Je baby in week 4 van je zwangerschap
In week 4 is je baby...
0.2 millimeter
..zo groot als een zoutkorrel
Jij in weekNr 4 van je zwangerschap
In weekNr 4 ben jij...
- 4 weken zwanger
- in je tweede maand
- in het eerste trimester
4 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 4 weken zwanger bent
Je embryo bestaat nu uit drie verschillende lagen, die zich uiteindelijk zullen ontwikkelen tot verschillende lichaamsdelen van je baby. De binnenste laag zal uitgroeien tot de lever en longen, de middelste laag bevat het hart, de botten, de spieren en de geslachtsorganen. De buitenste laag zal het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsel van je baby maken.
Je embryo splitst zich nu ook op in twee delen. Het ene deel wordt de placenta die de baby voorziet van voeding en belangrijke voedingsstoffen en het andere deel is de embryo zelf die nu kan beginnen met groeien en ontwikkelen.
Lees ook:
Wat gebeurt er in de eerste dagen van de zwangerschap?Dit gebeurt er met jou als je 4 weken zwanger bent
De eerste tekenen van een zwangerschap zijn zichtbaar. Je menstruatie blijft uit en je zwangerschapstest geeft een positief resultaat Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Dat kleine wondertje daarbinnen kan zich nu écht gaan ontwikkelen. Mocht je nog geen zwangerschapssupplementen innemen, dan is het nu een goed moment om daar mee te beginnen. Je kunt het nieuws gelijk van de daken schreeuwen: waarom ook niet? Maar veel stellen wachten met het vertellen van het grote nieuws tot week 12 Dan is namelijk de ‘kritieke’ periode van de zwangerschap gepasseerd en neemt de kans op een miskraam aanzienlijk af.
Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.
Lees ook:
IJzertekort herkennen en voorkomenTo do in week 4
Foliumzuur slikken
Foliumzuuris een vitamine B die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Al in de eerste vier weken van je zwangerschap wordt de neurale buis gevormd waaruit zich later de hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen. Om dit proces goed te laten verlopen is foliumzuur belangrijk.
Met een normaal voedingspatroon kom je vaak niet aan de benodigde hoeveelheid. Wij raden daarom aan om extra foliumzuur in de vorm van tabletten te slikken. Je kunt hier het beste al vóór de zwangerschap mee beginnen. Wij adviseren om dit zeker tot 10 weken of gedurende de hele zwangerschap te slikken.
Welke extra vitamines worden er tijdens de zwangerschap aangeraden?
- Foliumzuur
- Vitamine D
- Foliumzuur en vitamine D
Tot 1 januari kan je een zorgverzekering kiezen
Je hebt nog maar kort de tijd om de juiste zorgverzekering voor 2025 te vinden. We helpen je hier graag bij! In ons artikel over de beste zorgverzekering als je zwanger bent kan je hier meer over lezen. Wil je gelijk aan de slag? Vergelijk hier en ontdek of jouw zorgverzekering zwangerschaps- en babyproof is of maak gebruik van de door ons geselecteerde verzekering.
Gezond eten
Omdat je nu een groeiend levend wezen in je baarmoeder draagt, is het een goed idee om zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Denk bijvoorbeeld aan genoeg voedingsmiddelen met ijzer en calcium erin. Hier vind je hét recept voor deze zwangerschapsweek.. Dit is wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.
Lees ook:
Wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben?Wist je dat?
Er veel vrouwen zijn die problemen hebben om zwanger te worden. Daardoor is er behoefte aan een betrouwbaar vruchtbaarheidshormoon, het hormoon HCG. Dit komt alleen voor in de urine van zwangere vrouwen. De organisatie Moeders voor Moeders haalt de urine op bij zwangere vrouwen, die zich vóór de 11e week van de zwangerschap hiervoor hebben aangemeld. Met je zwangerschap kun je zo andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden.
Lees ook:
zwangerschapshormonen: wat doen ze en welke zijn er?