Ligging van de baby
Omdat de bewegingsruimte steeds kleiner wordt voor jullie kindje zal hij of zij vanaf nu bijna niet meer vanzelf van hoofdligging naar stuitligging draaien of andersom. Bij 32 weken ligt nog 10-15% van de kinderen in stuitligging. Bij 34 weken is dat gedaald tot slechts ongeveer 3%. Ligt jullie baby toch nog in stuitligging, dan zullen jullie zorgverleners de opties om de baby te laten draaien met je bespreken.
Ligt jullie kindje netjes met zijn/haar hoofd beneden? Dan zal dat vanaf nu waarschijnlijk niet meer veranderen. Natuurlijk voelen ze nog iedere controle aan de buik van jouw vrouw om hier zeker van te zijn. Het kindje heeft wel nog voldoende ruimte om met de rug van links naar rechts te draaien. Kinderen hebben zelfs nog tot tijdens de bevalling de ruimte om dit te kunnen doen, ook wanneer het hoofdje volledig is ingedaald in het bekken.
Indalen
Als jullie je eerste kindje verwachten zal hij tussen nu en ongeveer 37 weken kunnen gaan indalen. Dat betekent dat het met het hoofdje iets in het bekken zakt. Hier zijn geen weeën voor nodig. Veel vrouwen krijgen rond deze tijd echter wel onregelmatige krampen in de buik. Dit zegt niets over wanneer de bevalling gaat beginnen, dit fenomeen wordt ook wel eens voorweeën, indalingsweeën of oefenweeën genoemd.
Is het niet jullie eerste kindje dan kan het zijn dat het pas later indaalt, of pas tijdens de bevalling zelf.
Vervoer naar het ziekenhuis
Als jullie er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, dan wel als het nodig is om tijdens de bevalling naar het ziekenhuis te gaan, gaat één van je verloskundigen altijd met jullie mee.
Om juridische redenen gaan jullie, tijdens de bevalling, altijd met eigen vervoer naar het ziekenhuis en de verloskundige rijdt achter jullie aan. Zorg dus voor eigen vervoer of bel een taxi. Mochten jullie gebruik willen maken van een taxi dan kan het verstandig zijn ruim van te voren eens contact op te nemen met de vervoerder of zij nog speciale wensen hebben.
Tip
Vraag je je af of je de juiste benodigdheden in huis hebt voor de bevalling? Kijk dan nog eens hier, voor een checklist.
Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt