Wat is een fopspeen precies?
Een fopspeen, ook wel een (zuig)speen genoemd, is een klein hulpmiddel dat baby’s helpt te kalmeren. Het is een losse speen zonder fles waar baby’s op kunnen zuigen. Dit werkt troostend en kalmerend voor baby’s doordat zij een natuurlijk zuigreflex hebben. Een speen bestaat uit een zuiggedeelte van natuurrubber (ook latex genoemd) of siliconen en een kunststof schildje. Het schildje zorgt ervoor dat een baby de speen niet kan inslikken. Twijfel je tussen wel of geen fopspeen? Lees dan zeker even verder.
Lees ook:
Welke soort fopspeen is het beste voor je baby?Verschillende soorten fopspenen
Er zijn verschillende soorten fopspenen. De bekendste varianten zijn de klassieke ronde, symmetrische en orthodontische/anatomische speen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze soorten? Een klassieke ronde lijkt qua vorm het meest op de moederborst. Met deze variant kan je de overgang van borstvoeding naar flesvoeding vergemakkelijken. De anatomische speen is ontworpen om de natuurlijke ontwikkeling van het gehemelte, de kaak en de tanden te ondersteunen. Deze wordt regelmatig aangeraden door tandartsen. De symmetrische speen heeft aan beide zijden dezelfde vorm en kan op elke manier in de mond worden geplaatst. Dit is fijn als je snel een speen wilt aanbieden als ouder.
Voordelen van een speen
Fopspenen worden veelvuldig gebruikt door baby’s. En dat is natuurlijk niet zomaar. Een speen brengt veel voordelen met zich mee. We zetten ze voor je op een rijtje.
Biedt hulp bij het slapen: Veel baby’s kunnen nog niet uit zichzelf in slaap vallen. Een fopspeen kan hierbij goed helpen. Tijdens het zuigen ontstaat er een ontspannend effect wat ervoor kan zorgen dat je kindje in slaap valt. Een speentje erbij pakken is ook een makkelijkere en snellere manier voor ouders dan bijvoorbeeld zingen of wiegen.
Kalmeert en biedt troost: Is je kindje onrustig of verdrietig? Bijvoorbeeld door (over)vermoeidheid of krampjes? Dan biedt een fopspeen snel comfort en troost.
Zorgt voor meer rust voor ouders: Een rustige baby zorgt natuurlijk ook voor meer rust voor ouders. Wil je je baby tot rust laten komen, bijvoorbeeld in het openbaar tijdens een lastige situatie? Pak je speentje erbij en de kans is groot dat je kleintje snel tot rust komt. Dit biedt ouders ook een rustmoment waarin ze kunnen nadenken over wat het kindje op dat moment nodig heeft.
Het is beter dan duimzuigen: Het gebruik van een speentje is beter dan duimzuigen. Twijfel je over wel of geen fopspeen, overweeg dan het feit dat duimzuigen veel schadelijker is voor het volwassen gebit én dat het minder eenvoudig af te leren is.
Stimuleert de zuigreflex bij te vroeg geboren baby’s: Wanneer een baby te vroeg wordt geboren, biedt het ziekenhuis een fopspeen aan. Hiermee wordt de natuurlijke zuigreflex gestimuleerd terwijl er sondevoeding wordt gegeven. Ook kan het de stress van te vroeg geboren baby’s in een ziekenhuis verminderen.
Minder kans op wiegendood: Het is bewezen dat een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Dit komt doordat het zuigen van de baby de mond- en kaakspieren stimuleert waardoor de luchtwegen gemakkelijker vrij blijven. Ook verkleint een speen de kans dat je baby op zijn mond en neus komt te liggen.
Lees ook:
Fopspeen en borstvoeding, gaat dat wel samen?Direct naar de fijnste fopspenen en speenaccessoires:
Nadelen van een fopspeen
Bij verkeerd of overmatig gebruik kan de fopspeen nadelen met zich meebrengen. Wacht altijd een maand met het aanbieden van de speen als je borstvoeding geeft, op deze manier kan je kindje de zuigtechniek goed onder de knie krijgen. Wacht je hier niet mee? Dan kan er zuigverwarring ontstaan en kan je baby de borst gaan weigeren. Een ander mogelijk gevolg van de fopspeen kan zijn dat het de stand van de tanden en kaak kán beïnvloeden. Stopt je kindje op tijd met de speen (voor het wisselen van de tandjes), dan heeft het absoluut geen invloed op het volwassen gebit.
Dus: wel of geen fopspeen gebruiken?
Zoals je hebt gelezen kunnen er ook minder positieve gevolgen zitten aan een fopspeen, maar eigenlijk ontstaan deze alleen wanneer de speen te vroeg, niet goed of te lang wordt gebruikt. Je hebt er dus als ouder zelf invloed op of deze nadelen ook daadwerkelijk ontstaan. Twijfel je dus over wel of geen fopspeen, dan hopen we dat we je voldoende hebben geïnformeerd en dat je weet dat een speen geen kwaad kan. Hij brengt juist zó veel voordelen met zich mee!
Tips voor goed en veilig gebruik van een fopspeen
Twijfelde je tussen wel of geen fopspeen en heb je voor wél gekozen? En heb je zelfs al gekozen tussen een ronde, symmetrische of anatomische speen? Wat fijn! Hopelijk heb je nu rust en kan je van alle voordelen genieten. Kan je nog wat tips gebruiken? Volg onderstaande puntjes voor een nog fijnere en veiligere ervaring met de speen.
- Gebruik hem als hulpmiddel bij bijvoorbeeld het slapengaan om afhankelijkheid te voorkomen.
- Controleer regelmatig op slijtage en vervang de speen om de zes weken.
- Houd de speen schoon door regelmatig te steriliseren, vooral in de eerste acht weken na de geboorte.
- Verwijder de speen voorzichtig uit de mond tijdens het slapen om een rustige nacht te bevorderen.
- Laat je speentjes personaliseren met de naam van je kindje. Een speen met naam is ontzettend leuk én handig voor op de crèche!
Lees ook:
Hoe kan ik mijn kind meer groente laten eten?Dit artikel is geschreven in samenwerking met Speenwinkel