1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsverlof in andere landen? Zo is verlof in het buitenland

    Gepubliceerd op: 8-4-2022Bewerkt op: 11-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2022Bewerkt op: 11-15-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    In Nederland mag je 16 weken zwangerschapsverlof opnemen, wat volgens veel moeders wel wat omhoog zou mogen. Soms hoor je of lees je utopische verhalen over zwangerschapsverlof in het buitenland waar vrouwen soms wel drie jaar zwangerschaps- en ouderschapsverlof krijgen. Waar?! Lees hier hoe het zit met zwangerschapsverlof in andere landen.

    Zwangerschapsverlof in Nederland is verre van perfect, maar toch is er in de laatste jaren een hoop veranderd en verbeterd. Vooral voor de partners is er een hoop op vooruit gegaan voor hun geboorteverlof. Toch laten andere landen zien dat het altijd nog beter kan (of slechter).

    Zwangerschaps- en ouderschapsverlof in het buitenland

    1. Engeland: Onze Engelse overburen hebben toch net wat minder geluk dan wij in Nederland met hun zwangerschapsverlof. Groot-Brittanië heeft het namelijk als volgt geregeld: een zwangerschapsverlof van 52 weken, waarvan 39 weken betaald. Je krijgt dan wel tijdens die 9 maanden maar 33% van je loon betaald: iets wat voor veel gezinnen niet financieel niet haalbaar is, waardoor vrouwen toch weer sneller aan het werk gaan.

    2. Tsjechië: In Tsjechië is het toch wel een heel utopisch (maar een beetje raar) verhaal. Daar heb je namelijk recht op 28 weken zwangerschapsverlof, tegen 70% van je salaris. Ouderschapsverlof krijg je in dit land totdat je kind 3 jaar is, en dit wordt door de staat betaald. Daarna krijg je gewoon je oude baan weer terug. Als je in die jaar weer zwanger wordt, dan mag je nóg eens 3 jaar thuis blijven, en zo ook met een derde kind. Moet je je voorstellen na negen jaar weer terug te komen naar je baan.

    3. Finland: In Finland krijgen ouders 14 maanden verlof en mogen 164 per persoon opnemen. Zo worden ook partners gestimuleerd evenveel tijd met hun kinderen door te brengen.

    1. Denemarken: De Scandinavische landen staan erom bekend zwangerschapsverlof goed geregeld te hebben. In Denemarken is het zo dat de moeder 18 weken zwangerschapsverlof krijgt, en de vader mag dan ook 2 weken vrij nemen. De ouders mogen daarna 32 weken ouderschapsverlof verdelen. Als het kind ziek wordt, komen daar 14 weken bij.

    2. Verenigde Staten: In Amerika is het zwangerschapsverlof is minder gunstig. Het is namelijk het enige Westerse land zonder betaald zwangerschapsverlof! Je moet dus puur geluk hebben als het bedrijf waarvoor je werkt je iets uitbetaalt tijdens je verlof. Anders is het een pure luxe, en zal je moeten sparen.

    3. Bulgarije: Hier is het ook lekker geregeld: je krijgt 58,6 weken (1 jaar) verlof, tegen betaling van 90% van je loon. Daarna kun je nóg een jaar verlof opnemen, tegen het minimumloon.

    4. Ierland: In Ierland heb je recht op in totaal 26 weken verlof, maar wel tegen maar 35% van je loon, wat neerkomt op 9,1 volle uitbetaalde weken. Best weinig om van je pasgeboren baby te kunnen genieten!

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot werken tijdens de zwangerschap.

    • group-image

      Werken en zwanger

      7 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard