Wat is zindelijkheidstraining?
Zindelijkheidstraining houdt in dat je je kindje leert wat de juiste plek is voor zijn poep en plas: namelijk op het potje of op de wc, en niet zijn luier. Jij helpt hem hierbij door hem te helpen bij het vinden van het potje of de wc iedere keer dat hij zijn behoefte moet doen. Ook help je hem controle te krijgen over zijn poep- of plasdrang en leer je hem dit op te houden wanneer nodig. Is je kind zindelijk, dan kan hij zijn poep of plas ophouden, zelf aangeven wanneer hij naar de wc moet en zelf de weg vinden naar het potje of de wc.
Lees ook:
Verstikking: hoe kun je het voorkomen?Wanneer zindelijkheidstraining?
De ideale leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining is tussen de 18 en 20 maanden. Hiervóór wordt aangenomen dat je kindje nog niet genoeg controle heeft over zijn sluitspieren om zijn plas en poep op te kunnen houden. Ook zouden kindjes jonger dan 18 maanden nog geen verband kunnen begrijpen tussen de aandrang om naar het toilet te gaan en ook echt te plassen en poepen. Tussen de 18 en 20 maanden is je kindje erg leergierig en vaak zitten ze nog niet in de ‘nee’ fase.
Is mijn peuter klaar voor zindelijkheidstraining?
Je peuter zal aan verschillende signalen laten weten dat hij klaar is om zindelijk te leren worden. Zo zal hij het laten weten aan zijn houding of uitstraling dat hij de behoefte heeft om naar de wc te gaan, of zal hij zelfs ‘’poep’’ proberen te zeggen. Hij kan ook naar zijn luier wijzen of hem vastpakken. Ook zal hij het steeds interessanter vinden wat er allemaal in de wc gebeurt en wanneer jij naar het toilet gaat. Zijn luier kan daarnaast steeds langer droog blijven, omdat hij een natte luier vervelend vindt. Allemaal tekens dat je kindje klaar is voor zindelijkheidstraining!
Lees ook:
De peuterpuberteitWanneer zindelijk?
Na de zindelijkheidstraining zijn de meeste kindjes tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Om ook ‘s nachts zindelijk te worden hebben de meeste kindjes nog een half jaar langer nodig. Het geldt over het algemeen dat meisjes sneller zindelijk worden dan jongens. Het ene kind zal het veel sneller doorhebben dan het ander, dus maak je vooral niet druk als je kind bijna 3 is en nog niet helemaal zindelijk is. Als je ouder is dan 6 en nog vaak in bed plast, is het een goed idee om hulp te zoeken bij het ‘s nachts zindelijk worden.
Een andere reden waarom het fijn is je kind voor zijn vierde verjaardag zindelijk te hebben, is omdat hij zindelijk moet zijn als hij naar de basisschool gaat. Leerkrachten hebben luiers verschonen namelijk niet in hun takenpakket zitten. Kinderen in Nederland zijn vanaf vijf jaar leerplichtig en zullen dan dus zeker zindelijk moeten zijn.
Lees ook:
Zorgverzekering met een kindje: waar moet je op lettenZindelijkheidstraining tips!
- De Zindelijkheidsbox: Met dit pakket kan jouw kind binnen één week zindelijk worden op een leerzame manier. Getest door experts!
- Gebruik goede nachtbroekjes. Goede nachtbroekjes kunnen helpen bij het lekker slapen en om het zelfvertrouwen te bevorderen dankzij hun uiterlijk en pasvorm die vergelijkbaar is met gewoon ondergoed.
- Laat hem kennis maken met het potje. Hij vindt het potje misschien eerst een raar object, dus geef hem de tijd om eraan te wennen. Zet het op een vertrouwde plek, en laat hem er regelmatig op zitten op een ongedwongen manier (eventueel met kleding aan).
- Gebruik wasbare luiers. In een wegwerpluier voelen kinderen niet dat ze aan het plassen zijn, waardoor ze steeds later zindelijk worden. Met wasbare luiers kunnen kinderen eerder zindelijk zijn, omdat ze dit wel merken.
- Regelmaat en consequent zijn. Zet je dreumes het liefst op vaste tijdstippen op het potje met blote billetjes. Dit kun je vanaf 1 keer per dag langzaam opbouwen naar meerdere keren per dag, het liefst om de twee uur en zeker vlak na het wakker en worden en na elke maaltijd. Bouw dit rustig op op jullie eigen tempo en forceer niks.
- Dwing hem niet. Je kindje zal het potje als iets vervelends gaan zien als hij wordt verplicht erop te blijven zitten. Word dus niet boos en dwing hem niet als hij de eerste keren niet wilt blijven zitten.
- Geef complimenten. Ligt het eindelijk iets op de bodem van het potje, al is het maar een klein poepje of een paar druppeltjes plas? Dan heeft je kindje toch zijn best gedaan en verdient dat een complimentje! Maak er ook weer niet een te groot spektakel van, zodat je kindje het wel als iets normaals gaat zien.
- Wees geduldig. Misschien lukt het je peuter niet gelijk om zijn behoeftes te doen op het potje. Blijf dan geduldig bij hem zitten en blijf hem uitleggen waarom hij op het potje zit terwijl jullie samen een boekje lezen of iets dergelijks. Lukt het uiteindelijk niet? Geef hem dan toch een compliment voor het proberen en zeg dat het de volgende keer wel gaat lukken. Ook bij ongelukjes verschoon je hem met liefde en leg je hem uit wat er is gebeurd en wat anders zou moeten.
- Vraag of hij moet poepen of plassen. Hij zal na een paar keer op het potje te zijn geweest weten wat deze vraag betekenen en dus op een gegeven moment hierop kunnen antwoorden. Zo leert hij ook het gevoel van een volle blaas herkennen en hierop te reageren.
- Gebruik wasbare luiers of wasbare oefenbroekjes. Omdat deze vochtig blijven voelt je kindje beter wat er gebeurt als het plast en leert het aanvoelen wanneer het eraan komt.
- Houd het gezellig. Als je kindje net begint met de zindelijkheidstraining, blijf dan bij hem en maak het een gezellig en liefdevol moment door een boekje met hem te lezen, grapjes te vertellen of een spelletje te spelen. Zo zal je kind het herkennen als een leuk moment en zal hij minder moeite hebben opnieuw op het potje te gaan zitten.
- Informeer de omgeving. Bespreek met de kinderopvang of met opa en oma als hij daar een dagje blijft dat jullie een schema aanhouden voor de zindelijkheidstraining zodat ook je omgeving hier rekening mee houdt.
- Begin wanneer de omgeving stabiel is. Is er net een broertje of zusje bijgekomen of zijn jullie verhuisd? Dan kun je beter even wachten totdat de situatie weer stabiel en genormaliseerd is.
- Maak regels. Is je kindje al redelijk zindelijk aan het worden? Stel dan buiten de vaste route ook andere regels in. Bijvoorbeeld dat hij altijd van voren naar achteren zijn billen afveegt en altijd zijn handjes wast.
- Maak je je zorgen? Bijvoorbeeld omdat je kindje van 4 al wel zindelijk is met plassen, maar niet met poepen? Dan kan dit een fysieke oorzaak hebben, waarom het een goed idee is contact op te nemen met je huisarts of consultatiebureau.
Benodigdheden zindelijkheidstraining
- Potje. Voor doorsnee zindelijkheidstraining voldoet een standaard potje. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten, sommige maken zelfs muziek.
- Wc-bril verkleiner. Als je kindje het potje maar niks vindt en meteen door wilt naar de grote wc, dan is een wc-bril verkleiner noodzakelijk. Deze zet je op de gewone wc-bril om hem bruikbaar te maken voor je kleintje.
- Krukje. Als je kindje nog te klein is om zonder krukje op de wc te klimmen, en voor de voetjes wanneer je kindje op de wc zit. Ook fijn als opstapje voor het handen wassen aan de wastafel.
- Kleding. Ondergoed is nu noodzakelijk nu je kindje geen luier meer gebruikt. Is je kindje nog niet volledig zindelijk, doe dan een onderbroek onder zijn luier aan overdag, dan hoef je je niet zo druk te maken bij ongelukjes. Er bestaan tegenwoordig ook speciale trainingsbroekjes. Rompertjes met de drukkertjes kan je met de zindelijkheidstraining beter achterwege laten.