Je baby in week 19 van je zwangerschap
In week 19 is je baby...
22 cm
250 gram
..zo groot als een mango
Jij in weekNr 19 van je zwangerschap
In weekNr 19 ben jij...
- 19 weken zwanger
- in je vijfde maand
- in het tweede trimester
Dit gebeurt er met je baby als je 19 weken zwanger bent
De donshaartjes die je kind een aantal weken geleden kreeg, gaan nu langzaam uitvallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes, vooral boven op het hoofdje. Overigens heeft je baby nu ook al echte wenkbrauwen.
Bij elke zwangerschapscontrole voelen we aan je buik of je kindje goed groeit. Op dit moment komt de bovenkant van je baarmoeder gemiddeld bijna tot aan je navel. Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bereikt. En dat komt mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent al bijna op de helft.
Je baby is nu heel lenig! Hij of zij stopt net zo makkelijk een teentje in het mondje als een duim. Ook beweegt je baby zich wel 200 keer per etmaal, en dat zal vanaf nu alleen nog maar meer worden! Grote kans dat je deze bewegingen steeds meer zult voelen vanaf nu. Voel je je baby eventjes niet? Dan kan het goed zijn dat hij ligt te slapen.
Tot welke week kan je baby nog gemakkelijk draaien in de buik?
- 25 weken
- 32 weken
- 36 weken
Lees ook:
Mom brain: dit gebeurt er met je hersenen als je moeder wordt!Dit gebeurt er met jou als je 19 weken zwanger bent
Het kan zijn dat je rond deze periode al een zwangerschapsstreep hebt, die reikt van je schaambeen tot je navel. Hij zat er eigenlijk altijd al, maar door je groeiende buik kun je hem nu pas zien. Geen zorgen, hij gaat vanzelf wel weer weg! Ook kan je rond deze periode kramp krijgen in je kuiten of bovenbenen.
Nu je bijna bij de tweede helft van je zwangerschap bent aangekomen, kan je zo'n 300 kcal per dag extra gebruiken. Eten voor twee is echter echt niet nodig! Let hierbij goed op de vitamines en supplementen die je nodig hebt tijdens de zwangerschap.
Begin je last te krijgen, of heb je al last van zwangerschapskwaaltjes? Dan kun je daar verschillende dingen tegen doen. Chiropractie kan je helpen veel verschillende klachten te verhelpen tijdens de zwangerschap, zowel nu als later in de zwangerschap.
Ook zijn verschillende huidkwaaltjes tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsacne, niet zeldzaam. Je bent dan ook zeker niet de enige als je hiervan last begint te krijgen. Ook huidkwaaltjes als striae, een zwangerschapsmasker of jeuk aan de huid komen vaak voor. Lees hier meer over hoe je de huid tijdens de zwangerschap optimaal kunt verzorgen.
Lees ook:
Betacaroteen en vitamine A tijdens de zwangerschapTo do in week 19
Positiekleding
Er leuk uitzien tijdens de zwangerschap is misschien soms een beetje een uitdaging, maar je zult zien dat er méér dan genoeg opties en trucjes zijn om je hip te kleden! Hier lees je alles over positiekleding en geven we je handige tips. Alles over zwangerschapskleding in het tweede trimester lees je hier.
Tip: Dit is ook een goed moment om na te denken over wat je voor ogen hebt voor de babykamer.
Erkenning en ouderlijk gezag regelen
Als je niet bent getrouwd en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch officieel de vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt.
Zwangerschapscursus en in beweging blijven
Een goede conditie van zowel lichaam als geest, vormt de beste voorbereiding op de bevalling en de tijd erna. Met zwangerschapsyoga leer je bewust met alle veranderingen om te gaan, houd je je lichaam sterk en soepel en het stelt je in staat om contact te leggen met je lichaam en je baby. Hier kun je een fijne cursus zwangerschapsyoga volgen. Ook zwangerschapspilates is een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven, wat je uiteindelijk ook zal helpen tijdens de bevalling.
Lees ook:
Je kinderen aanwezig bij de bevalling: de voor- en nadelenZwemmen is ook heerlijk tijdens de zwangerschap. Je traint de spieren in je armen en je benen, maar ook je algemene conditie gaat er door vooruit en het geeft je baby een fijn gevoel. Het is wel belangrijk dat je je lichaam niet forceert. Luister dus naar wat je lichaam te vertellen heeft.
Van schoenen wisselen?
Als je zwanger bent is het verstandig platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk langzaam maar zeker soepeler. Dit is een lichamelijk proces om je bekken 'week' te maken voor de bevalling straks. Hierdoor zijn echter al je gewrichten kwetsbaarder en loop je sneller de kans je enkels te verzwikken.
Lees ook:
Wanneer wordt die zwangere buik nu eindelijk zichtbaar?