Parentale burn-out
Het ouder zijn geeft zeker voldoening, maar het kan ook stress opleveren voor je kind(eren) te zorgen. Als je daarnaast niet genoeg doet voor je eigen welzijn, kan een parentale, ofwel mama burn-out op de loer liggen. Het bestaat echt, en wordt gekenmerkt door je helemal opgebrand te voelen door het ouderschap.
Zo’n 2 procent van de ouders in Nederland geeft aan helemaal op te zijn door het zorgen voor hun kind. We spreken dan van een ouderlijke burn-out. Kenmerkend is dat je voorheen wel plezier vond in het ouderschap, en nu niet meer.
Lees ook:
Postnatale depletie: moeder en oververmoeidKenmerken van een parentale, mama, of ‘mommy burn-out’
Veel ouders die te maken krijgen met een parentale burn-out zullen zich herkennen in deze kenmerken:
- Vergeetachtigheid: dit is in het algemeen kenmerkend voor mensen die last hebben van een burn-out. Als je continu je spullen kwijt bent of dingen vergeet, is dat misschien iets om bij stil te staan.
- Constant moe: maar dan ook écht constant moe. Je hebt het gevoel dat je altijd achter de feiten aanloopt, niet genoeg slaapt en dat je kinderen al je energie vereisen. Dat zorgt voor oververmoeidheid.
- Slonzig in je routine: je vindt geen tijd of energie meer om een uitgebreide maaltijd te kopen, goed voor jezelf te zorgen en soms ook niet voor je kind. Door je gebrek aan energie raffel je de meeste dingen in je dagelijkse routine vooral af.
- Gevoel je vrijheid kwijt te zijn: je hebt het gevoel alsof je alle vrijheid in je leven kwijt bent, en alle tijd en energie naar de kinderen gaat. En daar voel je je rot over, en wilt daardoor het liefst ontsnappen.
- Geen plezier meer in zorg voor je kinderen: beleefde je voorheen wel plezier in de zorg voor je kids, en nu niet meer? Dat is kenmerkend voor een parentale burn-out.
- Je bent vaak chagrijnig: je betrapt jezelf erop vaak kortaf of zelfs onaardig te zijn tegen je kinderen en partner. Daarnaast is je geduld bewaren moeilijk en reageer je vaak fel.
Lees ook:
Extreem slaaptekort na de bevalling: tips om ermee om te gaanTips bij een ouderlijke burn-out
Het ouderschap zou niet moeten zorgen voor een burn-out. Meestal heeft het dan ook te maken met onvoldoende tijd voor je eigen welzijn vrijmaken. Door wel genoeg tijd voor jezelf te maken voorkom je namelijk dat je het gevoel krijgt dat je door je kinderen helemaal opraakt. Deze tips kunnen helpen weer bovenop een parentale-burnout te komen:
- Nee durven zeggen: zet je eigen rust bovenaan, en durf vaker nee te zeggen tegen sociale afspraakjes om zelf tot rust te komen
- Durf om hulp te vragen: om tijd voor jezelf te maken, heb je natuurlijk iemand nodig die op de kids past. Vraag dus gerust voor een paar uurtjes per week hulp aan een familielid, vriend(in) of je partner. Niet geschoten is altijd mis, en grote kans dat ze je graag helpen als je vertelt hoe je je voelt.
- Leg de lat minder hoog: de perfecte ouder bestaat eigenlijk niet, dus probeer dat ook een tijdje niet te zijn. Je hoeft niet meerdere dagen per week met je kind een uitstapje te maken, en je hoeft je kind zelfs niet iedere dag te badderen. Kinderen worden van spelletjes thuis, tijd met jou doorbrengen of een speeltuin in de buurt bezoeken ook hartstikke blij.
- Zoek nieuwe, gezonde hobby’s: zoals yoga, schilderen of een cursus waar jij gelukkig van wordt. Zolang jij er maar rust van in je hoofd en lichaam krijgt. En door je hobby uit te voeren heb je gelijk het idee dat je iets voor jezelf doet.
- Zoek hulp bij een professional: praten over je mentale gezondheid met iemand die er verstand van heeft kan je ontzettend helpen bovenop je burn-out te komen.
Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.
Lees ook:
Postnatale depressieDeel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot het postpartum herstel en het vierde trimester.