Ontwikkelingen bij de moeder
Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 14 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je gaat nu het tweede trimester in dat door veel vrouwen als de ‘bloei’ van de zwangerschap wordt ervaren. Je hart is nu wat groter om de toegenomen hoeveelheid bloed die je lichaam circuleert en de zuurstofbehoefte van je baby aan te kunnen. Het heeft zijn capaciteit met 20 procent vergroot en je hartslag is 10-15 slagen per minuut sneller dan normaal. Je merkt hierdoor mogelijk dat je je weer energieker voelt dan hiervoor.
Anderzijds is je bloeddruk wat lager dan normaal, wat je kunt merken doordat je je sneller licht in je hoofd voelt. Let er dan op dat je niet te snel opstaat en niet lang achtereen stil staat.
Gewicht
Op basis van het BMI van voor je zwangerschap, kun je bepalen hoeveel je gemiddeld mag aankomen tijdens je zwangerschap:
Afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afvalstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij je kindje terecht komen.
Als je er behoefte aan hebt, kunnen wij je tijdens de zwangerschap verwijzen naar een diëtiste die je kan helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes tijdens je zwangerschap.
Ontwikkelingen bij je kindje
Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 14? Het kindje in je buik is één en al beweeglijkheid, al kun je dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes (op een echo is dat soms heel mooi te zien), balt die tot vuistjes en kan zelfs al gekke gezichten trekken. Ondertussen zwemt je kindje lekker rond in het vruchtwater: het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zul je van die zachte bewegingen iets voelen. Spannend hè?
Ook de stembanden van je kindje zijn nu klaar. Alleen kan je kindje natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij/zij lucht nodig. Je kindje krijgt nu ook wat donshaartjes over het hele lijfje. Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Huidsmeer is weer nodig om de huid van je kindje te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Wordt je kindje voor 40 weken geboren? Dan kunnen deze fijne haartjes nog op de schouders, rug en het gezichtje zitten.
Zwangerschapscursus
Wil je een zwangerschapscursus gaan doen? Dan is het verstandig om je alvast te gaan oriënteren en je op te geven. De meeste cursussen starten rond de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. Hieronder zie je de meest beoefende cursussen. Neem een kijkje op onze site voor de opties in de regio.
Zwangerschapsgymnastiek
Met zwangerschapsgymnastiek word je meer bewust gemaakt van de veranderingen in je lichaam. Deze cursus kun je vaak volgen bij je kraamzorgorganisatie. Tijdens de cursus krijg je daarnaast informatie over de zwangerschap en bevalling, maar ook veel praktische oefeningen om te leren ontspannen en oefeningen die je helpen de spieren die het meest belast worden in de zwangerschap te versterken.
Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga richt zich voornamelijk op ontspannen. Goed kunnen ontspannen is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, maar ook zeker tijdens de bevalling. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je hoe je kan omgaan met pijn, te luisteren naar, en vertrouwen op je eigen lichaam. Ook worden er tips en adviezen gegeven over je houding, tillen en bukken en worden er spierversterkende oefeningen gedaan. Bij een aantal lessen is het de bedoeling dat de partner meekomt. Hij leert massagetechnieken en zal ook leren hoe hij tijdens de bevalling je kan helpen te ontspannen en te ondersteunen bij de ademhalingstechnieken.
Haptonomie
Zodra de bewegingen van je kindje gevoeld worden, kun je met haptonomie starten. Er wordt geleerd om contact te maken met je kindje door je handen op je buik te leggen en het kindje te wiegen. Het opvangen van weeën in verschillende posities en het tijdens de bevalling ‘helpen’ uitdrijven van het kindje zijn ook cursus onderdelen.
Samen bevallen
Het doel van de cursus ‘samen bevallen’ is om je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling en deze zo natuurlijk en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Tijdens de cursus worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie praktische technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er ook steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jouw bevalling. De groep bestaat meestal uit 3 tot maximaal 6 stellen.
Zwangerschapszwemmen
Veel zwembaden organiseren zwangerschapszwemmen: wekelijks een uurtje zwemmen voor zwangere vrouwen. Met extra warm water en wat oefeningen die je tot op het einde van je zwangerschap kunt blijven doen. Zwemmen kan heel ontspannend werken, omdat je in water het extra gewicht een stuk minder voelt.
Hypnobirthing
Hypnobirthing is een (zwangerschaps)hypnosecursus voor aanstaande ouders om, gebruik makend van zelfhypnose, zich voor te bereiden op de aanstaande geboorte. Door zelf de techniek eigen te maken, te ontspannen en door middel van eenvoudige ademhalingstechnieken, neem je de regie over de geboorte ter hand. Het is dus niet alleen voor moeders die erg tegen de pijn op zien, maar voor iedereen die de geboorte, samen met haar partner, heel bewust wil ervaren en inzet op een comfortabele geboorte.
Sportprogramma’s
Hiermee kun je je conditie op peil houden tijdens je zwangerschap. Er bestaan verschillende sportprogramma’s waarbij je, onder begeleiding van deskundigen, sport op een niveau passend bij je zwangerschap.
Tips en leesvoer
- De zwangerschap is voor de meeste vrouwen een periode vol wisselende emoties. Het is normaal dat zowel vreugde als twijfels of angst worden gevoeld. Het kan opluchten om over je emoties te praten. Als de negatieve emoties en gevoelens overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt. Als je meer wilt lezen over je gevoelens tijdens je zwangerschap, kun je of hier terecht of kun je dit altijd met ons bespreken. Indien je dit wenst, kunnen wij je verwijzen naar de juiste hulpverleners.
- Wist je dat het vanaf 15 weken mogelijk is om het geslacht van je kindje te zien? Ben je ook zo benieuwd? Maak een afspraak voor een geslachtsbepaling op www.echocentrumkeik.nl.
- Bewegen is goed voor je, ook als je zwanger bent. Dus: het liefst 2 maal per week een of twee uurtjes zwemmen, fietsen, wandelen…
- Als je beweegt, houd je je spieren in conditie. Je gaat fitter de bevalling in en bent erna meestal snel weer op de been. Wel is het extra belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Beoefende je al een sport, dan kun je daar tijdens je zwangerschap vrijwel altijd gewoon mee doorgaan zolang het goed voelt. Alleen als je een groot risico loopt op vallen of blessures, is het verstandig om voor een andere vorm van beweging te kiezen. Er zijn ook centra die speciale zwangerschapsgym of zwangerschapsfitness geven.Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!