1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Cervixslijm en je ovulatie herkennen

    Gepubliceerd op: 11-23-2020Bewerkt op: 5-9-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2020Bewerkt op: 5-9-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je probeert zwanger te worden, dan kan iedere manier helpen om gemakkelijk je ovulatie te herkennen. Een van die manieren is het bekijken van je cervixslijm, daaraan kan je zien wanneer je ovulatie plaatsvindt en dus wanneer je het meest vruchtbaar bent.

    Cervixslijm

    Het cervixslijm, ook wel afscheiding of baarmoederhalsslijm genoemd, beschermt je baarmoeder tegen bacteriën en infecties, gemaakt door de klieren in je baarmoederhals en je vagina. Daarnaast dient cervixslijm ook als een soort transportmiddel voor zaadcellen, dat ervoor zorgt dat zaad makkelijk of minder makkelijk bij de baarmoeder kan komen, afhankelijk van of je wel of niet ovuleert. Als je dus je cervixslijm weet te bestuderen, kan je weten wanneer je ovulatie plaatsvindt en wanneer je vruchtbaar bent.

    Cervixslijm aan het begin van je cyclus

    Cervixslijm verandert in samenstelling en kleur afhankelijk van waar je bent in je cyclus, onder invloed van de hormonen oestrogeen, follikel stimulerend hormoon (FSH) en luteiniserend hormoon (LH). Het slijm is in de eerste week na je menstruatie (begin van je cyclus) meestal taai en dik, waardoor de baarmoedermond wordt afgesloten, waardoor zaadcellen er niet doorheen kunnen komen. Het cervixslijm wordt steeds vochtiger naarmate je dichterbij je eisprong komt.

    Cervixslijm tijdens je ovulatie

    Net voordat je ovuleert en tijdens je ovulatie wordt je cervixslijm, doorzichtig en elastisch. Dat komt door de toename in het hormoon oestrogeen. Het lijkt dan een beetje op rauw eiwit en is wat draderig. In deze fase van je cyclus kunnen zaadcellen minimaal 48 uur blijven leven in je lichaam.

    Cervixslijm na de eisprong

    Na de eisprong neemt het hormoon oestrogeen weer af en vermindert de hoeveelheid cervixslijm. Het slijm wordt dan wat korrelig, en je vagina wat droger. De baarmoeder is nu niet meer toegankelijk voor zaadcellen.

    De Billingsmethode

    Het herkennen van je ovulatie aan de hand van je cervixslijm kan even wat oefening vergen. Als je deze methode wilt gaan proberen, is het dan ook aan te raden om je cervixslijm dagelijks te bestuderen. Dat kan je doen met de Billingsmethode. Dat doe je door met je vingers dagelijks wat slijm bij de baarmoedermond weg te nemen en dit te bestuderen, het beste direct na het douchen. Meteen na het vrijen of als je opgewonden bent, kan het resultaat beïnvloeden waardoor het minder betrouwbaar is. Als het slijm helder en elastisch is, is dat een teken dat je rond je ovulatie zit en dus vruchtbaar bent.

    De Billingsmethode kan betrouwbaar zijn, maar je moet dit dan wel iedere dag doen om het herkennen van je cervixslijm onder de knie te krijgen. Het wordt absoluut niet aangeraden om deze methode als anticonceptiemethode te gebruiken.

    Cervixslijm na de bevruchting

    Je kunt niet aan je cervixslijm aflezen wanneer een bevruchting heeft plaatsgevonden. Wel zal je afscheiding hierna langzaamaan gaan veranderen, waardoor je weet dat je wellicht zwanger kunt zijn. Het verlies van afscheiding kan namelijk wat toenemen, en ook kan het wat waterig en dunner zijn. Houd er ook rekening mee dat je bij een bevruchting een innestelingsbloeding kan krijgen, veroorzaakt door het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Dat kan lijken op een lichte menstruatie, maar deze bloeding wijst dus eigenlijk op een zwangerschap.

    Vruchtbaarheid en cervixslijm

    Als je vruchtbaarheidsproblemen hebt, kan een arts jouw cervixslijm en het sperma van je partner onderzoeken. Soms kan het namelijk zo zjn dat jouw slijm niet goed in staat is het zaad van je partner naar de baarmoeder te vervoeren. Een kunstmatige inseminatie of andere vruchtbaarheidsbehandeling kan dan een uitkomst bieden.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard