Wat is Spinning Babies precies?
De Amerikaanse verloskundige Gail Tully heeft de methode Spinning Babies ontwikkeld in samenwerking met chiropractors. Je doet hierbij oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik te creëren. Hierdoor kan je baby gemakkelijker indalen in de ideale geboortepositie. Een sterrenkijker of niet vorderende ontsluiting kan er ook mee voorkomen en verholpen worden. Als het bekken in balans is en er genoeg bewegingsruimte voor de baby is, kan de baby beter in de juiste positie komen en door het geboortekanaal draaien: dat is het motto.
Waarom Spinning Babies is ontwikkeld
Je denkt misschien dat je baby bij de geboorte rechtdoor naar buiten komt, maar dat is niet waar! Het is een behoorlijk ingewikkelde route waarbij hij als het ware door het geboortekanaal moet draaien om naar buiten te komen. Dit doet hij door eerst met zijn neus richting jouw zijkant door de bekkeningang te gaan. Hierna draait hij zijn neus richting jouw ruggengraat om zo door jouw bekkenuitgang te kunnen, dit wordt de inwendige spildraai genoemd. Hierna wordt zijn hoofd geboren, en zal hij opnieuw naar de zijkant moeten draaien, zodat ook zijn schouders geboren kunnen worden, dit wordt de uitwendige spildraai genoemd. De laatste bocht van het parcours is naar voren richtig de vagina-uitgang, onder het schaambeen door. Met Spinning Babies verloopt dit proces wat gemakkelijker.
Belang Spinning Babies
Spinning Babies brengt bekken in balans
Het hierboven beschreven proces kan veel gemakkelijker gaan als je bekken in balans is en de banden en spieren soepel. Balans betekent dat de spieren in je bekken aan beide kanten even lang zijn, net als de banden die je baarmoeder op zijn plek houden. Oefeningen van Spinning Babies kunnen hierbij helpen, en dus het uitdrijven van de baby tijdens de bevalling gemakkelijker maken.
Het bekken is idealiter van nature al in balans, maar door de volgende factoren kan het bekken uit balans raken, wat een soepele bevalling in de weg kan staan:
- Je beweegt weinig en eenzijdig, waardoor spieren niet gelijk worden gebruikt en versterkt.
- Je zit vaak met een been over het andere
- Je zit veel onderuit gezakt.
- Je draagt je tas of kind vaak aan dezelfde kant.
Lees ook:
De bekkenbodem tijdens zwangerschap en bevallingSpinning Babies zorgt voor ruimte in het bekken
Spinning Babies kan dus helpen bij het in balans brengen van het bekken, maar ook bij het creëren van voldoende ruimte in het bekken. Dit is belangrijk om de volgende redenen:
-
Met voldoende bewegingsruimte in het bekken en soepele banden, wordt een ideale geboortepositie bevorderd. De ideale geboortepositie is met je kindje met zijn rug links- of rechtsvoor, zijn kin op de borst en achterhoofd naar beneden. Stugge banden en onvoldoende bewegingsruimte in het bekken kunnen deze positie in de weg zitten. In sommige gevallen kan een baby dan eindigen in een stuitligging, wat volgens Spinning Babies komt door onvoldoende ruimte in het bekken om te draaien.
-
Met voldoende bewegingsruimte in het bekken vordert de ontsluiting beter. Met de druk van het ronde achterhoofd van je baby rondom de baarmoedermond komt oxytocine vrij dat weeën op gang laat komen. Baby´s die niet genoeg bewegingsruimte hebben gehad, gaan soms niet voldoende met hun kin op hun borst liggen. Hierdoor liggen zij met hun ovale bovenkant van het hoofdje tegen de baarmoedermond, waardoor de druk niet gelijkmatig is en de weeën zwakker kunnen zijn of zelfs kunnen stoppen. Dit kan dan eindigen in niet vorderende ontsluiting, wat weeënopwekkers noodzakelijk kan maken. Als deze niet goed genoeg werken kan een keizersnede noodzakelijk zijn.
Lees ook:
Alles over weeënDe natuur helpt hierbij een handje
Dit klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld en angstaanjagend, maar jouw lichaam en je baby passen zich op vele manieren aan om je baby er op deze manier uit te krijgen. Jouw lichaam maakt het hormoon relaxine aan wat je bekken flexibel maakt. De gewrichten van je baby zijn nog zacht, waardoor hij compact kan worden. Zijn schedelbenen kunnen dankzij de fontanellen over elkaar heen schuiven om naar buiten te kunnen, wat soms een punthoofd veroorzaakt. De zwaartekracht, de weeën en de vorm van je bekken werken samen om je baby de goede kant op te duwen.
Geen zorgen: ook ´niet-Spinning Babies´ worden goed geboren
De meerderheid van de vrouwen heeft geen Spinning Babies cursus gedaan, en hebben toch een veilige bevalling gehad met een gezonde baby, zelfs met een bekken dat uit balans is. Spinning Babies verkleint echter wel het risico op een moeizame bevalling. Je kunt je lijf dus met deze methode net een extra beetje voorbereiden op de bevalling, net zoals je met iedere andere zwangerschapscursus zou doen.
Spinning Babies tips waar je nu aan kunt beginnen
Spreekt Spinning Babies je aan? Je kunt natuurlijk in overleg met je verloskundige een Spinning Babies workshop doen, maar met deze tips kun je deze methode nu al toepassen:
- Draag platte schoenen, want hakken hebben veel invloed op de stand van je bekken
- Drink minimaal twee liter water per dag om je spieren soepel te houden.
- Wandel nadat je lang hebt gezeten zodat je spieren zich kunnen herstellen.
- Gebruik een fitnessbal om dagelijks op te zitten en cirkels met je heupen op te draaien, beide kanten op. Zorg dat de bal bij je lichaamslengte past als je hem koopt. Vraag hiervoor om advies bij de winkel.
- Als je opstaat, zet dat eerst beide voeten naast elkaar neer op de grond, en kom dan pas omhoog. Dit voorkomt disbalans in het bekken.
- Zit zo veel mogelijk op je zitbotten met je voeten plat op de grond. Deze botten voel je als je je bekken naar voren en naar achteren kantelt. Op deze manier zit je symmetrisch.
Lees ook:
Wat moet er in jouw geboorteplan staan?Spinning Babies is vooral een goed idee als je:
- Last hebt van bandenpijn
- Last hebt van een harde gespannen buik
- Last hebt van lage rugklachten
- Moeite hebt om je buik te ontspannen
- Baby nog niet in de optimale positie ligt
- Wordt beperkt in je dagelijkse bewegingen
Waar kan je de Spinning Babies cursus doen?
Spinning Babies wordt vaak aangeboden bij verloskundigenpraktijken. Overleg met jouw verloskundige wat de mogelijkheden zijn in jouw buurt en of het voor jouw zwangerschap een verstandige optie is. Vraag bij je zorgverzekeraar na of deze cursus voor jou wordt vergoed.
Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!
Lees ook:
Bekkeninstabiliteit