1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    'Waterbevalling is net zo veilig als normale bevalling'

    Gepubliceerd op: 3-5-2020Bewerkt op: 12-31-2024
    ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-5-2020Bewerkt op: 12-31-2024
    Geschreven door: ZP® - OnderzoekenIn samenwerking met: Birthfull
    Onderzoek van de University of Michigan wijst uit dat een waterbevalling net zo veilig is als een normale bevalling. Wel zo’n geruststelling als je van plan bent een waterbevalling te hebben!

    Dezelfde kans op complicaties

    Wat blijkt uit het onderzoek? Het risico op complicaties, zoals infecties bij pasgeboren baby's en bloedverlies na de bevalling, is bij waterbevallingen hetzelfde als bij een 'gewone' bevalling. In dit onderzoek werden 397 waterbevallingen en 2025 reguliere bevallingen vergeleken.

    Een van de voordelen van een waterbevalling is de kleinere kans op uitscheuren, wat vaak leidt tot hechtingen. Dit maakt het voor veel vrouwen een aantrekkelijke optie! De reden hiervoor ligt in de betere doorbloeding van de bekkenbodem door het warme water, wat het weefsel soepeler maakt en de kans op scheuren verkleint.

    Ander onderzoek

    Dit is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat een waterbevalling net zo veilig is als een ‘normale’ bevalling. Ook een studie van de Oregon State University bevestigt dit. Het onderzoek liet geen verschil zien in de Apgar score of het aantal opnames op de kinderafdeling tussen waterbevallingen en bevallingen op de gebruikelijke manier. Dit biedt je een extra stukje zekerheid als je overweegt te bevallen in het water!

    Andere voordelen van een waterbevalling

    Naast de voordelen die we eerder noemden, biedt een waterbevalling nog meer fijne voordelen. Het warme water zorgt ervoor dat je lichaam wordt ondersteund, waardoor de pijn wat verzacht wordt. Het heeft ook een ontspannende werking op je spieren, wat de bevalling over het algemeen aangenamer maakt. Hierdoor hebben veel vrouwen minder behoefte aan pijnstilling met behulp van medicijnen. Bovendien kan de eerste fase van de bevalling soms sneller verlopen in het water, wat voor een vlotter verloop kan zorgen.

    Nadelen van een badbevalling

    Hoewel een waterbevalling veel voordelen heeft, kunnen er ook enkele nadelen zijn. Als je je hebt ingesteld op een bevalling in het water, kan het teleurstellend zijn als het op het laatste moment niet mogelijk blijkt door complicaties tijdens de bevalling. Een ander punt is dat het water in het bad niet altijd schoon blijft. Vruchtwater, bloed, urine en soms ontlasting kunnen het water vervuilen, maar maak je geen zorgen – de verloskundige of je partner kan dit snel verwijderen met een zeef, zodat jij je daar niet mee bezig hoeft te houden.

    Daarnaast kan een badbevalling soms de voortgang van de bevalling vertragen, omdat je door het warme water meer ontspant dan nodig is. Het is daarom belangrijk om af en toe het bad te verlaten, andere houdingen aan te nemen en te bewegen. Dit is ook een goed moment om het bad aan te vullen met warm water, mocht het zijn afgekoeld, zodat je de voordelen van het water blijft ervaren.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Birthfull

    Foto: Jacinta Pelgrum Photography

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard