1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is genderneutraal opvoeden en waarom kiezen ouders ervoor?

    Gepubliceerd op: 5-1-2020Bewerkt op: 2-8-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-1-2020Bewerkt op: 2-8-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Tegenwoordig zijn steeds meer ouders vóór het genderneutraal opvoeden van hun kind. Op deze manier zou je kind de vrijheid hebben helemaal te zijn wie hij of zij wilt zijn. Er is ook veel tegengeluid over genderneutraal opvoeden. Maar wat is genderneutraal opvoeden precies?

    Op https://www.vertaalbureau-perfect.nl/nederlands-vertaalbureau/veranderende-taal-veranderende-houding-genderneutrale-taal-in-nederland geven we informatie over een steeds belangrijker wordend onderdeel van de Nederlandse taal, namelijk het gebruik van genderneutraliteit en inclusiviteit in communicatie. Ook geven we tips om genderneutraal en inclusief te schrijven.

    Wat is genderneutraal opvoeden?

    Dat meisjes met poppen spelen en roze dragen en jongens met auto’s spelen en blauw dragen, daar zijn genderneutraal opvoedende ouders het niet mee eens. Dit zou een erg zwart-wit beeld schetsen van hoe de jongen-meisje rolverdeling zou moeten zijn en zou een kind niet de vrijheid geven om zich volledig te ontplooien tot wie hij of zij wilt zijn.

    Als je je kind genderneutraal opvoedt, kan je kindje nog steeds met het speelgoed voor normaal gesproken zijn/haar geslacht spelen. Alleen houd je er dan ook rekening mee dat je kind óók ervaringen, speelgoed en kleding krijgt die volgens het stereotype bij het tegenovergestelde geslacht horen. En van wat voor speelgoed, kleuren of activiteiten je kind dan ook houdt: als ouder plak je daar geen label op en laat je je kind er volledig vrij in.

    Genderneutraal opvoeden het nieuwe normaal?

    In Nederland is genderneutraal opvoeden nog niet zo heel erg bekend, maar in bijvoorbeeld Zweden is het al heel normaal! Hier is het hele genderneutrale opvoeden al grotendeels geaccepteerd, ook door mensen die er zelf niet perse geïnteresseerd in zijn. Er is daar zelfs een kinderopvang waar kinderen noch als jongen noch als meisje worden behandeld!

    Ook in Nederland zijn er nu steeds meer ouders die kiezen voor genderneutraal opvoeden, net zoals Youtuber Roosmarijn Koster, die aankondigde op haar kanaal haar baby op deze manier te gaan opvoeden. Een gender-reveal party ziet zij dan ook niet zitten. Ze zal haar kindje nog wel met ‘hij’ of ‘zij’ gaan aanspreken, want daarvoor is volgens haar nog geen goed alternatief. Roosmarijn was verrast over de steun die ze kreeg toen ze dit aankondigde.

    Waarom wel of niet genderneutraal opvoeden?

    Hierom zou je volgens sommigen wél genderneutraal moeten opvoeden:

    • Met een genderneutrale opvoeding kan je kindje zich vrijer ontwikkelen en heeft niet het gevoel dat hij moet passen binnen de standaarden die er zijn voor jongens en meisjes.
    • Volgens veel pedagogen en ouders kan een genderneutrale opvoeding bijdragen aan het ontwikkelen van een sterk eigen karakter en persoonlijkheid.
    • Je geeft je kindje het gevoel dat ongeacht van de keuzes die hij of zij maakt op het gebied van gender, je kindje er mag zijn en zijn keuzes goed zijn.
    • Het is aan je kindje om dit zelf te ontdekken en dit niet opgelegd te krijgen.
    • Je kind leert zelf niet te discrimineren tussen jongen en meisje en met wie hij of zij wel of niet zou moeten spelen.

    Er is ook veel tegengeluid over genderneutraal opvoeden. Dit zouden redenen zijn waarom je je kind beter niet genderneutraal kunt opvoeden, volgens tegenstanders en wetenschappers:

    • Er zou een natuurlijk verschil en rolverdeling zijn tussen jongens en meisjes. Zo werken de hersens van jongens natuurlijk anders dan die van meisjes, wat ervoor zorgt dat ze andere dingen leuk vinden en genderneutraal opvoeden dus tegen de natuur in gaat.
    • Je kindje wordt niet alleen beïnvloed door de opvoeding, maar later in zijn leven ook door alles wat hij ziet op tv, de cultuur waarin we leven en alle dagelijkse man-vrouw stereotyperingen die daarbij horen. Met zo’n genderneutrale opvoeding kan dat moeilijk zijn te begrijpen en kan je kindje moeite krijgen zijn plek te vinden in een door geslacht opgedeelde maatschappij.
    • Je kindje zou je zo min mogelijk moeten sturen in hun gender identiteit, dus ook niet naar genderneutraal.

    Tips voor genderneutraal opvoeden

    Kies je ervoor je kindje genderneutraal op te voeden? Dan volgen hier wat tips om dat succesvol te doen:

    • Zorg voor een breed aanbod in speelgoed. Dus niet alleen poppen en prinsessen kleding voor meisjes, maar ook auto’s, blokken, en superhelden-poppen (en vice versa). Zo krijgt je kindje de mogelijkheid zijn vaardigheden optimaal te benutten zonder onderscheid te maken wat voor hem of haar is weggelegd vanwege het geslacht.
    • Let op met wat je zegt. Vaak zitten genderstereotypering al diep ingeworteld in ons, zonder dat we het willen. Tegen je dochter ben je eerder geneigd complimentjes over het uiterlijk te geven, dus let erop dat je dit bij je zoon net zo veel doet. Hetzelfde geldt voor het complimenten geven over ‘stoer’ zijn, doe dit ook bij je dochter. Je kunt bij Vertaalbureau Perfect mee lezen over het taalgebruik en communicatie in een genderneutrale opvoeding.
    • Kies voor genderneutrale kleding. Dit is een goede manier om je kindje niet een hokje te drukken van zijn geslacht. Kies dus niet voor roze voor meisjes en blauw voor jongens, maar ga voor kleuren als paars, groen, geel, rood, wit, zwart en oranje, die voor beide geslachten geschikt zijn. Laat je kindje als het wat ouder is vervolgens zelf zijn kleding uitzoeken.
    • Kies je voorleesboeken zorgvuldig uit. In boeken komen namelijk veel stereotypen voor! Vooral in sprookjes waarin er vaak een duidelijke rolverdeling is tussen man en vrouw. Er zijn tegenwoordig genoeg genderneutrale boekjes te vinden.
    • Laat je kindje los in zijn voorkeuren. Dat kan betekenen dat je dochter uiteindelijk heel erg van ‘’jongens’’ dingen houdt, maar het kan ook zijn dat het uiteindelijk een ‘meisjes-meisje’ wordt, en dan is dat ook helemaal oké!

    Zou jij het overwegen je kindje genderneutraal op te voeden? Of heb je er ervaring mee en zou je graag tips willen delen? Laat het ons weten in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard