Leven voelen
Een kindje gaat al bewegen vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap. Bewegingen zijn nodig voor de ontwikkeling van een kind. Echter voel je bij deze termijn nog geen bewegingen. De meeste zwangeren ervaren de eerste bewegingen tussen 16-20 weken zwangerschap. Als je eerder zwanger bent geweest kun je mogelijk voor 16 weken al wat voelen. Bij een eerste kind is het ook normaal als je de eerste bewegingen pas na 20 weken voelt. Indien je bij 24 weken nog geen beweging van de baby hebt gevoeld, is het belangrijk om ons te bellen. De eerste bewegingen ervaar je vaak als belletjes of plopjes. Alsof het je darmen zijn die rommelen. Tot 28 weken is het normaal dat er nog geen patroon in de bewegingen te herkennen is. Dit komt doordat de baby nog makkelijk van positie kan veranderen en je niet in elke positie de baby goed voelt bewegen. Daarbij kan de placenta soms aan de voorkant van de baarmoeder liggen waardoor de bewegingen ‘gedempt’ worden.
Vanaf 28 weken kan je partner de bewegingen ook voelen en willen we dat een baby elke dag beweegt. Je gaat je dan bewust worden van het bewegingspatroon van je kindje. Elke baby, elke zwangerschap en elke ervaring is anders. Het bewegingspatroon van dit kindje kun je dus niet vergelijken met andere. Tot 32 weken nemen de bewegingen in frequentie en kracht toe. Hierna zal de kracht wat afnemen en de bewegingen overgaan in kleine schuifbewegingen. Bewegingen van een kindje zijn de belangrijkste indicatie om te controleren hoe de baby het vanbinnen heeft. Mochten de bewegingen na 28 weken opeens afnemen of mocht je hierover twijfelen, ga dan even 2 uur op je linker zij liggen en contact maken met je kindje door je handen op je buik te leggen. Voel je minder dan 10 bewegingen in deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen, bel ons dan! Kijk voor meer informatie over de bewegingen van je kindje op Je baby voelen bewegen
Kinkhoest
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die door de bacterie Bordetella pertussis wordt veroorzaakt. De ernst van de ziekte bij volwassenen varieert van een irritante hoest tot forse hoestbuien al dan niet in combinatie met slijm ophoesten, koorts en braken. Kinkhoest is voor pasgeborenen gevaarlijk. Het kan leiden tot een longontsteking en uitputting waardoor moeite met ademhalen en een laag zuurstof gehalte in het bloed kan ontstaan bij de pasgeborene. Jaarlijks worden 170 kinderen hierdoor opgenomen in het ziekenhuis. Om kinderen te beschermen worden zij tegen kinkhoest ingeënt volgens het standaard Rijksvaccinatieprogramma wat op een leeftijd van twee maanden start. Echter zijn ze deze twee maanden niet beschermd. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je baby in de zwangerschap de eerste bescherming te bieden. Indien je de 22 weken prik hebt gekregen, kan je kindje de eerste vaccinatie overslaan.
Hoe werkt het? Je kunt je als zwangere laten vaccineren na 22 weken zwangerschap. Hierdoor maakt je lichaam antistoffen tegen kinkhoest welke door de placenta naar de baby gaan. Deze antistoffen van de moeder zorgen voor een korte termijn bescherming wanneer de baby geboren wordt. Hierdoor is een baby de eerste weken beter beschermd. De vaccinatie wordt al vroeg in de zwangerschap aangeboden. Het lichaam heeft twee weken nodig om de antistoffen te maken en hierdoor zullen kinderen die te vroeg geboren worden ook beschermd zijn.
Twintig weken echo
De twintig weken echo is een medisch onderzoek. Een andere naam ervoor is het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Het doel ervan is onderzoeken of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Bijvoorbeeld een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. De echoscopist controleert ook of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Tijdens de twintig weken echo kan de echoscopist meestal ook zien of het een jongen of een meisje is. Je krijgt dit alleen te horen als je hier zelf om vraagt.
Een twintig weken echo is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je de echo wilt laten doen. Laat je de echo doen? Dan bepaal je zelf wat je doet met de uitslag. Ook kun je op elk moment van het onderzoek stoppen. Bij de meeste kinderen ziet de echoscopist geen lichamelijke afwijkingen. De uitslag van de twintig weken echo kan je dan gerust stellen. Maar de uitslag kan je ook ongerust maken of laten schrikken. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt of je de twintig weken echo wilt. Indien je kiest voor de twintig weken echo, plannen wij die voor je in bij KèK.echo. Na de echo hoor je direct de uitslag en zullen wij de uitslag ook ontvangen.
Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.
Liefs, Kim & Fem ZOË Verloskunde