1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsmassage: heerlijk! Dit moet je erover weten.

    Gepubliceerd op: 5-21-2020Bewerkt op: 8-6-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-21-2020Bewerkt op: 8-6-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Alle zwangere vrouwen weten dat een zwangerschapsmassage vele klachten kan verhelpen en voor veel ontspanning kan zorgen. Wat moet je allemaal weten over de massage tijdens de zwangerschap? Kun je bepaalde drukpunten beter vermijden?

    Massage speciaal voor tijdens de zwangerschap

    Een zwangerschapsmassage wordt gedaan door een masseur gespecialiseerd in dit soort massages. Dat kan op je zij, maar ook op een massagetafel met een opening speciaal voor je zwangere buik, zodat je toch op je buik kunt liggen. Maar natuurlijk kun je net zo goed een massage van je partner vragen!

    Verschil veilige zwangerschapsmassage en gewone massage

    Er zijn wat zaken waar je extra rekening mee moet houden tijdens een massage voor een zwangere vrouw. Bepaalde punten zijn juist extra goed om te masseren, andere punten moet je vermijden.

    • Drukpunten zwangerschapsmassage. Er zijn vele drukpunten in het lichaam die een verbinding hebben met de baarmoeder. Door deze punten te stimuleren, wordt dus ook de baarmoeder gestimuleerd, en dat wil je tijdens de zwangerschap voorkomen. Deze vind je vooral in de voeten. Een gespecialiseerd zwangerschapsmasseur weet alles van deze punten af, waarom je dan ook beter af bent bij iemand die er verstand om heeft. Om het raken van deze drukpunten te vermijden, is ook een stoelmassage af te raden.

    • Warmtemassage tijdens de zwangerschap. Een warmtemassage, bijvoorbeeld een hot stone-massage, wordt ook sterk afgeraden voor zwangere vrouwen. Hier horen ook massages op warmtekussens bij. Hierbij komen ontzettend veel afvalstoffen vrij, die eventueel in de baarmoeder terecht kunnen komen.

    • Massages tijdens de zwangerschap met kruiden. Je kunt kruiden, ofwel aromatherapie, met veel voorzichtigheid gebruiken tijdens een zwangerschapsmassage. Wel moet je dan goed weten welke kruiden je kan gebruiken. Rozemarijn en salie kunnen bijvoorbeeld krampen veroorzaken, en andere kruiden kunnen weer de kans op een zwangerschapsvergiftiging vergroten. Je kunt aromatherapie tijdens een massage op eigen houtje dus beter uit voorzorg vermijden.

    Massagetafel tijdens zwangerschap

    Je zou een massage tijdens de zwangerschap sowieso bij een gespecialiseerd masseur moeten boeken vanwege de expertise, maar ook omdat er daar vaak een speciale massagetafel te vinden is! Dat is een massagetafel speciaal voor zwangere vrouwen met een uitsparing voor je buik, zodat je heerlijk op je buik kunt liggen. Aan de onderkant van de tafel ondersteunt dan een band je buik. Ook voor je borsten zijn er uitsparingen.

    Indien er geen speciale massagetafel is voor zwangeren, kan je een zwangerschapsmassage ook liggend op je zijde ontvangen met behulp van kussens tussen je ellebogen en knieën.

    Waarom een zwangerschapsmassage?

    Een zwangerschapsmassage heeft de volgende voordelen:

    • Betere slaap. Zwangere vrouwen die regelmatig een massage krijgen slapen beter, en dan is goed voor je algemene welzijn tijdens de zwangerschap.
    • Ontspanning. De handelingen tijdens een zwangerschapsmassage zorgen voor het vrijkomen van hormonen in je lichaam, zoals oxytocine, die kunnen leiden tot een heerlijk ontspannen gevoel. Tijdens een massage wordt ook vaak het stresshormoon cortisol verlaagd. En een ontspannen mama, is een ontspannen baby!
    • Verlichting van pijn. Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van rugpijn en pijn in je benen, en een massage kan dan uitstekende verlichting bieden, vooral als je het regelmatig doet.
    • Verbeterde bloedcirculatie. Tijdens een massage verbetert je bloedcirculatie en lymfenstelsel, waardoor je afvalstoffen beter kwijt kunt.
    • Verminderde kans op vroeggeboorte. Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van zwangerschapsmassages de kans op vroeggeboorte verkleint, en de kans op complicaties tijdens de bevalling.

    Hoe gaat een zwangerschapsmassage?

    Heb je de eerste keer een zwangerschapsmassage, dan heb je waarschijnlijk eerst een gesprek met de masseur. Daarbij krijg je dan vragen over het verloop van je zwangerschap, klachten en kwaaltjes waarmee je te maken hebt gehad.

    De masseur zal waarschijnlijk zo veel mogelijk je buik vermijden, maar meer nadruk leggen op je benen, rug, voeten en banden. In je benen kun je tijdens de zwangerschap vocht vasthouden en kunnen sneller vermoeid raken, dus dat is de reden voor je benen. De masseur zal rekening houden met je zwangere lichaam, en daardoor iets zachter masseren met minder harde druk. Voelt iets niet goed, word je misselijk, krijg je het te warm of te koud tijdens de massage? Geef het dan gelijk aan. Je kunt eventueel een aromadiffuser meenemen om nóg meer te kunnen ontspannen met de fijne geur.

    Overleg met verloskundige over zwangerschapsmassage

    Het is altijd een goed idee om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je een zwangerschapsmassage neemt. Vooral als je last hebt van een lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden.

    Bron: Verloskundigen Amsterdam Zuid
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard