om je wensen rondom de zorg voor jou en je baby vast te leggen. Op deze manier kun je, net als bij het geboorteplan, zorgen voor duidelijkheid en rust, zowel voor jezelf als voor je zorgverleners.

    Conclusie

    THE POWER OF A BIRTH PLAN ISN'T THE ACTUAL PLAN ​ IT'S THE PROCESS OF BECOMING EDUCATED ABOUT ALL YOUR OPTIONS **

    Voorbeelden van geboorteplannen**

    • Google vooral naar voorbeelden, en kies een template/stijl die bij jullie past. Invulbaar, open, of met icoontjes en kleuren. Het maak niet uit.

    -www.bevalplan.nl

    -https://www.nutriciababy.be/zwangerschap/bevalling/geboorteplan.html

    -https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/

    -https://www.24baby.nl/geboorte/de-bevalling/handleiding-geboorteplan-schrijven/

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard