Je baby in week 36 van je zwangerschap
In week 36 is je baby...
45 cm
2950 gram
..zo groot als een krop Romeinse sla
Jij in weekNr 36 van je zwangerschap
In weekNr 36 ben jij...
- 36 weken zwanger
- in je negende maand
- in het derde trimester
36 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 36 weken zwanger bent
Je baby zal een houding aannemen die voor hem of haar het prettigst is. Veruit de meeste baby's gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je baby nog zelfstandig draait. Ligt jouw baby in een stuitligging (met zijn stuit naar beneden) dan word je door je verloskundige verwezen naar het ziekenhuis en gaan ze daar kijken of ze het kindje van buitenaf kunnen draaien.
Je baby kan al na 30 weken beginnen met indalen, maar dit kan ook pas vlak voor de bevalling gebeuren. Rond week 36 is de kans groot dat je baby is ingedaald of gaat indalen. Dit betekent dat je baby tot diep in je bekken zakt. Over het algemeen past het hoofdje mooi tussen de bekkenbotten. Dit is ook de reden dat de meeste baby's automatisch met hun hoofdje naar beneden gaan liggen.
Lees ook:
Achterhoofdsligging: de ideale ligging voor de bevallingDit gebeurt er met jou als je 36 weken zwanger bent
Rond deze periode kun je je erg zwaar gaan voelen. Als je baby hoog zit, is het moeilijk om diep te ademen, aangezien hij met zijn of haar stuitje tegen je middenrif en ribbenkast drukt. Dit neemt wat af wanneer het hoofdje van je baby indaalt, wat nu ieder moment kan gebeuren. Daarna rust het achterhoofdje tegen je blaas en moet je vaker plassen. Lees hier meer over de ligging van je baby.
Als je op je rug ligt, voel je je misschien misselijk en duizelig, omdat de zware baarmoeder op een groot bloedvat drukt en de bloedstroom terug naar je hart vertraagt. Dit is niet erg of gevaarlijk voor jou of de baby. Als je hier last van hebt dan kun je beter op je zij gaan liggen of je goed steunen met kussens. Slapen wordt lastiger, doe af en toe een middagdutje, want dat werkt ontspannend en hiermee ontlast je je banden en rug. Ook al slaap je niet echt, je rust wel goed uit. De fijnste houding is op je zij met een kussen ter ondersteuning van je knie.
Je kunt nu ook af en toe last hebben van harde buiken of voorweeën. Dit is je baarmoeder die zich alvast aan het voorbereiden is op de bevalling. Weten hoe en waarom je baarmoeder dit doet, en hoe je ermee om kunt gaan? Dat kan met de Bevallingscursus, deel van ons online cursuspakket. Daar leer je ook alles over het herstel na de bevalling.
Hoe herken je bevallingsweeën?
- Weeën duren 1 minuut en komen om de 3 minuten
- Weeën duren 1 minuut en komen om de 15 minuten
- Weeën duren 1 minuut en komen om het half uur
Lees ook:
Het belang van huid-op-huid contact na de geboorteTo do in week 36
Belangrijke telefoonnummers noteren
Het is prettig om vast een lijstje te hebben met de belangrijke telefoonnummers. Die van je verloskundige natuurlijk, maar ook die van de kraamzorg, het ziekenhuis en misschien zelfs een taxibedrijf. Het is ook praktisch om vast de nummers te noteren van diegene die je wil bellen als de bevalling begonnen is of juist afgelopen. Lees hier meer over voorbereidingen op de bevalling
Voorbereiden op kolven van moedermelk
Als je baby voor week 37 geboren wordt, kan het zijn dat je wat hulp nodig hebt om de borstvoeding op gang te krijgen: dan kan een borstkolf goed van pas komen. Niet alleen dan, maar ook als je bijvoorbeeld wat werk uit handen wilt geven bij het voeden van je baby, of als je een voorraadje melk wilt bewaren Lees hier meer over wat bij het kolven van moedermelk komt kijken.
Lees ook:
De laatste maand van je zwangerschap doorkomen met deze tipsTot 1 januari kan je een zorgverzekering kiezen
Je hebt nog maar kort de tijd om de juiste zorgverzekering voor 2025 te vinden. We helpen je hier graag bij! In ons artikel over de beste zorgverzekering als je zwanger bent kan je hier meer over lezen. Wil je gelijk aan de slag? Vergelijk hier en ontdek of jouw zorgverzekering zwangerschaps- en babyproof is of maak gebruik van de door ons geselecteerde verzekering.
Maak het jezelf makkelijk tijdens de kraamtijd
In de eerste weken na de geboorte heb je waarschijnlijk geen puf om ook nog boodschappen te doen. Tip: doe alvast wat maaltijden in de vriezer en vraag je kraambezoek om eten mee te nemen. Je kan ook gebruik maken van een maaltijdbox om makkelijk en snel een verse maaltijd op tafel te hebben. Je hebt er hier een waar je tot wel € 115,- korting krijgt op je eerste boxen.
Wassen
Was de babykleertjes, hydrofiel luiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Na een wasbeurt drogen de hydrofiel luiers en badcapes veel beter af en de kleertjes ruiken dan ook lekker fris. Gebruik liever geen wasverzachter. Het babyhuidje is gevoelig en baby's kunnen uitslag van wasverzachter krijgen. Lees hier meer over wat je allemaal in huis moet hebben
Wist je dat?
Wist je dat je kan kiezen welke achternaam jullie kindje krijgt? Je kunt kiezen voor jouw achternaam of die van je partner, of die van jullie allebei (vanaf 1 januari 2024). De kans is groot dat jullie nu al een naam voor jullie kindje hebben gekozen, maar welke achternaam zal hij gaan krijgen?
Lees ook:
Wel of geen tweede voornaam voor je baby?