1. Gezonde levensstijl
Gezonde voeding is erg belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. Volgens het Voedingscentrum is de Schijf van Vijf een goede leidraad voor een gezonde levensstijl. Hierin zijn alle belangrijke voedingsstoffen in opgenomen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Ook geeft een gezond BMI een hogere kans op een zwangerschap. Wanneer je overgewicht hebt, kan dit een potentiële zwangerschap in de weg staan. Een gezonde BMI zit tussen de 18,5 en 24,9. Bij een BMI van 30 en hoger is er sprake van ernstig overgewicht.
Lees ook:
Zwanger worden met de juiste voeding2. Geen alcohol en niet roken
Alcohol en roken kunnen je vruchtbaarheid sterk verminderen. Wist je dat, wanneer je als vrouw rookt, je vruchtbaarheid met 30% vermindert? Wanneer je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, is roken ook echt af te raden. Dit vermindert de kans op zwanger worden met 50%. Ook meeroken met je partner valt hieronder, het is daarom verstandig om beide niet te roken wanneer jullie een kinderwens hebben. De fles wijn kunnen jullie ook beter laten staan, dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van sperma, de bevruchting en eicellen.
Waarom is de luteale fase zo belangrijk tijdens het zwanger worden?
- Het hormoon progesteron neemt toe, nodig voor een innesteling
- Het hormoon oestrogeen neemt toe, nodig voor een innesteling
- Het hormoon oxytocine neemt toe, nodig voor een innesteling
3. Bereken je vruchtbare dagen
Je bent niet de gehele cyclus vruchtbaar. Daarom is het goed om te weten op welke dagen je wél vruchtbaar bent. Je vruchtbare dagen bereken je aan de hand van je menstruatiecyclus. In de dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Sperma kan zo'n 4 dagen overleven, waardoor je bijvoorbeeld zwanger kan raken wanneer je 4 dagen voor je eisprong seks hebt gehad. Je eisprong is gemiddeld 14 dagen vóór je menstruatie. Heb je een cyclus van 28 dagen? Dan zal deze vaak op de 14e dag van je cyclus zijn. Je kunt ook je cyclus bijhouden in een kalender of een app. Bij een onregelmatige cyclus is dit wat lastiger. Met een ovulatietest kun je je LH-piek vinden waardoor je weet dat je eisprong eraan komt. Ook kun je ovulatiepijn ervaren, waardoor je weet hoe laat het is.
4. Voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging kan je vruchtbaarheid bevorderen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende beweging krijgt. Ga bijvoorbeeld elke dag een uurtje wandelen, pak de fiets of volg een les in de sportschool. Pas wel op dat je niet te veel gaat sporten, dit is weer nadelig voor de vruchtbaarheid.
5. Efficiënte seks
Dat seks nodig is om zwanger te worden, is natuurlijk geen nieuws. Maar er zijn wel een aantal dingen om te onthouden voor jullie volgende vrijpartij. Zo kan het standje grote invloed hebben op het zwanger worden. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, want dan gaat het sperma juist naar beneden en niet naar de baarmoeder. Daarom wordt de missionarishouding aangeraden, zo is de kans groter dat de zaadcellen de eicel bereiken. Ook 'doggystyle' kan ervoor zorgen dat het zaad bij de baarmoeder terecht komt. Daarnaast kunnen de volgend tips goed van pas komen:
- Gebruik geen standaard glijmiddel, dit kan juist zaaddodend werken. Beetje jammer van de inspanning. Wil je liever wel glijmiddel gebruiken? Dan is het verstandig om speciale glijmiddel voor de vruchtbaarheid in huis te halen. Hier zitten stoffen in die gelijk zijn aan het vocht in de vagina.
- Zorg ervoor dat de penis diep in de vagina zit wanneer je partner ejaculeert
- Geniet van de seks, ondanks dat het soms als een verplichting kan voelen. Hoe meer opwinding, des te beter zijn de omstandigheden voor een zwangerschap.
Lees ook:
Waarom word ik niet zwanger?6. Blijf na de seks nog even liggen
Het wordt aangeraden om na de vrijpartij nog even te blijven liggen. Je kunt dan ook een kussentje onder je billen plaatsen, zodat de kans nog kleiner is dat het sperma de verkeerde kant op gaat. Nog een tip: Probeer je vagina zo 'dicht' mogelijk te houden wanneer de penis weer terugtrekt. Zo blijft er zoveel mogelijk sperma achter.
7. Slik vitaminen en supplementen
Vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk, de meeste zul je al binnenkrijgen wanneer je gezond eet. Je kunt deze aanvullen door een multivitamine. Er zijn speciale multivitaminen voor vrouwen met een kinderwens, hier zit vaak ookfoliumzuurin. Foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Het duurt even voordat je lichaam genoeg foliumzuur op voorraad heeft voor je kleintje. Hierdoor is het belangrijk om met foliumzuur te starten wanneer je bezig bent met zwanger worden.
Lees ook:
Tarwekiemolie en zwanger worden8. Acupunctuur
Acupunctuur kan klachten tijdens de zwangerschap klachten verminderen, maar kan ook nuttig zijn als je zwanger wilt worden. Het kan je hormonale balans herstellen, maar ook een vruchtbaarheidsbehandeling ondersteunen. Deze Chinese Geneeswijze zorgt voor een betere doorbloeding en minder stress; gunstig voor je lichaam én baarmoeder.
9. Geen stress
Het is makkelijker gezegd gedaan, maar stress kan een zwangerschap echt in de weg staan. Je lichaam gaat dan ongewild het stresshormoon cortisol aanmaken, wat veel energie kost: energie die dan niet meer naar je voortplanting gaat. Loslaten terwijl je zo'n grote wens hebt en er dagelijks mee bezig bent is lastig. Probeer wel genoeg te ontspannen. Volg bijvoorbeeld een lesje yoga, doe ademhalingsoefeningen of maak een lekkere wandeling.
Blijft een zwangerschap na een jaar proberen uit? Dit hoeft niets te betekenen. Je kunt dan contact opnemen met de huisarts om de vruchtbaarheid van jou en je partner te onderzoeken.
Lees ook:
Baarmoedermond voelen en zwanger worden