Bij jou thuis
De eerste acht tot tien dagen na de geboorte komt een kraamverzorgende bij jou thuis. Ze geeft jou (en je partner) een spoedcursus ‘ouderschap’. Ze geeft je uitleg en advies over de veiligheid, voeding en verzorging van je kindje. Je kraamverzorgende zit boordevol tips en doet alles voor.
Ze houdt de gezondheid van moeder en baby goed in de gaten en schakelt direct hulp in als dat nodig is. Ze ondersteunt je in het huishouden en met praktische zaken. Ook voor je partner en broertjes en zusjes van de baby staat ze graag klaar. Als jij aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd voor je kindje kunt zorgen, dan heb ik mijn werk goed gedaan.
Assistentie tijdens je bevalling
Beval je thuis of heb je een niet-medische bevalling in het ziekenhuis of geboortehotel? Dan is de kraamverzorgende ook aanwezig. Ze assisteert de verloskundige rondom de bevalling. Een extra paar handen, ogen en oren aan het bed is wel zo veilig.
De meeste kraamzorg organisaties werken met gespecialiseerde kraamverzorgenden voor bevallingen. Ze kennen de verloskundige goed en weten precies wat ze moeten doen. Ook als er snel gehandeld moet worden. Hopelijk geeft jou dat een extra zeker gevoel.
Hoeveel uur kraamzorg krijg je?
Rond de 30e week van je zwangerschap heb je een intake met de kraamzorg. We bespreken dan jouw wensen, situatie en eventuele bijzonderheden. Op basis daarvan krijg je een indicatie van het aantal uren kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg krijg je straks verdeeld over de eerste acht dagen.
Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat je een zware bevalling hebt gehad of je borstvoeding lastig op gang komt, kan het aantal uren kraamzorg worden bijgesteld. De verloskundige en kraamverzorgende overleggen dat met jou in de kraamweek.
Wat kost kraamzorg?
Kraamzorg is noodzakelijke zorg. Dat betekent dat kraamzorg door elke basisverzekering wordt vergoed. Je betaalt wel een eigen bijdrage. In 2018 is dat €4,30 per uur. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je die eigen bijdrage vaak ook vergoed. Kijk goed de polisvoorwaarden na of bel met je zorgverzekeraar, zodat je straks niet voor een vervelende verrassing komt te staan.
Waarop moet ik letten bij het kiezen van kraamzorg?
Je kiest zelf via welke organisatie je kraamzorg krijgt. Je verloskundige kan je precies vertellen wie in jouw woonplaats kraamzorg aanbieden. Bezoek de websites eens om een indruk te krijgen.
Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar: welke extra’s bieden zij? Wat vind jij belangrijk? Vaak vind je via Facebook en op andere social media de echte ervaringen van ouders terug.
Vraag ook vrienden en familie naar hun ervaringen met de kraamzorg. Je verloskundige kan je ook informeren over haar ervaringen met de verschillende organisaties.
Hoe meld ik me aan voor kraamzorg?
In principe moet je jezelf aanmelden voor kraamzorg. Bij de meeste aanbieders gaat dat snel en eenvoudig via hun website. Als je daar hulp bij nodig hebt of nog veel vragen hebt, kun je je vaak ook telefonisch aanmelden. Probeer voor de 16e week van je zwangerschap je aanmelding rond te hebben. Sommige kleine aanbieders kennen namelijk een aanmeldstop.
Veel succes met het maken van je keus!