1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Dunstan Babytaal en de rol van de partner

    Gepubliceerd op: 10-1-2024Bewerkt op: 10-18-2024
    ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 10-1-2024Bewerkt op: 10-18-2024
    Geschreven door: ZP® - Voor de partner(Medisch) gereviewd door: Dunstan Babytaal Nederland
    De geboorte van een baby is een van de meest levensveranderende gebeurtenissen voor zowel moeders als hun partner. Terwijl de moeder van nature vaak al tijdens de zwangerschap een intense band ontwikkelt met de baby, kan het voor partners soms wat lastiger zijn om meteen diezelfde connectie te voelen. Baby's kunnen nog niet praten, maar hebben vanaf het eerste moment al een manier om met hun omgeving te communiceren. Ze maken hun behoeften namelijk duidelijk door middel van reflexmatig gevormde geluidjes en gedragingen. Deze zijn beschreven door Priscilla Dunstan. Voor partners is het leren herkennen van deze behoeften een mooie kans om direct betrokken te zijn bij de zorg en communicatie met hun kindje.

    Wat is Babytaal?

    Babytaal bestaat uit de non-verbale signalen en geluiden die baby's gebruiken om hun behoeften kenbaar te maken. Hoewel baby's niet met woorden kunnen praten, hebben ze vanaf de geboorte wel bepaalde manieren om aan te geven wat ze nodig hebben. Ze huilen, lachen, maken geluidjes en gebruiken lichaamstaal. Dit zijn hun eerste vormen van communicatie. Het is aan de ouders, en dus ook aan de partner, om deze signalen te leren herkennen en hierop te anticiperen. Hierdoor leert de baby al vroeg dat hij gehoord en begrepen wordt, waardoor hij zich veilig voelt. Hiermee kan frustratie en hard huilen worden voorkomen.

    De belangrijke rol van de partner in het leren van babytaal

    Vroeger werd de zorg voor baby's vaak als de primaire verantwoordelijkheid van de moeder gezien. De vader had vaak een ondersteunende rol, vooral financieel en praktisch. Maar de moderne opvattingen benadrukken dat ook partners vanaf het allereerste moment een belangrijke rol spelen bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Dit begint bij het begrijpen van de behoeften van hun baby.

    Kennis hebben van babytaal kan een groot verschil maken in de relatie tussen ouder en kind. Wanneer een partner de signalen van zijn baby herkent en daarop reageert, ontstaat er een gevoel van vertrouwen en veiligheid bij het kind. Dit is belangrijk voor de hechting en emotionele ontwikkeling van de baby.

    • Hechting en betrokkenheid: Door te leren hoe hun baby communiceert, kunnen partners vanaf het begin een sterke band opbouwen met hun kindje. Dit draagt bij aan de emotionele ontwikkeling van de baby en zorgt ervoor dat de partner zich actief betrokken voelt bij het ouderschap.

    • Emotionele steun voor de moeder: Wanneer een partner in staat is om de signalen van de baby te begrijpen en hierop te reageren, kan de moeder worden ondersteund in de zorg voor de baby. Dit verlicht de druk en kan ervoor zorgen dat de moeder zich meer op haar gemak voelt, wetende dat de zorg gedeeld wordt.

    • Zelfvertrouwen: Partners met kennis van babytaal, voelen zich vaak zelfverzekerder in hun rol als ouder. Ze weten hoe ze kunnen bijdragen aan het welzijn van hun kind en ervaren een gevoel van voldoening en trots als ze hun baby kunnen troosten of verzorgen.

    • Langetermijnvoordelen voor de ouder-kindrelatie: Partners die vanaf het begin actief betrokken zijn bij de zorg voor hun baby, kunnen vaak een diepere met hun kind ontwikkelen. Dit draagt bij aan een sterke ouder-kindrelatie die de rest van het leven doorwerkt.

    Wat kan de partner doen?

    Er zijn verschillende manieren waarop partners babytaal kunnen leren en toepassen. Hier zijn enkele tips:

    1. Luister naar de (reflex)geluiden volgens de Dunstan Babytaal methode: Baby's gebruiken verschillende soorten geluiden om hun primaire behoeften te communiceren.

    2. Kijk naar de lichaamstaal: Naast geluiden gebruiken baby's ook hun lichaam om te communiceren. Een baby die moe is, kan bijvoorbeeld gaan gapen of in de ogen gaan wrijven. Daarnaast kan ook de vorm van de mond, de manier waarop de tong in de mond beweegt en de stand van de handjes iets zeggen over de gemoedstoestand van de baby.

    3. Ondersteunende aanwezigheid bij het huilen: Huilen is een normale manier voor baby's om zich uit te drukken, maar kan soms stressvol zijn voor ouders. Ouders kunnen zichzelf trainen om rustig te blijven en aandachtig te luisteren naar het huilen van hun baby. Soms kan het simpelweg oppakken, wiegen, of zachtjes praten al helpen om de baby te kalmeren.

    Conclusie

    Babytaal begrijpen is een essentiële vaardigheid voor elke ouder, maar de rol van partners hierin is vaak onderbelicht. Partners die de signalen van hun baby leren herkennen en actief betrokken zijn bij de zorg, versterken niet alleen de band met hun kind, maar ook onderling tussen elkaar. Daarnaast dragen ze ook bij aan de emotionele, cognitieve en sociale ontwikkeling van hun baby. Door aandacht te besteden aan geluiden en lichaamstaal, kunnen partners een diepere connectie opbouwen en een positieve invloed uitoefenen op het welzijn van hun baby. Zo wordt de rol van partners in het ouderschap vanaf de eerste dag net zo belangrijk en waardevol als die van moeders. Het wordt daarom aangeraden om al tijdens de zwangerschap samen een cursus babytaal te volgen, zodat ouders samen kunnen oefenen en vanaf de eerste dag na de geboorte van hun kindje kunnen ontdekken hoe hun kindje zijn behoeften duidelijk maakt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard