We gaan het volgende bespreken:
- Voorbereiding
- Meadiarium
- Coaching
- Plaats bevallen
- Wanneer bevallen
- Verschillende fases bevalling
- Pijn en mindset
- Pijnstilling
Voorbereiding op de bevalling
Vaak helpt het om jullie wensen rondom de bevalling op te schrijven. Hierdoor kom je erachter wat voor jullie belangrijk is. Het geeft duidelijkheid voor jezelf, je partner, ons en eventuele andere zorgverleners. Belangrijk is om je goed te realiseren dat niets in het plan vaststaat. Een bevalling is namelijk een natuurlijk proces waar je niet altijd invloed op hebt.
Meadiarium
Om erachter te komen wat jullie graag zouden willen werken we graag met het Meadiarium. Dit is een mooie tool om inzicht te krijgen in wat voor jullie belangrijk is, wie je eigenlijk bent als persoon, hoe jullie situatie eruit ziet en wat jullie mogelijkheden en behoeften zijn. Het is een prettig geschreven coachend werkboek dat uit lees- en schrijfopdrachten bestaat. Je bepaalt zelf het moment en tempo om ermee aan de slag te gaan. Dit doe je gestructureerd aan de hand van verschillende thema’s. Dit gebeurt altijd vanuit jouw mogelijkheden en opties. Op basis van alle verzamelde informatie schrijf je een persoonlijk geboorteplan. Dit geboorteplan bespreek je met een van ons tijdens het spreekuur. Eventueel kan het gecombineerd worden met een coachgesprek waar we meer tijd hebben om nog dieper op bepaalde punten in te gaan. Het boek is bij ons op de praktijk verkrijgbaar voor 25,- euro. Gecombineerd met een coachgesprek (1,5 uur) bedragen de kosten 75,- euro. Voor meer info over het Meadiarium zie MEA
Coaching
Soms is er meer nodig dan een goed gesprek. Je kunt dan ook bij ons op de praktijk terecht voor coaching. Dit is een proces waarbij er stil gestaan wordt wat jou bezighoudt in het leven en de manier waarop je daarmee omgaat. Soms komen er door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap bepaalde gevoelens en/of onzekerheden boven waar je graag mee aan de slag wilt. Wij kunnen je helpen opnieuw balans te vinden en weer rust te krijgen in je hoofd! Herken je jezelf hierin, sta je open voor jezelf en wil je echt dat er iets verandert zodat jij meer rust gaat ervaren? Maak dan een afspraak voor een coaching gesprek bij Kim. Met ons kun je alles delen, we zullen naar je luisteren zonder te oordelen en samen met jou opnieuw op zoek gaan naar jezelf!
Plaats van bevallen
Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel thuis als in het ziekenhuis veilige plekken zijn om te bevallen. Wij vinden het belangrijk dat jullie een plek kiezen waar jullie je op je gemak voelen. Zo kun je optimaal ontspannen en dit is erg belangrijk om de bevalling voorspoedig te laten verlopen en er met een goed gevoel op terug te kunnen kijken. Soms kan het zijn dat wij jullie vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen.
Wanneer “mag’’ je eigenlijk bevallen?
Aan het begin van je zwangerschap is met een termijnecho je uitgerekende datum berekend. Deze is nodig om je uitgerekende periode te weten. Je mag drie weken, dus vanaf 37 weken, voor je uitgerekende datum gaan bevallen. Mocht je vroeger gaan bevallen dan ontstaat er een medische indicatie en zullen wij de zorg overdragen aan de gynaecoloog en moet je in het ziekenhuis bevallen. Vanaf 37 weken mag je onder onze begeleiding bevallen en op de plaats van jouw voorkeur, thuis of het ziekenhuis!
De kans dat je ook echt op je uitgerekende datum bevalt is maar 5%. Bij een eerste kindje zien we iets vaker dat je overtijd gaat. De meeste eerste kinderen worden namelijk tussen de 40-41 weken geboren. Je mag tot maximaal 2 weken over je uitgerekende datum bevallen (42 weken). Vanaf 41 weken gaan we, indien gewenst, een actief beleid voeren om op een natuurlijke manier de bevalling op gang te helpen. Dus tussen de 37 en 42 weken is het de tijd om te bevallen en zullen wij je begeleiden!
Verschillende fases van de bevalling
En dan is het moment bijna daar…de bevalling! Elke bevalling kun je onderverdelen in verschillende fases. Het zijn er vijf in totaal;
Latente fase Tijdens deze fase gaat de baarmoedermond zich voorbereiden. Deze wordt zachter, korter en er ontstaat beginnende ontsluiting (1-3 cm). De contracties zijn nog onregelmatig, duren 15-30 seconden en kunnen zelfs nog stoppen (valse start). Deze fase kun je beste nog zoveel mogelijk negeren. Vermijd dat je anderen al inlicht en je teveel op de klok kijkt. Zoek juist afleiding om zoveel mogelijk uit te zoomen. En onthoud…alles wat je aandacht geeft dat groeit, behalve ontsluiting!
Actieve fase Goed nieuws…nu weet je zeker dat het niet meer stopt! Je krijgt namelijk ontsluiting. De contracties duren 45-60 seconden en komen elke 3 tot 4 minuten. Ze zijn pijnlijk en worden steeds krachtiger. Concentreer je op je ademhaling en de pauzes tussendoor. Bewaar rust en laat het gebeuren. Vecht er niet tegen en laat paniek zo min mogelijk toe. In deze fase verwachten we een toename van ongeveer 1 centimeter ontsluiting per uur.
