Ontwikkelingen bij de moeder
Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 26 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? In deze periode starten de meeste zwangerschapscursussen. Heb je je nog niet aangemeld? Vraag ons naar geschikte zwangerschapscursussen of kijk nog eens op onze website naar het aanbod van cursussen in onze regio.
Ook hebben sommige zwangere vrouwen rond deze periode meer behoefte aan opruimen, verbouwen en schoonmaken. We noemen dit nesteldrang. Je bent al wel aan het idee gewend dat je kindje geboren gaat worden, maar hebt misschien ook het gevoel dat er nog zoveel moet gebeuren.
Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Zorg voor overzicht, maak een lijstje met dingen die je nog wilt doen en zet het belangrijkste bovenaan. Bespreek de dingen waar je je druk om maakt met je partner of met ons en neem bij drukte altijd tussendoor je rust.
Ontwikkelingen bij je kindje
Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 26? Hoera! Deze week heb je opnieuw een mijlpaal bereikt. Je kindje is vanaf dit moment levensvatbaar. Hoewel dit nog erg klein is, heeft een kindje die geboren wordt in week 26 al een aardige overlevingskans. Met intensieve zorg (bijvoorbeeld voor de rijping van de longen) kan je kindje dus overleven.
De komende weken worden de overlevingskansen van een kindje buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf week 28 neemt het risico op (ernstige) infecties af en wordt een vroeggeboren kindje ook wel 'prematuur' genoemd. Maar het is natuurlijk nog lang niet de bedoeling dat je kindje nu al geboren wordt.
Je kan de bewegingen van je kindje steeds duidelijker voelen. Voelde je ze eerst als je rustig op de bank zat, nu voel je ze ook in de rij van de kassa of tijdens een vergadering. Er is geen richtlijn voor hoe vaak je je kindje zou moeten voelen. Is het even minder dan voorheen dan hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Door drukte kan het zijn dat je de bewegingen niet opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat met ons te bespreken.
Huisbezoek kraamzorg
Het kraamzorgbureau zal rond deze tijd contact met je opnemen (of heeft dat al gedaan) voor een huisbezoek. Voor de 28e week komt iemand van het kraamzorgbureau bij je thuis om door te nemen wat je van ze kunt verwachten tijdens de kraamtijd. Wil je je hier graag alvast op voorbereiden kijk dan zeker eens naar een kraamtijdplan op onze eigen website.
Harde buiken
Bij ongeveer 4 maanden begint een kindje harder te groeien dan de baarmoeder. De baarmoeder rekt uit en reageert daarop met samentrekken met als gevolg dat de buik hard wordt. Deze harde buiken zijn nuttig voor je kindje, want ze werken als soort van massage. Het prikkelt en stimuleert de zenuwen van je kindje.
Het samentrekken van de spieren van je baarmoeder is om alvast te oefenen voor de bevalling. Het is een voorbereiding op de weeën en worden daarom ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd. Je kunt ook harde buiken krijgen wanneer je je te veel inspant. Ook een volle blaas, bukken, bewegingen van het kindje of vrijen kunnen voor een harde buik zorgen. Harde buiken zijn dus een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Je dient echter wel op te passen als je vaker of regelmatig een harde buik krijgt. Ga na of je misschien te druk bent geweest of veel stress ervaart. Luister naar je lichaam en pak op tijd je rust!
Wanneer de harde buiken voor de 37e week van de zwangerschap met regelmaat terugkomen (bijvoorbeeld om de 7 minuten) en/of pijnlijk zijn, moet je altijd direct contact met onze praktijk opnemen.
Tips en leesvoer
- Drink voldoende water en eet veel groenten en fruit. Na de bevalling ben je het grootste deel van het gewicht al meteen kwijt. Bij de ene vrouw verdwijnen de overige kilo’s vanzelf binnen enkele maanden na de bevalling, maar een andere vrouw moet er wat harder voor werken.
- Tijdens de kraamweek komen de verloskundigen een aantal keer bij je langs om te controleren hoe het gaat met jou en je kindje. Samen met jullie en de kraamverzorgende spreken we bepaalde onderwerpen door, zoals borstvoeding, temperatuur van je kindje, urine en ontlasting van moeder en kind en eventuele controle van hechtingen.
- Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!