1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en koorts: kan het kwaad?

    Gepubliceerd op: 7-12-2020Bewerkt op: 5-17-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-12-2020Bewerkt op: 5-17-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Als je zwanger bent en koorts krijgt, hoeft dat gelukkig niet gelijk te betekenen dat er iets ergs aan de hand is. Net als voor je zwangerschap kan je ook tijdens je zwangerschap een griepje oplopen of koorts krijgen. In sommige gevallen zijn er wel risico’s verbonden aan koorts tijdens de zwangerschap. Wanneer is koorts gevaarlijk?

    Hoe ontstaat koorts?

    Wanneer er in je lichaam sprake is van een infectie door een ziekteverwekker, zal je lichaamstemperatuur stijgen naar hoger dan 38 graden. Dit wordt koorts genoemd. Het is een reactie van je lichaam om te vechten tegen een ziekteverwekker. Koorts tijdens verkoudheid of een griepje kan meestal geen kwaad tijdens de zwangerschap. Echter kan koorts ook duiden op gevaarlijke infecties, zoals toxoplasmose of CMV. Dan kan het wel gevaarlijk zijn.

    Oorzaken van koorts tijdens de zwangerschap

    Net als voordat je zwanger was, wordt koorts veroorzaakt als reactie van je lichaam om een ziekteverwekker. Dit kan een virus of een bacterie zijn die je lichaam is binnengedrongen. Om afweerstoffen hiertegen aan te maken, kan een hogere lichaamstemperatuur helpen. Ziekteverwekkers kunnen namelijk niet goed tegen een hoge lichaamstemperatuur. Zo kan de ziekte sneller weer uit het lichaam worden verwijderd.

    Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je afweersysteem wat achteruit gaat, wat je vatbaarder maakt voor infecties en dus koorts. Dit is meestal ongevaarlijk.

    Heb ik koorts?

    Je kunt koorts het beste waarnemen door je lichaamstemperatuur op te meten. Daarnaast gaat koorts vaak gepaard met symptomen als koude rillingen, zweten, klappertanden, spierpijn of ijlen. Afhankelijk van de oorzaak van de koorts kan je ook last krijgen van je luchtwegen, of in je darmen bij bijvoorbeeld een voedselvergiftiging.

    Is koorts tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

    In de meeste gevallen is koorts tijdens je zwangerschap ongevaarlijk. In een aantal gevallen gaat het echter wel gepaard met risico’s. Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten. Ook als je langer dan 32 weken zwanger bent, en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan, kan dit gevaarlijk zijn. Een langdurig verhoogde lichaamstemperatuur kan namelijk weeënopwekkend zijn en eventueel tot vroeggeboorte leiden. Daarnaast kan langdurige koorts ervoor zorgen dat er onvoldoende aanvoer van eiwitten naar je baby is, wat voor groeiproblemen kan zorgen in de baarmoeder.

    Wanneer naar de huisarts?

    Als je zwanger bent en je hebt koorts, mag je gerust contact opnemen met de huisarts om te kijken wat de oorzaak is van de koorts, zodat dit eventueel kan worden behandeld. Neem in de volgende gevallen zeker contact op met je huisarts of verloskundige als je koorts hebt:

    Vertrouw je het gewoon niet helemaal als je koorts hebt tijdens de zwangerschap? Twijfel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard