Wat is een zonnesteek?
Een zonnesteek is een oververhitting in het lichaam door de hete zon, wat vaak gebeurt wanneer iemand te lang in de volle zon zit. Als je kindje in combinatie hiermee té veel vocht verliest door hitte en inspanning, blijft er te weinig vocht over in het lichaam en kan het lichaam zich niet meer afkoelen door de zweten. Dit doet de lichaamstemperatuur stijgen tot het punt waarop de hersenen de lichaamstemperatuur niet meer onder controle kunnen houden.
Lees ook:
De zon en je baby: alles wat je moet wetenDoor een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog. Dit is dan een zonnesteek, of er kan zelfs al sprake zijn van een hitteberoerte.
Symptomen zonnesteek bij baby en kind
Vooral jonge kinderen lopen een hoger risico om een zonnesteek op te lopen, omdat zij weinig zweten. Daarom is het beter om baby’s jonger dan een jaar altijd uit de zon te houden. Ook peuters, kleuters en kinderen van alle leeftijden kunnen beter uit de directe zon blijven, en het beste op het heetste van de dag niet in de zon spelen.
Lees ook:
9x tips voor de eerste zomer met je babyJe kunt een zonnesteek herkennen aan de volgende symptomen:
- Heel hevig zweten of juist helemaal niet meer
- Je kind heeft hoofdpijn
- Je kind is duizelig
- Je kind moet overgeven
- Je kind heeft een warme huid, maar soms opeens kippenvel
- Een bleke huid, of juist erg rood
- Overgeven
- Spierkrampen
- Vermoeidheid
- Flauwvallen
- Snellere hartslag
- Je kindje praat onduidelijk of onsamenhangend
Als je deze symptomen herkent na een dag volop spelen in de zon, heeft je kindje waarschijnlijk een zonnesteek opgelopen. Als je baby nog niet kan praten, is dit moeilijker te herkennen. Wees dus met baby’s extra voorzichtig en neem extra voorzorgsmaatregelen om je kindje te beschermen tegen de zon.
Lees ook:
Warmte-uitslag bij je babyIs een zonnesteek gevaarlijk?
Een zonnesteek kan zeker gevaarlijk zijn, zeker als je er niet op tijd bij bent. De lichaamstemperatuur kan bij een zonnesteek oplopen tot hoger dan 40 graden, in dat geval zal je kindje zelfs naar het ziekenhuis moeten. Anders kan een zonnesteek overgaan in een hitteberoerte, wat levensgevaarlijk kan zijn. Hierbij loopt de lichaamstemperatuur soms wel hoger op dan 41 graden, en is er sprake van een combinatie van ernstige uitdroging en oververhitting. Met een hitteberoerte kan je kind last krijgen van hallucinaties, flauwvallen of een toeval.
Zonnesteek bij baby of kind behandelen
Heeft je kind symptomen van een zonnesteek? Grijp dan zo snel mogelijk in, dan hoeft de situatie niet persé uit de hand te lopen. De volgende instructies kun je hierbij volgen:
- Leg je kindje plat neer in een koele omgeving. Is er geen koele omgeving, houd je kindje dan in iedere geval uit de zon in de schaduw. Leg geen deken over je kind heen.
- Laat je kindje wat slokjes water of andere drank drinken, maar geen cafeïnehoudende drank (zoals cola). Geef kleine slokjes en kleine beetjes, zodat je kindje niet gaat overgeven.
- Een koele douche kan helpen met afkoelen, of een natte doek op het voorhoofd.
- Verkrampte spieren kun je koelen
Als het hierna niet beter gaat met je kindje, bel dan 112. Het is sowieso nodig om 112 te bellen als je kindje bewusteloos raakt, blijft overgeven, in paniek raakt, erg verward is, niet opknapt na het flauwvallen of symptomen vertoont van een hitteberoerte (temperatuur hoger dan 40 graden).
Lees ook:
Tips voor een autovakantie met je babyZonnesteek voorkomen
De volgende tips kunnen helpen een zonnesteek bij je kindje te voorkomen:
- Laat je kindje altijd een zonnehoed of petje dragen, het liefst eentje waarbij ook de zon uit zijn nek blijft
- Kleed je kindje niet te warm aan met heet weer
- Laat je kindje genoeg drinken. Zoveel moet je kindje drinken per leeftijd.
- Laat je kindje op het heetste van de dag (tussen 1 en 3 ‘s middags) liever niet in de felle zon buiten spelen.
- Een baby kun je beter helemaal niet in de directe zon laten
- Laat je kindje liever spelen in de schaduw in plaats van in de zon
- Las regelmatig pauzes in tijdens het spelen op hete zomerdagen
Lees ook:
Zoveel moet je kindje dagelijks drinken met het warme weer