Kinderwens na een miskraam
Een op de tien zwangerschappen eindigt helaas in een miskraam, wat altijd een erg verdrietige en heftige gebeurtenis is. Meestal vindt een miskraam plaats tussen de 4 en 12 weken zwangerschap, maar dit kan ook later in de zwangerschap zijn. Hoe vrouwen dit verwerken, verschilt per persoon. Ook verschilt het hoe snel je daarna weer zwanger wilt worden. Sommige vrouwen hebben er langer voor nodig om dit verlies te verwerken dan anderen, en dat is helemaal oké.
Lees ook:
Zwanger worden met de juiste voedingAls je zwanger wilt worden na een miskraam, vraag je je vast af of het deze keer wel goed zal gaan. Misschien voel je je onzeker of bang dat het weer mis zal gaan. Deze gedachten zijn allemaal volkomen normaal na zo’n ingrijpende gebeurtenis.
Wanneer zwanger worden na een miskraam?
Het is helemaal van jou en je partner afhankelijk wanneer jullie weer willen proberen zwanger te raken na een miskraam. Fysiek gezien kan dit alweer vrij snel. Als het bloedverlies van de miskraam is gestopt, zal je normale cyclus weer op gang komen. Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt. De eerste menstruatie na een miskraam kan heftiger zijn dan normaal.
Lees ook:
10x fabels en feiten over vruchtbaarheidHoe snel zwanger worden na miskraam?
Hoe snel je weer zwanger zult worden na een miskraam, is lastig te zeggen. Dat is voor iedere vrouw anders en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het kan wat langer duren als er vruchtbaarheidsproblemen meespelen. De meeste vrouwen worden echter na een miskraam binnen 4 maanden weer zwanger. Het belangrijkste is echter dat je weer begint aan het zwanger worden als jij en je partner daar klaar voor zijn. Een goede mentale welgesteldheid is namelijk ook bevorderlijk voor een goed verloop van de zwangerschap.
Angst voor herhaalde miskramen
Het is heel normaal als je de angst voelt dat het deze keer weer mis zal gaan. Vooral als je al herhaalde miskramen hebt gehad. Er is natuurlijk altijd een kans op een miskraam, maar deze kans is er niet groter op geworden. Er bestaat ook een hele grote kans dat de zwangerschap deze keer wel voortduurt, ookal is hier natuurlijk geen garantie voor. Zo’n 90-95% van de vrouwen krijgt de volgende keer geen miskraam. Laat je niet overheersen door de angst, wat dat leidt tot stress, wat niet helpt bij het zwanger worden en de zwangerschap. Probeer je zorgen zo veel mogelijk los te laten en go with the flow. Als je je erg veel zorgen maakt, praat er dan open over met je partner, en ook met je verloskundige. Ook praten met andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt kan helpen.
Lees ook:
Ovulatiepijn: zo kun je jouw eisprong voelenHeb je drie of meer keren een miskraam moeten verwerken? Dan is het verstandig contact op te nemen met je arts. Het kan namelijk zijn dat een onderliggend (vruchtbaarheids)probleem aanwezig is en er meer aan de hand is.
Miskraam voorkomen
Er is geen eenduidige reden waarom een miskraam plaatsvindt, en daarom is het nooit helemaal te voorkomen. Wat je wel kunt doen als je zwanger wilt raken, is zorgen voor een goede start van je zwangerschap zodat je lichaam in optimale gezondheid is om een kindje te dragen. Zo kun je wel de kans op een miskraam verkleinen. Dit kun je doen door op je voeding te letten en door het slikken van link="https://www.deonlinedrogist.nl/online/?tt=2012_12_308143_&r=%2Ffoliumzuur%2F" label=" foliumzuur " />
Lees ook:
Waarom word ik niet zwanger?