Je baby in week 22 van je zwangerschap
In week 22 is je baby...
28,5 cm
440 gram
..zo groot als een koolraap
Jij in weekNr 22 van je zwangerschap
In weekNr 22 ben jij...
- 22 weken zwanger
- in je vijfde maand
- in het tweede trimester
22 weken zwanger
Dit gebeurt er met je baby als je 22 weken zwanger bent
Je merkt waarschijnlijk dat de baby vooral actief wordt als jij rustig gaat liggen en dat hij slaapt als jij bezig bent. Toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. Doordat jij aan het bewegen bent wordt de baby in slaap gewiegd en zodra jij gaat liggen wordt hij weer wakker omdat het wiegen ophoudt.
Hoe actief de baby soms ook is, het grootste gedeelte van de tijd wordt er geslapen. Knus in elkaar gedoken, in de favoriete foetushouding, die overigens voor elke baby net weer even anders is. De een slaapt met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, de ander met één gestrekt beentje, een derde houdt een handje op het hoofd. In die karakteristieke slaaphouding zal je baby zich ook na de geboorte het lekkerst voelen.
Dit gebeurt er met jou als je 22 weken zwanger bent
Je onderste ribben kunnen nu pijn gaan doen, dit komt doordat de baarmoeder en je groter wordende baby ze naar buiten duwen. Om dit ongemak zo veel mogelijk te verlichten kan je het beste zo rechtop mogelijk zitten of kan je je armen boven je hoofd brengen. Heb je erg veel last van je gewrichten en heb je vaak pijn op meerdere plekken in het lichaam? Dan kan osteopathie of reflexzonetherapie je wellicht helpen.
Je bent zwanger, dus voorlopig word je even niet meer ongesteld. Je kunt wel last hebben van meer afscheiding dan normaal. Als die er wit of een beetje geel uitziet, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ziet het er donker of brokkelig uit en ruikt het ook onaangenaam, neem dan even contact op met je verloskundige of ga even langs de huisarts. Misschien heb je last van een schimmelinfectie. Pas op met het tillen van zware dingen, dit kan schadelijk zijn voor je buik, bekken en rug. Met name je bekken heeft het zwaar te verduren tijdens je zwangerschap. Hier lees je hoe je bekkenpijn voorkomt.
Heb je vragen over seksualiteit tijdens de zwangerschap? Met de cursus Seksualiteit tijdens en na de zwangerschap wordt dit onderwerp goed behandeld door een verloskundige en consulent seksuele gezondheid. Deze cursus wordt beoordeeld met 9,5 en is onderdeel van ons cursusportaal.
Lees ook:
Is vliegen tijdens de zwangerschap wel echt veilig?To do in week 22
Zwangerschapsverlof inplannen
Heb je inmiddels je zwangerschapsverlof geregeld? Het is belangrijk dat dit op tijd wordt afgestemd met de werkgever. Lees hier meer over zwangerschapsverlof en hoe je deze kunt berekenen.
Afspraak maken voor de 22-wekenprik
Vanaf 22 weken zwangerschap kun je de 22-wekenprik halen. Deze vaccinatie beschermt je baby de eerste twee maanden na de geboorte tegen kinkhoest. Met deze prik worden de antistoffen via jou doorgegeven, wat jouw baby één vaccinatie zal schelen na de geboorte. Hier kom je alles te weten over de 22-wekenprik, en hier kan je direct een afspraak maken voor deze vaccinatie.
De kinkhoestvaccinatie wordt de 22 weken prik genoemd omdat je deze prik als zwangere vrouw vanaf week 22 van je zwangerschap kunt krijgen. Je kunt deze prik ook later in je zwangerschap halen, maar er wordt geadviseerd om dit tijdens of kort na de 22 weken te doen. Je kind is echter voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.
Welke vaccinatie kun je niet nemen tijdens de zwangerschap?
- Coronavaccinatie
- Gele koorts
- Griepvaccinatie
Lees ook:
Mom brain: dit gebeurt er met je hersenen als je moeder wordt!Zwangerschapsfotografie boeken
Heb je wel eens nagedacht over zwangerschapsfotografie? De zwangerschap is een bijzondere periode en daarom kan het leuk zijn om deze periode vast te leggen. Je kunt bijvoorbeeld iedere week een foto maken zodat je die later terug kunt kijken. Extra leuk als je bij de foto nog iets schrijft zoals je gevoel of iets leuks voor de baby. Het is natuurlijk ook mogelijk om je mooie, zwangere lichaam en je rondingen met een professionele fotoshoot voor altijd vast te leggen.
Wist je dat?
Wist je dat je tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van rare dromen en nachtmerries? Dit kan over je baby gaan of over alledaagse dingen, maar dit kwaaltje is heel normaal tijdens de zwangerschap!
Lees ook:
Je kinderen aanwezig bij de bevalling: de voor- en nadelenHet meest complete cursusportaal voor tijdens en na jouw zwangerschap!
Leer alles wat je wilt weten en volg de cursus op jouw moment, in jouw veilige thuisomgeving.
Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.
Cursusportaal