Je baby in week 26 van je zwangerschap
In week 26 is je baby...
34 cm
720 gram
..zo groot als een courgette
Jij in weekNr 26 van je zwangerschap
In weekNr 26 ben jij...
- 26 weken zwanger
- in je zesde maand
- in het tweede trimester
26 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 26 weken zwanger bent
De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf week 28 neemt het risico op (ernstige) infecties af en wordt een vroeggeboren baby ook wel 'prematuur' genoemd.
Het kan zo zijn dat je baby anders, minder of niet beweegt. Hierdoor kan je onzeker worden, wat weer stress met zich mee kan brengen. Wanneer je hier onzeker over bent kun je altijd contact opnemen met je verloskundige.
Ook de longen van je baby zijn nu compleet aan het worden. Er vormen zich nu de verschillende takken in de luchtwegen. Deze kunnen zich straks met lucht vullen op het moment dat je baby wordt geboren. Daarnaast maken ook de hersenen en de smaakpapillen erg veel groei door.
Lees ook:
10x handige boeken over zwanger zijn, bevalling en de babyDit gebeurt er met jou als je 26 weken zwanger bent
Sommige zwangere vrouwen hebben rond deze periode meer behoefte aan opruimen, verbouwen en schoonmaken. We noemen dit nesteldrang. Je bent al wel aan het idee gewend dat je kindje geboren gaat worden, maar hebt misschien ook het gevoel dat er nog zoveel moet gebeuren. Denk er dus vooral over na huishoudelijke hulp in te schakelen om jou de zwangerschap wat gemakkelijker te maken! Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Zorg voor overzicht, maak een lijstje met dingen die je nog wilt doen en zet het belangrijkste bovenaan. Bespreek de dingen waar je je druk om maakt met je partner of met je verloskundige en neem bij drukte altijd tussendoor je rust. Hier vind je enkele tips over hoe je de kinderkamer gezellig kunt maken..
Hoeveel kun je maximaal tillen na de 20 weken zwangerschap?
- 5 kilo
- 10 kilo
- 15 kilo
Als je zwanger bent kun je je zorgen maken over bijvoorbeeld de gezondheid van de baby, over de bevalling of lichamelijke veranderingen. Deze zorgen kunnen stress veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen. Tegen het einde van de zwangerschap kun je je angstiger voelen. Het is belangrijk dat je een manier vindt om te ontspannen, stress te verminderen en hulp te vragen als je dit nodig hebt. Tip: Wil je ook weten hoe je tijdens de bevalling kunt ontspannen? Volg dan een cursus Hypnobirthing via ons online cursuspakket. Wist je dat ons online cursuspakket (deels) wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars? Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.
Lees ook:
Wat is Hypnobirthing preciesTo do in week 26
Voorbereiden op borstvoeding
Heb jij besloten dat je borstvoeding wil geven? En wil je je optimaal voorbereiden op borstvoeding en de uitdagingen die daarbij komen kijken? Bekijk onze cursus Borstvoeding via het online cursuspakket. Zo leer je wat je ongeveer te wachten staat, krijg je allerlei tips en informatie over borstvoeding en kan je dit altijd weer terug kijken. Je kan ook naar informatiebijeenkomsten te gaan. Vraag bij jouw verloskundigenpraktijk waar en wanneer deze bijeenkomsten zijn.
Tot 1 januari kan je een zorgverzekering kiezen
Je hebt nog maar kort de tijd om de juiste zorgverzekering voor 2025 te vinden. We helpen je hier graag bij! In ons artikel over de beste zorgverzekering als je zwanger bent kan je hier meer over lezen. Wil je gelijk aan de slag? Vergelijk hier en ontdek of jouw zorgverzekering zwangerschaps- en babyproof is of maak gebruik van de door ons geselecteerde verzekering.
Co-sleeper en kinderstoel
Misschien denk je dat je baby direct na de geboorte in zijn eigen kamertje zou moeten kunnen slapen, maar dat valt best mee. Voor zowel moeder als baby is het fijn én handig om de eerste maanden naast elkaar te slapen met behulp van een co-sleeper. Tot ongeveer 6 maanden is een co-sleeper veilig en ideaal. Zodra je baby kan zitten, rond de 7 maanden, is het tijd om je andere baby musthave uit de kast te halen: de kinderstoel.
Zwanger en vliegen?
Je bent al bijna aan het einde van je tweede trimester. Misschien willen jullie er samen nog even tussenuit? Als je wilt vliegen houd er dan rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen geen zwangere vrouwen meer meenemen na week 34. Ze willen niet het risico lopen dat je in het vliegtuig bevalt. Om die reden vragen veel vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waarin staat wanneer je bent uitgerekend. Je verloskundige kan een dergelijke verklaring aan je meegeven.
Lees ook:
13x dingen die stiekem heel erg leuk zijn aan de zwangerschapZwangerschapskleding en babykleding kopen
Qua kleding ben je weer in een hele nieuwe fase aanbeland. Wat trek jij aan met deze alsmaar groeiende zwangere buik? Hier lees je tips om je lekker te voelen in je zwangerschapskleding.
Heb je ook alle nodige babykleertjes al in huis? Hier kun je gemakkelijk zien welke babykleding je allemaal nodig hebt, hoeveel en in welke maten.
Wist je dat?
Wist je dat tot de 26 weken zwangerschap het maken van een 3D echo mogelijk is, waarbij je je baby in één beeld kunt vangen? Wil je dus gebruik maken van deze unieke gelegenheid, doe het dan nog snel!
Lees ook:
Zwangerschapsdementie: vergeetachtig en zwanger