Je baby in week 29 van je zwangerschap
In week 29 is je baby...
37 cm
1200 gram
..zo groot als een flespompoen
Jij in weekNr 29 van je zwangerschap
In weekNr 29 ben jij...
- 29 weken zwanger
- in je zevende maand
- in het derde trimester
29 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 29 weken zwanger bent
Je baby krijgt steeds meer een vast ritme. Op bepaalde momenten van de dag (of nacht) zal je baby erg beweeglijk en actief zijn en op bepaalde momenten juist erg rustig. Je baby krijgt nu al een vast slaapritme onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen. De hersenen zijn nu in staat om een aantal zaken zelf aan te sturen zoals de lichaamstemperatuur en ademhaling.
Geluiden kan je baby ook al horen. Je baby hoort je hartslag, het rondpompen van je bloed en de geluiden van je spijsvertering; in je buik is het nooit stil. Ook hoort hij of zij je stem en muziek. Sommige pasgeboren baby's worden rustig als ze muziek horen waar hun moeder veel naar luisterde tijdens de zwangerschap.
Dit gebeurt er met jou als je 29 weken zwanger bent
Last van een zeurende of stekende pijn in je onderrug of bij het schaambeen? Dat zou kunnen duiden op bekkenpijn. Een op de vier vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap last van. Het bekken ondergaat veel verandering tijdens de zwangerschap en wordt flink aan het werk gezet. Lees hier meer over het bekken en wat je kunt doen aan bekkenklachten. Ook chiropractie en osteopathie kunnen je tijdens de zwangerschap helpen met bekkenpijn en andere lichamelijke klachten .
Lees ook:
Prenatale depressie, hoe ga je om met depressie tijdens de zwangerschap?Waarschijnlijk kun je de billen en voeten van je baby voelen als hij of zij beweegt. Je baby drukt nu tegen je maag en middenrif en je zal vaker moeten gaan zitten en uitrusten. Tijdens de zwangerschapscontroles wordt elke keer je bloeddruk gemeten. De zwangerschap is een extra belasting voor je lichaam en soms kan deze belasting te zwaar worden. Dit kan zich kan uiten in een hoge bloeddruk of in het ontwikkelen van een (milde) zwangerschapsvergiftiging..
Lees ook:
BloedarmoedeNu je buik steeds groter wordt en je wellicht meer last krijgt van zwangerschapskwaaltjes zoals vergeetachtigheid, vraag je je misschien af of je nog wel goed genoeg kunt presteren als werknemer. Geen zorgen, want je werkgever is verplicht rekening met je te houden op de werkvloer met aangepaste arbeidsomstandigheden. Ook is zwangerschapsdiscriminatie en ontslag tijdens je zwangerschap verboden. Houd nog even vol, want je zwangerschapsverlof komt er bijna aan!
To do in week 29
Zwangerschapsyoga of zwangerschapspilates
Eén van de zwangerschapscursussen die je kunt volgen via ons online cursuspakket is zwangerschapsyoga. Bij zwangerschapsyoga staat ontspannen centraal. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, te vertrouwen op je lichaam en om te gaan met pijn. Zwangerschapsyoga geeft ook praktische informatie en oefeningen. Ook zwangerschapspilates is een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven, wat je uiteindelijk ook zal helpen tijdens de bevalling.
Tip: In het cursusportaal vind je o.a. de cursus zwangerschapsyoga en sporten en bewegen. Wist je dat ons online cursuspakket (deels) wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars? Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.
Geen inlegkruisjes meer gebruiken
Gebruik geen wegwerpinlegkruisjes als je zwanger bent. Hier zit vaak plastic in en dan loop je de kans dat het gaat 'broeien'. Dit verhoogt je de kans op een schimmelinfectie. Er bestaan ook katoenen inlegkruisjes, deze zijn eigenlijk hetzelfde als een katoenen onderbroek. Maar het vangt wel net die vervelende afscheiding of dat beetje urine op wat tijdens de zwangerschap zo vervelend is.
Tot 1 januari kan je een zorgverzekering kiezen
Je hebt nog maar kort de tijd om de juiste zorgverzekering voor 2025 te vinden. We helpen je hier graag bij! In ons artikel over de beste zorgverzekering als je zwanger bent kan je hier meer over lezen. Wil je gelijk aan de slag? Vergelijk hier en ontdek of jouw zorgverzekering zwangerschaps- en babyproof is of maak gebruik van de door ons geselecteerde verzekering.
Mindful zwanger zijn
Met alle veranderingen die je doormaakt, kan het kan ook behulpzaam zijn om meer mindful door het leven te gaan tijdens je zwangerschap. Hier lees je hoe je mindful kunt zijn tijdens je zwangerschap.
Babyuitzetlijst: al compleet?
De meeste zwangere vrouwen hebben rond deze tijd toch al wel bijna de hele babyuitzetlijst in huis gehaald. Dat is een goed idee, want een week voor de bevalling nog aan allerlei spullen moeten denken is niet ideaal.
Ook heb je verschillende keuzes in het voeden van je baby. Misschien wil jij graag borstvoeding geven of flesvoeding, of een combinatie van deze twee. Een handige tip! Om de overgang van borst naar fles soepel te laten verlopen, is er een Mammafeel fles die lijkt op de moederborst. Dan kan jij of je partner comfortabel je kindje voeden met de fles en handig afwisselen met borstvoeding. Bij het geven van flesvoeding zijn flesaccesoires en zoogcompressen ook handig om in huis te hebben. Lees hier alles over de Mammafeel fles.
Voor zowel moeder als baby is het fijn én handig om de eerste maanden naast elkaar te slapen met behulp van een co-sleeper. Tot ongeveer 6 maanden is een co-sleeper veilig en ideaal.
En natuurlijk wil je je baby zo goed mogelijk verzorgen zodra hij of zij geboren is. Maar denk je ook alvast een beetje aan je eigen herstel? Je vagina kan bijvoorbeeld wel wat extra verzorging en zachtheid gebruiken, wat voor bevalling je dan ook hebt gehad. Lees hier wat je kunt doen om je vaginaal herstel na de bevalling te bevorderen.
Wist je dat?
Wist je dat de hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme tijdens de seks juist een positief effect hebben op je baby? Je hoeft dus niet bang te zijn dat er schadelijke stoffen bij je baby komen als je gemeenschap hebt. Met onze cursus 'seksualiteit tijdens en na de zwangerschap', deel van ons cursuspakket, leer je hoe dit precies werkt.
Lees ook:
Seks en zwangerschap, blijft alles hetzelfde?