Is hoesten gevaarlijk?
Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Het ophoesten van slijm betekent dan ook niet meer dan dat er stof uit je luchtpijp, keel of longen wordt verwijderd. Verkoudheid is de grootste oorzaak van hoesten, waardoor je zal merken dat je kindje vooral in de herfst en winter last heeft van de kuchjes. Dit is meestal onschuldig en gaat vaak binnen 2 tot 3 weken over.
Tips: wat helpt bij hoesten?
- Kinderen vanaf 1 jaar kun je een lepel honing of een dropje geven als zij last hebben van kriebelhoest.
- Geef je kind een koud drankje of waterijsje tegen een pijnlijke keel.
- Haal hoestdrankjes bij de apotheek, maar gebruik deze alleen als je kindje geen last heeft van slijm.
- Zorg dat je kind zo min mogelijk de keel schraapt: dit wakkert namelijk een hoestprikkel aan, waardoor je kind meer zal gaan hoesten.
- Bij kinderen ouder dan 2 jaar kan een zoutoplossing goed helpen tegen een verstopte neus.
- Zorg dat je kinderen slecht geventileerde en rokerige ruimtes vermijden. Rook daarom ook niet in de buurt van je kinderen.
Wanneer moet je de huisarts bellen?
Als je het idee hebt dat jouw kindje last heeft van meer dan alleen een verkoudheid, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Bel de huisarts in ieder geval in de volgende gevallen: als je kind…
- jonger is dan 3 maanden en hoest
- langer dan 3 weken blijft hoesten
- suf is
- ontroostbaar huilt
- minder drinkt (minder dan de helft van wat je kind normaal drinkt)
- benauwd is
- bloederig slijm heeft
Andere oorzaken van hoesten
Hoewel hoesten vaak onschuldig is, kan het ook een symptoom zijn van iets anders. Zo kan je kindje bijvoorbeeld last hebben van corona, het RS-virus, astma, pseudokroep, bronchitis, longontsteking, kinkhoest of rook/chemische stoffen. Twijfel je waar de hoest vandaan kan komen? Bel dan altijd de huisarts voor advies. Met de juiste hulp en aandacht is je kindje hopelijk weer snel helemaal gezond.
Tip: EHBO cursus volgen
Met een baby zit een ongelukje in een klein hoekje. Het is dan beter alvast te weten wat je moet doen als je kindje een koortslip heeft of in het ergste geval ergens door stikt, een brandwond oploopt of op zijn hoofdje valt. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis