1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zijslaapkussen voor je baby: wel of geen goed idee?

    Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 10-18-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 10-18-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Er zijn verschillende kussens op de markt die speciaal zijn ontworpen om baby's op hun zij te houden, ofwel zijslaapkussens. Deze kussens worden vaak gepromoot als een manier om reflux te verminderen en een afgeplat hoofdje te voorkomen. Maar zijn deze kussens veilig en aan te raden voor baby's?

    Wat is een zijslaap kussen?

    Een zijslaapkussen is een langwerpig kussen in de vorm van een cilinder of een driehoek dat ontworpen is om de baby op zijn zij te houden. Aan de andere kant van het kussen is een houder bevestigd waar de baby tegenaan kan leunen. Verkopers van deze kussens beweren dat ze scheve of afgeplatte hoofdjes kunnen voorkomen en helpen bij reflux, waarbij maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en soms melk terug naar boven komt.

    Risico's van een zijslaap kussen

    Baby's kunnen in de eerste maanden een voorkeurshouding ontwikkelen. Hoewel een voorkeurshouding bij baby's in de eerste maanden niet gevaarlijk is, kan het leiden tot afplatting van de schedel en de motorische ontwikkeling beïnvloeden. Zo'n kussen zou kunnen helpen om dit te voorkomen. Echter, in Nederland wordt de zijligging niet meer aangeraden omdat het instabiel is en het de kans op wiegendood vergroot. De Consumentenbond adviseert ouders daarom om geen speciale kussentjes of andere producten in de wieg te gebruiken tegen scheefhoofdigheid of reflux, behalve in overleg met een arts of (kinder)fysiotherapeutische begeleiding.

    Daarnaast raadt de studie Safe Sleeping van de American Academy of Pediatrics het gebruik van stabilisatiekussens af. In de afgelopen jaren zijn wereldwijd zuigelingen overleden door het gebruik van dit soort kussens. De Amerikaanse overheidsorganisatie Food and Drug Administration (FDA) heeft in 2011 het gebruik van deze kussens sterk afgeraden. Het gebruik van andere fixatiemiddelen, positioneringsmiddelen, matrasjes, dekbedden en babymonitors waarvan beweerd wordt dat ze de kans op wiegendood verkleinen, is ook niet goedgekeurd door de FDA.

    Er zijn enkele kussentjes op de markt die veilig te gebruiken zijn voor baby's onder toezicht, waaronder het Mimos Zijligkussen. Dit medisch hulpmiddel van klasse 1 is veilig gecertificeerd en wordt wereldwijd aanbevolen door artsen en fysiotherapeuten. Het kussen moet dagelijks minimaal 30 minuten onder toezicht worden gebruikt. Het helpt baby's om op de andere zijde dan de voorkeurszijde te liggen. Dit is cruciaal voor een gebalanceerde ontwikkeling.

    Ouders moeten zich bewust zijn van de risico's van het gebruik van deze kussens en andere fixatiemiddelen. Het is belangrijk om de veiligheidsrichtlijnen te volgen die zijn opgesteld door gezondheidsinstanties en medische professionals. Dit omvat onder andere het creëren van een veilige slaapomgeving voor de baby, zoals het op de rug slapen op een stevige, vlakke ondergrond zonder speelgoed, kussens, knuffels, dekbedden of los beddengoed.

    Wat is de beste slaaphouding voor je baby?

    • Op hun buik
    • Op hun rug
    • Op hun zij

    Reflux en afgeplat hoofdje voorkomen

    Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat een zijslaapkussen niet de enige oplossing is voor een afgeplatte hoofdje, scheef hoofd of reflux bij baby's. Er zijn andere maatregelen die ouders kunnen nemen om deze problemen te voorkomen of te behandelen, zoals het regelmatig veranderen van de slaaphouding van de baby. Kortom, hoewel een zijslaapkussen misschien aantrekkelijk lijkt als oplossing voor bepaalde problemen bij baby's, is het belangrijk om te onthouden dat deze kussens niet veilig zijn en worden afgeraden door medische experts en overheidsinstanties. Ouders kunnen beter andere opties overwegen om de slaapkwaliteit en het welzijn van hun baby te verbeteren.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

    • group-image
      1 jaar geleden

      Slapende schatjes

      30 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard