1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapscholestase

    Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Jeuk is een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Vervelend, maar vaak is er een onschuldige verklaring voor te vinden. In enkele gevallen kan jeuk gevaarlijk zijn voor je baby, bijvoorbeeld bij zwangerschapscholestase. Maar wat houdt deze aandoening precies in en wat kun je ertegen doen?

    Ben je zwanger en heb je last van hevige jeuk zonder dat er huiduitslag aanwezig is? Dan zou zwangerschapscholestase de oorzaak kunnen zijn. Meestal ontstaat zwangerschapscholestase in het derde trimester van de zwangerschap. De aandoening is niet alleen vervelend voor jou, maar ook gevaarlijk voor je baby. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen. Gelukkig ligt het aantal vrouwen met zwangerschapscholestase in Europa erg laag: slechts 0,2 tot 2% van de zwangere vrouwen krijgt deze aandoening.

    Wat is de oorzaak van zwangerschapscholestase?

    Zwangerschapscholestase klinkt erg ingewikkeld, maar eigenlijk betekent het ‘ophoping van gal in de zwangerschap’. Gal is een lichaamssap dat wordt aangemaakt door je lever. Via gangen in de lever wordt de gal naar de galblaas vervoerd. Vanuit de galblaas gaat de gal naar de darmen, waardoor vet eten beter verteerd kan worden. Wanneer er sprake is van zwangerschapscholestase, wordt de gal te traag vervoerd en stroomt het niet goed door. Daardoor hoopt het op in de lever. Dit wordt galstuwing genoemd.

    Zwangerschapscholestase kan worden veroorzaakt door regelmatig gebruik van paracetamol, bepaalde antibiotica of medicijnen tegen een hoge bloeddruk Het wordt beweerd dat zwangerschapshormonen hier ook een rol in spelen, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

    Symptomen van zwangerschapscholestase

    Het meest voorkomende symptoom van zwangerschapscholestase is hevige jeuk zonder huiduitslag. Wanneer je hier last van hebt kan mentholpoeder verlichting bieden.

    Daarnaast kunnen de volgende symptomen wijzen op deze aandoening:

    • Donkere urine
    • Gelige huid
    • Een vervelend gevoel rechts onder je ribben
    • Bleke en kleikleurige ontlasting

    Heb je last van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan of dit bij de verloskundige te melden. Zij kunnen je dan doorverwijzen naar de gynaecoloog voor bloedonderzoek. Tijdens bloedonderzoek wordt gekeken naar je leverfunctie en de galzouten in het bloed. Is er Een verhoging van serumzuur en/of aminotransferases? Dan is de kans groot dat je zwangerschapscholestase hebt. Heb je het al tijdens een eerdere zwangerschap gehad? Dan is er een kans van 50% dat je het tijdens een volgende zwangerschap weer hebt.

    Risico’s voor de baby

    Zwangerschapscholestase kan gevaarlijk zijn voor je baby. Bij deze aandoening is er teveel galzuur, en dit komt via de placenta ook bij je baby terecht. Hierdoor is er een kans op een vroeggeboorte en kunnen er complicaties optreden zoals meconium. Ook is er een verhoogde kans op een doodgeboren baby, wanneer de galzuren in aanraking komen met de hartspier van de baby en zich daaraan gaan hechten. Wanneer zwangerschapscholestase bij je wordt geconstateerd hoeft dit geen reden te zijn tot paniek. Zodra het is geconstateerd zal je baby via een CTG in de gaten worden gehouden en wanneer je thuis bent is het verstandig om alert te zijn op de activiteit van je baby. Daarnaast wordt de bevalling vaak rond de 37 weken ingeleid. De galzuurwaarde is dan vaak 40 umol/l, in dat geval is het voor je baby niet veilig om nog langer in de buik te blijven zitten.

    Risico’s voor jou

    De zwangerschapscholestase is niet gevaarlijk voor jou en zal na de zwangerschap ook weer verdwijnen. Wel is de kans op galstenen hoger na het krijgen van zwangerschapscholestase. Helpt mentholpoeder niet tegen de jeuk? Raadpleeg dan je huisarts voor een recept voor ursudeoxychol.

    Alles weten over kwaaltjes en klachten tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard