Baby ogen: staafjes en kegeltjes
Het netvlies van het oog bestaat uit staafjes en kegeltjes. Een baby heeft alleen staafjes en nog geen kegeltjes. De staafjes zorgen ervoor dat je ook in het donker nog redelijk veel zicht hebt. Met staafjes zie je geen kleur maar alleen grijstonen. Kegeltjes zorgen ervoor dat je kleur ziet. Dit kan alleen als er genoeg licht is, daarom zie je kleuren niet goed wanneer het donker is. Ook zorgen ze ervoor dat je scherp kunt zien.
Zicht pasgeboren baby
De wereld ziet er voor jouw baby nog heel anders uit. In plaats van een scherp beeld met kleuren ziet jouw baby vooral licht, vormen en bewegingen. Je baby kan al wel kleuren onderscheiden, maar deze zien er nog uit als verschillende grijstonen. Dit ligt niet alleen aan het feit dat je het netvlies van je baby nog geen kegeltjes heeft ontwikkeld, ook de hersenen spelen hierin een grote rol. Je baby heeft nog niet het vermogen om te registeren, en kan de kleuren dan ook niet herkennen. Dit komt vanaf een week of 4-6, beginnende met de kleur rood. Daarna volgen geel en groen. Het duurt even voordat je baby blauw en zwart kan onderscheiden.
Scherpte baby ogen
Je baby ziet niet alleen alles in grijstonen, maar kan ook nog niet scherpstellen. Daardoor ziet jouw baby alles nog erg wazig. Alleen als je echt heel erg dichtbij bent (20-30cm), kan je baby het goed zien. Dus wanneer je van een afstandje naar je baby zwaait is de kans groot dat het er voor je baby als een wazige beweging uitziet. Hou je je baby vast of ben je je baby aan het voeden, dan kan je baby jou duidelijk zien. Dit is niet geheel toevallig, maar door de natuur bepaald.
Veel contrasten
Je ziet je baby waarschijnlijk regelmatig naar boven kijken of net boven je hoofd, dit heeft alles te maken met contrast. Je baby ziet alleen maar grijstonen, als alles een kleur heeft is dat dus totaal niet interessant. Daarom gaat je baby op zoek naar contrasten, dit kan al het contrast tussen je gezicht en je haar zijn. ‘Maar herkent mijn baby mij dan wel?’ Het antwoord daarop is: ja. Je baby weet nog niet goed hoe je eruitziet maar herkent je aan je geur, je stem, je warmte. Geen zorgen dus.
Oogbewegingen baby
Je baby heeft in de eerste periode nog geen controle over zijn oogbewegingen. Hij heeft moeite met het waarnemen van dingen zonder zijn hoofd te draaien. In plaats van zijn ogen te draaien, zal hij vaak zijn hoofd gaan draaien om bepaalde dingen te kunnen zien. De oogspiertjes zijn nog vol aan het ontwikkelen om de oogbewegingen onder controle te krijgen.
Scheelkijken
Misschien is het je al eens opgevallen, maar je baby kan regelmatig scheel gaan kijken. Dit komt doordat de ogen nog niet helemaal door hebben hoe ze samen moeten werken. Dit verdwijnt meestal na 3 maanden want dan kunnen de ogen vaak al goed samenwerken. Kijkt je baby na 3 maanden nog scheel? Dan is het verstandig om het voor de zekerheid even na te laten kijken bij de huisarts of het consultatiebureau.
Oefeningen baby ogen
Je kunt je baby een handje helpen met de ontwikkeling van zijn zicht en gezichtsvermogen. De volgende tips en oefeningen kunnen je hierbij helpen:
- Je kunt je baby helpen met de oogbewegingen door je baby iets te laten volgen, bijvoorbeeld jouw gezicht. Of beweeg iets anders heen en weer voor je baby’s gezicht. Ook kan je baby je stem volgen wanneer je door de kamer loopt.
- Je baby kan felle kleuren beter van elkaar onderscheiden dan pasteltinten. Gebruik daarom niet alleen speelgoed in pasteltinten, maar ook speelgoed met felle kleuren.
- Hou het interessant voor je baby door af te wisselen met speeltjes. Zo ziet je baby steeds nieuwe dingen.