Je baby in week 30 van je zwangerschap
In week 30 is je baby...
38 cm
1300 gram
..zo groot als een komkommer
Jij in weekNr 30 van je zwangerschap
In weekNr 30 ben jij...
- 30 weken zwanger
- in je zevende maand
- in het derde trimester
30 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 30 weken zwanger bent
Voor je baby wordt het steeds krapper in je buik. Misschien ligt hij of zij inmiddels al met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook best zijn dat je kind in een stuit ligt. Maak je daarover nog geen zorgen. Je baby heeft nog zeker vijf tot zes weken de tijd om te draaien in de buik. Als de baby niet vanzelf draait, wordt er rond de 35 weken uitleg gegeven over het draaien van je baby. Lees hier meer over de ligging van je baby.
Met het extra vet dat de baby de afgelopen weken heeft gekregen is hij of zij beter in staat zichzelf warm te houden. Je baby kan de jas van donshaartjes dus uit doen. In de komende weken zullen deze haartjes loslaten. Als je baby vroeg geboren wordt, kan het zijn dat hij of zij nog wat van deze haren op zijn schouder of rug heeft. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater en dus ook in zijn darmen terecht. Zo worden deze ook gelijk getraind.
Je baby maakt een groeispurt qua hoeveelheid hersenweefsel. Hij of zij wordt snel slimmer, terwijl jij nu het idee kan hebben dat je iedere week vergeetachtiger wordt.
Lees ook:
Wel of geen tweede voornaam voor je baby?Dit gebeurt er met jou als je 30 weken zwanger bent
De baarmoeder kan rond deze tijd een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Dit komt doordat je baarmoeder inmiddels ongeveer tot halverwege je navel en borstbeen komt. Blijf goed met je partner communiceren over jullie gevoelens en verwachtingen. In deze fase van de zwangerschap kan je het heel druk hebben met het regelen van verschillende zaken zoals de kinderopvang en de babykamer, je bezoekjes aan de verloskundige voor de controle, etc. Dit kan lastig zijn voor je relatie, omdat er soms minder tijd is voor elkaar. Lees hier een aantal tips om je partner meer te betrekken bij je zwangerschap, of volg de 'Snelcursus voor de partner' om samen voorbereid te zijn op de bevalling en wat er daarna komt.
Heb jij overdreven veel zin om het huis ten alle tijden opgeruimd te hebben en alles klaar te hebben voor de komst van jullie kleine? Dan kan het zijn dat je last hebt van nesteldrang. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt nesteldrang ervoor dat je alles in jouw huisje klaar hebt zodat je baby zich kan ‘nestelen’.
Hoeveel kun je maximaal tillen na de 20 weken zwangerschap?
- 5 kilo
- 10 kilo
- 15 kilo
Tip: Bereid je goed voor op de bevalling. Heb je nog geen bevallingscursus gevolgd? Dan is dit het moment! Volg de cursus Bevalling, deel van ons online cursuspakket! Wist je dat ons online cursuspakket (deels) wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars? Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.
Lees ook:
7 Tips voor goed herstel na de bevallingTo do in week 30
Tot 1 januari kan je een zorgverzekering kiezen
Je hebt nog maar kort de tijd om de juiste zorgverzekering voor 2025 te vinden. We helpen je hier graag bij! In ons artikel over de beste zorgverzekering als je zwanger bent kan je hier meer over lezen. Wil je gelijk aan de slag? Vergelijk hier en ontdek of jouw zorgverzekering zwangerschaps- en babyproof is of maak gebruik van de door ons geselecteerde verzekering.
Kinderopvang of au pair regelen
De tijd gaat snel en als je nog niet achter kinderopvang bent aangegaan, dan wordt het voor de reguliere kinderopvang wellicht al lastig om nog op tijd iets te regelen. Voor gastouderopvang is het nú het moment om in actie te komen en je aan te melden. Een ander fijn alternatief is een au pair; hier lees je wat de voordelen zijn van een au pair voor je baby.
Geboorte- of newborn fotoshoot boeken
Nu de bevalling steeds dichterbij komt kun je samen bespreken of je het leuk zou vinden als er een fotograaf aanwezig is bij de bevalling. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. De fotograaf maakt tijdens de bevalling foto's en daarna blijft de fotograaf nog een aantal uur om jullie eerste momenten samen vast te leggen. Diegene die foto's maakt kan een vriend(in) of familielid zijn, maar er zijn ook gespecialiseerde geboortefotografen! Hier lees je meer over geboortefotografie.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevallingOok leuk om vast over na te denken is de mogelijkheid tot een newborn fotoshoot. Een pasgeboren kindje verandert heel snel en die herinnering kun je dankzij een newborn fotoshoot op een mooie manier vastleggen.
Babykleertjes kopen
Waarschijnlijk ben je ook al druk aan het bedenken wat je allemaal nodig hebt als de kleine komt. Rompertjes, sokjes, broekjes en t-shirts horen hier allemaal bij. Koop zeker niet te veel kleertjes! Kindjes groeien in het begin erg snel en je zal het een en ander ook nog wel krijgen van het kraambezoek. Weet je niet welke maat je baby nodig heeft? Hier vind je een handig maattabel.
Lees ook:
Hoe kies je de juiste billendoekjes?Controles bij de verloskundige
Bij 30 weken zwangerschap zal de verloskundige bij alle zwangeren nog een keer het ijzergehalte controleren. Sommige zwangeren worden rond 27-30 weken ook getest op rhesus D of c en/of zwangerschapsdiabetes. Als dit nodig is hoor je dat van je verloskundige tijdens de controles.