Deze opmerkingen zijn een no-go bij zwangeren
- ‘’Nóg een jongetje/meisje?!’’
Is de zwangere in verwachting van nóg een jongen of meisje? Dan hoef je dat niet nog eens te benadrukken. Het kan namelijk goed zijn dat het stel graag een kindje van het andere geslacht wilde, maar dit niet het geval is. Het kan ook goed zijn dat de zwangere misschien schuldgevoelens heeft door het wensen van een baby van het andere geslacht. Of misschien is ze wel erg teleurgesteld. Je weet maar nooit, dus deze opmerking laat je beter achterwege!
- ‘’Was het gepland?’’
Dit kan ook een erg pijnlijke zijn. Niemand zal het graag toegeven als het een ongewenste of ongeplande zwangerschap is. En eigenlijk gaat het je ook niks aan wat de reden was wanneer de moeder en vader seks hadden. En stel: het antwoord van de zwangere is ‘nee’: wat zeg je daar dan op? Dat zou erg ongemakkelijk zijn voor jullie beiden!
Lees ook:
Bente was ongepland zwanger: ''Bang dat ik het fysiek niet aan zou kunnen''- ‘’Je bent wel heel erg moe he?’’
Er gebeurt een hoop in het lichaam van een zwangere vrouw, vooral in het eerste trimester wanneer je eigenlijk nog niks ziet van de zwangerschap. Daarom kunnne zwangerene extreem vermoeid zijn. Dag in dag uit is hun lichaam zich aan het aanpassen op de groei van de baby. En van die kwaaltjes als misselijkheid, overgeven, obstipatie en opgezwollen voeten kun je ook al heel moe worden. Zwangeren kunnen dus héél moe zijn, maar dat heeft een hele goede reden!
- ‘’Wel een groot/klein leeftijdsverschil tussen je kinderen he?’’
Misschien vind jij dat de kinderen van de zwangere een klein of juist groot leeftijdsverschil zullen hebben. Maar wie weet wat de reden van die lange of juist korte tijd tussen de zwangerschap is geweest! Misschien heeft ze moeite gehad om weer snel zwanger te worden, of is ze ongepland sneller zwanger geraakt dan gehoopt. Of misschien zijn ze zelf wel heel tevreden over het leeftijdsverschil! Beter gewoon niet opmerken dus.
Lees ook:
De overgang van 1 naar 2 kinderen: wat mag je verwachten?- ‘’’Zou je dat wel eten/drinken?’’
Zwangeren weten vaak zelf prima wat ze wel en niet moeten eten. Dat hoef jij ze niet te leren, ook al is het goed bedoeld. Vertrouw er gewoon op dat ze zelf op de hoogte is en alles in mate eet. Overbezorgde opmerkingen maken over haar voedsel zal alleen maar irritaties oproepen.
- ‘’Je bent enorm!’’ of ‘’Waar is je buik?’’
De grootte van de buik van een zwangere wilt niks zeggen over de gezondheid of groei van de baby. Sommige zwangeren zijn al met 20 weken enorm, terwijl anderen tegen het einde een relatief kleine buik hebben. Dat is allemaal afhankelijk van de bouw en buikspieren van de zwangere, waarom de buik er altijd anders uit zal zien. Alleen de verloskundige kan zeggen hoe het met de gezondheid zit van de baby, en dan wel door middel van een echo.
Lees ook:
Wanneer wordt die zwangere buik nu eindelijk zichtbaar?- ‘’Mijn bevalling ging helemaal mis!’’
Neeee! Val geen zwangere vrouwen lastig met traumatische bevalverhalen. Wat ze juist nodig heeft, is positiviteit en vertrouwen in haar bevalling. Spreek haar dus moed in, en heb het niet over je eigen bevalling als die slecht ging. Daar doe je haar écht geen plezier mee! Sterker nog, als een vrouw bang wordt voor de bevalling, is de kans groter dat de bevalling minder goed vordert en complicaties optreden.
- ‘’Ben je nu nog niet bevallen?’’
Die uitgerekende datum is maar een schatting! Een zwangere kan ook nog bevallen van een perfect gezonde baby met 42 weken. En waarschijnlijk wil ze zelf ook maar al te graag dat die baby er nu uitkomt. Dat in combinatie met de gevoeligheid van de zwangere rond deze periode, maakt deze opmerking echt een no-go.
- ‘’Je gaat toch wel borstvoeding geven hoop ik’’
Borstvoeding is inderdaad de beste optie voor de baby, en de moeder kan alle bedoelingen hebben borstvoeding te geven. Maar soms komt het gewoon niet op gang, doet het te veel pijn of blijkt het toch te moeilijk. De vrouw van tevoren al een schuldgevoel aanpraten als borstvoeding niet lukt, is dus niet gepast. Als het uiteindelijk flesvoeding wordt, dan moet ze niet het gevoel hebben te hebben gefaald.
Lees ook:
Borstvoeding: hoe weet je of je baby genoeg drinkt?- ‘’Ik hoorde laatst een verhaal over een baby met maar zes vingers’’
Ook dit wil een zwangere écht niet horen! Dit soort verhalen zijn ontzettend zeldzaam en je maakt de zwangere er onnodig bezorgd mee: iets wat ze niet kan gebruiken tijdens de zwangerschap.