1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Verdoving bij de tandarts als je zwanger bent, mag dat?

    Gepubliceerd op: 1-27-2023Bewerkt op: 9-14-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-27-2023Bewerkt op: 9-14-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Ook tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je even naar de tandarts moet. Maar mag je voor een uitgebreide behandeling bij de tandarts ook verdoving krijgen, en welke soorten verdovingen mag je dan wel krijgen?

    Naar de tandarts tijdens de zwangerschap

    Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra goed voor je tanden en gebit te zorgen. Dit is niet alleen belangrijk voor jouw eigen gezondheid, maar ook voor die van je ongeboren kind. Een tandvleesontsteking kan namelijk gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

    Helaas kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap tandheelkundige zorg nodig hebt, zoals een behandeling onder verdoving. In dit artikel bespreken we welke soorten verdovingen je wel en niet kunt krijgen als je zwanger bent.

    Verdoving bij de tandarts als je zwanger bent

    Als je zwanger bent, kan het lastig zijn om een afweging te maken tussen het belang van tandheelkundige zorg en het mogelijke risico voor je ongeboren kind. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van verdoving tijdens de zwangerschap, en is gebleken dat de meeste soorten verdoving veilig zijn.

    Welke soort verdovingen mag je wel en niet krijgen als je zwanger bent?

    Er zijn verschillende soorten verdoving die tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt. De meest gebruikelijke is lokale verdoving, zoals novocaine, die alleen in het behandelde gebied werkt. Dit is een veilige optie, omdat de hoeveelheid medicatie die in je bloedbaan terecht komt minimaal is. Een andere veilige optie is intraveneuze verdoving, zoals nitrous oxide. Dit is een gas dat via een masker wordt ingeademd en kan helpen om angst te verminderen. Ook hier komt weinig medicatie in je bloedbaan terecht.

    Er zijn echter ook soorten verdoving die je beter niet kunt krijgen tijdens de zwangerschap. Dit geldt bijvoorbeeld voor algehele verdoving, zoals propofol, die via een infuus wordt toegediend en ervoor zorgt dat je in slaap valt. Dit soort verdoving wordt alleen aanbevolen in uitzonderlijke gevallen, omdat het in grotere hoeveelheden in de bloedbaan terechtkomt.

    Raadpleeg altijd je tandarts en verloskundige voordat je een tandheelkundige behandeling ondergaat tijdens je zwangerschap, zodat je samen een weloverwogen beslissing kunt nemen. In veel gevallen is het wachten tot na de zwangerschap een verstandige keuze.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard