Wanneer beginnen met baby zwemmen?
Vanaf zes weken kan je baby al het zwembad in om te spetteren en het water te verkennen!Tip: houdt rekening met de vaccinatie van je kindje. Staat er een vaccinatie op de planning? Wacht dan met babyzwemmen tot je kleintje de vaccinatie heeft gehad.
Lees ook:
VaccinatieschemaVeilig dankzij de sluitreflex
Wist je dat baby’s tot drie maanden een natuurlijke sluitreflex hebben? Deze reflex sluit de luchtwegen automatisch als er water in dreigt te komen. Door oefeningen onder water proberen we deze sluitreflex zo lang mogelijk te behouden. Tijdens de lessen wordt op een rustige, speelse manier met deze reflex gewerkt, zodat je baby vertrouwd raakt met het water.
Hoe ziet een les eruit?
Elke les is een vrolijke ontdekkingstocht op het ritme van gezellige liedjes! Samen bewegen jullie onder begeleiding in het water, wat niet alleen de motoriek stimuleert maar ook de loopreflex prikkelt. Al na een paar maanden kan je kleintje in het water "lopend" bewegen, , maar nog niet op de kant. Bewegen in het water is goed voor de algehele ontwikkeling van je kind.
Tip: Gebruik een goede zwemluier, die niet opzwelt als een luier, voor je eerste avonturen in het water.
Lees ook:
Je baby in bad doenSpelenderwijs wennen
Voor sommige baby’s is het ontmoeten van andere baby’s of kinderen spannend. Door in kringvorm te bewegen kunnen ze kennismaken met anderen zonder dichtbij te hoeven komen. De les wordt geleid door een vriendelijke juf of meester die op een speelse manier contact maakt, zodat je kindje op zijn eigen tempo kan wennen aan een nieuwe gezichten.
Water in het gezicht is natuurlijk ook nieuw! We gebruiken liedjes en bijvoorbeeld kleine gieters om de kinderen voorzichtig te laten wennen aan de spetters, wat bijdraagt aan een ontspannen kennismaking met water.
Lees ook:
De tummy tub om je baby te badderenDrijven en bewegen in verschillende houdingen
Tijdens de lessen drijven de baby’s op hun buik en rug en leren ze, met jouw ondersteuning, verschillende bewegingen. Veel baby’s gaan enthousiast met hun benen trappelen, wat we stimuleren door speelse oefeningen, waarbij ze bijvoorbeeld naar kleurrijke speeltjes “toezwemmen.”
We introduceren ook materialen, zoals matten, flexibele buizen en zachte ballen. Door ermee te spelen, ontdekken de baby’s deze objecten spelenderwijs, wat later een voordeel is als ze aan zwemlessen beginnen. En om ze te leren hoe ze zichzelf in het water kunnen redden, oefenen we samen met jou hoe ze kunnen springen of vallen en daarna zelfstandig op hun buik of rug blijven drijven.
Voor peuters: van 2,5 tot 4 jaar
Voor peuters herhalen we eerdere oefeningenen voegen we oefeningen toe die het “vrij” zijn in het water bevorderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kijken in het water, bellenblazen, onder water dingen oppakken, lopen over matten en het (zelfstandig) drijven op buik en rug. Bij de peuters bewegen ze nog meerzelfstandig en stimuleren we de oefeningen. Natuurlijk doen we dit alles op muziek en in een speelse sfeer, zodat je peuter niet kan wachten om weer het water in te gaan!
Lees ook:
De eerste keren van je baby