Je baby in week 31 van je zwangerschap
In week 31 is je baby...
39 cm
1600 gram
..zo groot als een kokosnoot
Jij in weekNr 31 van je zwangerschap
In weekNr 31 ben jij...
- 31 weken zwanger
- in je zevende maand
- in het derde trimester
Dit gebeurt er met je baby als je 31 weken zwanger bent
Van alle organen zijn alleen de longen nog niet helemaal rijp. De hersenen groeien nog, maar de zenuwcellen en zenuwverbindingen functioneren nu. Na 32 weken is die ontwikkeling gelijkwaardig aan die van een pasgeboren baby. Je baby zal nu ook bewegen als hij of zij geprikkeld wordt of opschrikken van harde geluiden.
Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait. Als je kind eenmaal is ingedaald kan hij of zij nog wel om de as draaien ('een pirouette draaien'), maar is de kans heel klein dat de baby nog een 'koprol' maakt en dus van hoofdligging naar stuitligging draait. Lees hier alles over de ligging van je baby. Een behandeling van een chiropractor of bij een acupuncturist zou je kunnen helpen als je baby nu in een stuitligging ligt.
Lees ook:
Achterhoofdsligging: de ideale ligging voor de bevallingDit gebeurt er met jou als je 31 weken zwanger bent
Je hebt nu meer bloed: zeven in plaats van vijf liter. Dit extra bloed maakt je lichaam aan voor de bevalling, daarbij ga je namelijk bloed verliezen. Die toename komt ook door extra vocht. Dat maakt je bloed dunner, waardoor het gemakkelijker en sneller stroomt. Je hart heeft het zwaarder want die grote hoeveelheid bloed moet door je hart worden rondgepompt. Je vaatwanden zijn slapper geworden tijdens de zwangerschap.
Door deze veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je last krijgen van aambeien en of spataderen. We hebben beide al eens besproken. Probeer het te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in dezelfde houding te zitten of te staan. Door even op de grond op je rug te gaan liggen, met je onderbenen op een stoel waarbij je knieën een hoek van negentig graden vormen, stroomt het bloed makkelijker vanuit je benen naar je hart.
Lees ook:
Zwangerschapsdementie: vergeetachtig en zwangerTo do in week 31
Geboorteplan opstellen
Voordat je gaat bevallen, kun je een geboorteplan opstellen. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Je kan vast nadenken over waar - thuis, poliklinisch - en hoe - op bed, in bad, op de baarkruk - je wilt bevallen, wie erbij mogen zijn, of je pijnbestrijding wilt, wie de navelstreng mag doorknippen, etc.
Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Een geboorteplan moet een beknopt document zijn, want zorgverleners moeten het snel kunnen lezen. Tip: Met de bevallingscursus op het cursusportaal leer je wat je wel en niet in je geboorteplan moet zetten.
Beslissen over pijnstilling
Het is belangrijk om tijdens een bevalling zo ontspannen mogelijk te zijn. Pijn is niet fijn, maar in dit geval betekent pijn: weeën. Die heb je nodig om je kind ter wereld te brengen.
Op welk moment breken het vaakst de vliezen?
- Nog voordat de weeën beginnen
- Tijdens de ontsluitingsweeën
- Tijdens de uitdrijvingsfase
Gastouderopvang regelen
Heb je al nagedacht over zorg voor je kindje wanneer jij moet werken? En wil je liever een plek waar je kindje met veel persoonlijke aandacht en in een huiselijke omgeving verzorgd wordt? Dan is de gastouderopvang misschien wat voor jou! Persoonlijk, flexibel en professioneel, dat is gastouderopvang. En je kunt er nu nog prima terecht!
Lees ook:
Bevallen: de verschillende bevallingshoudingenControles bij de verloskundige
De zwangerschapscontroles bij je verloskundige zijn nu om de week. Vanaf 36 weken ga je iedere week op controle. Vanaf nu wil de verloskundige vaker je bloeddruk controleren. En natuurlijk willen ze vanaf nu steeds beter in de gaten houden of je kindje goed groeit en in de juiste positie ligt.
TOG-waarde
Je gaat een hele nieuwe wereld in wanneer je je verdiept in rompertjes, kleertjes, pyama's en beddegoed. Want welke temperatuur is nou goed voor je baby? Lees meer over de TOG waarde voor slaaptextiel.
Babymassage
De overgang van warme baarmoeder naar koude buitenwereld zal niet al te gemakkelijk zijn voor je pasgeboren baby. Om de overgang wat gemakkelijker te maken kun je je kleintje een babymassage geven.
Wist je dat?
Wist je dat het mogelijk is om na de bevalling het navelstrengbloed te doneren? Hierin zitten bloedvormende stamcellen die andere mensen kunnen helpen met een behandeling van bijvoorbeeld kanker.
Lees ook:
Zwangerschapsmassage: dit moet je erover weten