Uitdagende fase Tijdens deze fase bereik je de laatste centimeters die nodig zijn voordat je kunt starten met persen! Het hoofdje gaat steeds verder indalen en de contracties zijn intens. Ze komen regelmatig elke 2 tot 3 minuten en duren ongeveer een minuut. Je voelt steeds meer aandrang en hebt zo’n 8-10 cm ontsluiting. Blijf je concentreren op de pijn en kijk uit naar het rustmoment. Voel de wilskracht en zet door…je bent bijna bij de persfase!!
Persfase Je hebt volledige ontsluiting (10cm) en het hoofdje is diep genoeg ingedaald. De contracties zijn intens en je voelt op elke wee persdrang. De rust tussen de contracties is nu iets langer zodat je kunt bijkomen van het persen. Je mag er eindelijk aan toe geven! Pers door de pijn heen en luister goed naar ons. Ga niet in verzet, je bent er bijna!
Nageboorte(tijdperk) fase Wat kun je trots zijn, je kindje ligt op je borst! Je krijgt eventueel een injectie (oxytocine) in je been waardoor de placenta vlot geboren wordt en het bloedverlies verminderd. De baby wordt afgenaveld en je partner mag, indien gewenst, de navelstreng doorknippen. Als het nodig is wordt er gehecht en jullie kindje wordt nagekeken. Nu begint het echte genieten…
Pijn en mindset
Bevallen is te vergelijken met het lopen van een marathon, deels een lichamelijke uitdaging en deels een mentale uitdaging. Beide elementen zijn met elkaar verbonden en train je voorafgaand aan de marathon. Zo werkt het eigenlijk ook met bevallen. Dat stukje waar je controle over hebt kun je van tevoren trainen. Je mindset is van groot belang op de vordering en beleving van de bevalling. Bevallen doet pijn, daar kunnen we niet omheen. Toch heeft pijn ook positieve aspecten, hoewel dit voor een vrouw die bevalt moeilijk te bevatten is en dat is heel begrijpelijk. Het overwinnen en doorstaan van pijn kan je krachtiger maken en je het gevoel geven dat je een fantastische prestatie hebt neergezet. Met andere woorden; je kunt met een trots en tevreden gevoel terugkijken op het feit dat je bent bevallen en alle pijn hebt doorstaan, je hebt de marathon uitgelopen! Bovendien wordt de pijn tijdens de bevalling na afloop vaak snel vergeten door het euforische gevoel bij het zien van jullie kindje…
Pijnstilling
Natuurlijke pijnstilling Tijdens de bevalling maakt het lichaam endorfine aan. Dit stofje heeft een pijnstillend effect bij het verdragen van pijn en dat scheelt een heleboel. Daarnaast zijn er een heleboel tips om de pijn op een natuurlijke manier beter te kunnen verdragen (natuurlijke pijnstilling);
- Zoek afleiding
- Probeer verschillende houdingen en blijf bewegen
- Zorg voor een rustige, vertrouwde en veilige omgeving
- Zet een muziekje op waarbij jij je fijn voelt
- Zorg voor gedempt licht
- Concentreer je in elke fase op je ademhaling
- Zorg voor warmte op je buik/rug zoals kruik, douche of bad
- Tel af…elke wee is er een minder
- Laat je masseren door je partner
- Gebruik een geboorte TENS
Medicamenteuze pijnstilling Iedere bevalling is uniek, net zoals elke vrouw. Hoeveel pijn jij zult hebben kan niemand voorspellen. Daarom zal vaak pas tijdens de bevalling blijken of je medicamenteuze pijnstilling nodig hebt. Soms bespreken wij dit met je, bijvoorbeeld omdat de bevalling langer duurt dan gehoopt. Voor medicamenteuze pijnbestrijding moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden hiervan is dat de conditie van jou en je baby nauwkeurig moet worden bewaakt. Een van ons gaat met je mee om je te coachen en om de zorg over te dragen aan de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Welke vorm je kiest is meestal afhankelijk van het stadium waarin de bevalling zich bevindt en je eigen voorkeur. In de ziekenhuizen waar wij mee samenwerken (RDGG & HAGA) worden de volgende pijnbehandelingen het meest toegepast;
- Remifentanil (pompje): dit is een morfine achtige stof die toegediend wordt via een infuus. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid bepalen. Uiteraard is het apparaat zodanig afgesteld dat je jezelf niet kunt overdoseren.
- Ruggenprik (epiduraal): dit is een injectie in de onderrug met een pijnstillend medicijn. Je hebt dan geen gevoel meer in je onderlichaam. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Via de naald wordt er een soepel dun slangetje aangebracht dat blijft zitten. Door dit slangetje krijg je zolang als nodig is pijnstillende medicijnen toegediend.
Elke vorm van medicamenteuze pijnbestrijding heeft voor- en nadelen. Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen! Voor meer info zie omgaan met pijn
Dit was het weer voor deze keer! Heel veel succes (en plezier) met voorbereiden en uitkijken naar de enige blind date waarvan je zeker weet dat die zal slagen…????
Liefs, Kim & Fem ZOË Verloskunde