1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Slapen

    Hoe je baby slaapt of zal slapen is iets wat veel ouders bezig houdt. Sommige baby's slapen heerlijk lang en diep, anderen hebben er wat meer moeite mee. En ook dreumesen en peuters kunnen tegen slaapproblemen aanlopen.

    Terug

    Slapen

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
    De slaap van je baby is een hele categorie op zichzelf waard. Als nieuwe ouder is dat eén van de dingen waar je waarschijnlijk het meest mee bezig bent in de eerste maanden. Slaapt mijn baby wel genoeg? Waarom slaapt hij juist niet? Hoe zorg ik voor een slaapritme? En kan hij niet stikken in zjin slaap? Al deze vragen worden in deze artikelen beantwoord!

    Je baby en slapen

    De eerste maanden van zijn leven brengt je baby vooral slapend door. Een pasgeboren baby slaapt 16 tot 18 uur per dag! Die hoeveelheid zal langzaam minder worden naarmate je baby ouder wordt, maar in het eerste jaar heeft je baby zijn nachtrust en meerdere dutjes hard nodig. Snel genoeg zul je merken dat het slaapritme van je baby ook invloed op jou heeft. Het bepaalt wanneer jij ook kunt rusten en wat je kunt doen als je baby eindelijk ligt te dutten. Soms zit het slapen meteen mee, maar het kan ook tegenzitten.

    Goede en slechte slapers

    Sommige baby's zijn van nature kampioenen in slapen, andere baby's hebben er juist veel moeite mee. Als jouw baby een goede slaper is, dan zul je dan snel genoeg merken en mag je in je handen knijpen! Is dat niet het geval, dan ben je niet de enige. Veel baby's slapen na hun eerste levensmaanden nog niet door: dat is eerder regel dan uitzondering. Wees er dus op voorbereid dat het lang kan duren voordat je baby de hele nacht doortrekt en jij ook zoals vroeger kunt slapen. Maar dat hoort er ook een beetje bij, en went op zich snel.

    Soms slaapt een baby echter zo slecht dat de vermoeidheid niet meer te trekken is voor zowel baby als ouders. Vaak is er dan sprake van een onderliggende fysieke of andere oorzaak.

    Slaapproblemen bij baby's

    Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je baby slecht slaapt. Fysieke factoren, zoals krampjes, reflux, koorts of een luier die niet lekker zit. Ook kan je baby fysieke klachten over hebben gehouden aan een heftige bevallling, waarvoor een bezoek aan een osteopaat of kinderfysiotherapeut aan te raden is. Het kan ook liggen aan een kamer die te licht is of te hoge of te lage kamer- of lichaamstemperatuur. Vaak heeft een baby echter gewoon behoefte aan nabijheid van de ouders. Dan kan co-sleeping een oplossing zijn, maar lees je daarover wel goed in van tevoren.

    Soms kunnen slaapproblemen bij baby's wijzen op meer ernstige aandoeningen. Eén daarvan is slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint. Hoewel het vaak voorkomt bij volwassenen, kan het ook voorkomen bij baby's. Symptomen van slaapapneu bij baby's zijn onder meer aanhoudende snurkgeluiden, moeite met ademhalen tijdens de slaap en rusteloosheid. Neem ik dat geval contact op met een zorgverlener.

    Alles weten over hoe je je baby goed kan laten slapen?

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    Slaaptekort

    Slaaptekort bij baby's kan niet alleen een negatieve invloed hebben op de baby zelf, maar ook op de ouders. Ouders van baby's die vaak wakker worden gedurende de nacht kunnen te maken krijgen met chronische vermoeidheid en extreem slaaptekort, wat kan leiden tot verminderde concentratie, stemmingswisselingen, niet kunnen genieten van de babytijd en een verhoogd risico op ongelukken. Het is belangrijk voor ouders om ook zelf voldoende rust te krijgen, waarbij het inschakelen van hulp van familie of vrienden een goede optie kan zijn om af en toe wat rust te kunnen pakken.

    Het belang van een consistent slaapritueel

    Een consistent slaapritueel kan wonderen verrichten voor zowel de baby als de ouders. Het opzetten van een rustgevend bedtijdritueel, zoals een warm bad, het voorlezen van een verhaaltje en het dimmen van de lichten, kan helpen om de baby te kalmeren en te signaleren dat het tijd is om te gaan slapen. Consistentie is hierbij essentieel; het helpt de baby te begrijpen dat het tijd is om te rusten.

    Het is ook van belang om overdag een vast schema aan te houden, inclusief de middagdutjes. Een consistent slaapschema overdag kan helpen om slaapregressie te voorkomen en ervoor te zorgen dat de baby 's nachts beter slaapt. Let wel op dat de middagdutjes niet te laat op de dag plaatsvinden, om te voorkomen dat de baby 's avonds te laat naar bed gaat en daardoor slaapproblemen kan ervaren.

    Nachtzindelijkheid

    Naast de slaapproblemen in de vroege kinderjaren komen ouders ook voor nieuwe uitdagingen te staan naarmate hun kind ouder wordt. Een van deze uitdagingen is de overgang naar nachtzindelijkheid. Dit is een belangrijke mijlpaal voor een kind, maar het kan ook gepaard gaan met onbedoelde natte bedden en onderbrekingen van de slaap. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens deze overgangsperiode en het kind te ondersteunen bij het leren beheersen van de blaas.

    Slaapregressie

    Veel baby's krijgen te maken met periodes van slaapregressie. Dat is een periode waarin je baby een tijdje iets minder goed slaapt, wat wordt veroorzaakt in een sprongetje in zijn mentale of fysieke ontwikkeling. Eigenlijk is het dus een progressie! Verder kunnen kinderen te maken krijgen met periodes van extreem vroeg wakker worden of vaak wakker worden gedurende de nacht, vaak veroorzaakt door veranderingen in hun omgeving of hun dagelijkse routines. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om de oorzaak van deze slaapveranderingen te identificeren en indien nodig aanpassingen te maken in het dagelijkse schema of de slaapomgeving.

    Uit bed komen en veilig slapen

    Voor ouders is een van de grootste zorgen vaak dat hun kind uit bed kan klimmen, vooral wanneer ze de overgang maken naar een groter bed. Niet alleen onveilig, maar ook niet fijn voor jullie als ouders als jullie kind iedere avond uit bed komt. Het is daarom belangrijk om de slaapkamer van je baby of kind veilig te houden en te voorkomen dat ze uit bed vallen. Het plaatsen van een bedhekje kan helpen om dit risico te verminderen. Ook is het van essentieel belang om de wieg of het bed van je baby vrij te houden van knuffels, kussens of dekens, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Een babyfoon met camera kan helpen om je kind in de gaten te houden.

    Nachtmerries

    Hoewel nachtmerries en nachtangsten vaak worden geassocieerd met oudere kinderen, kunnen ze ook voorkomen bij baby's. Nachtmerries zijn beangstigende dromen die het ontwaken van de baby kunnen veroorzaken, terwijl nachtangsten episodes van intense angst zijn die vaak gepaard gaan met schreeuwen, huilen en verward gedrag tijdens de slaap. Het is in de meeste gevallen niet iets om je grote zorgen om te maken, maar het is wel belangrijk om je kind er doorheen te begeleiden.

    Slaaptips

    Op deze pagina vind je alle artikelen gerelateerd aan je baby en slapen. Dat betekent dat je hier een hoop tips vindt, bijvoorbeeld over hoe je je baby in slaap kunt brengen, wat je kunt doen bij slaapregressie, wat de beste slaaphouding is en wat nu de beste bedtijden zijn voor je kind.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard