1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is de beste slaaphouding voor je baby?

    Gepubliceerd op: 8-5-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-5-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De juiste slaaphouding voor je baby is belangrijk voor de veiligheid van je baby, maar ook voor de ontwikkeling van de vorm van het hoofdje. Hiervoor wordt slapen op de rug aangeraden. Maar wat als je kindje liever op zijn zij ligt, op zijn buikje, of een voorkeurshouding heeft? Alles over de slaaphouding van je baby.

    De slaaphouding van je baby

    Je baby op een veilige manier laten slapen is van groot belang voor alle ouders. De slaaphouding maakt hier een groot deel van uit. Hoe weet je of je baby in een juiste houding ligt te slapen, of hoe zorg je ervoor dat je baby in de juiste houding wilt slapen? Dat zijn dingen die veel ouders zich afvragen die voor de eerste keer een baby krijgen. Dit is hoe veilig de verschillende slaaphoudingen zijn voor baby’s.

    Op de rug

    Je baby kun je het beste vanaf de geboorte op zijn rug in bedje leggen. Dit maakt de kans op wiegendood veel kleiner omdat je baby zich vanaf zijn rug niet kan omrollen op zijn buik. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je baby spuugt: je baby zal dan automatisch zijn hoofdje omdraaien om stikken te voorkomen. Het is sterk aan te raden je baby al zo vroeg mogelijk op zijn ruggetje te leggen, zodat hij hier al vanaf de geboorte aan kan wennen.

    Met het slapen op de rug is het wel van belang dat je het hoofdje van je baby afwisselend naar links of rechts laat draaien. Dit voorkomt dat je baby een voorkeurshouding creeërt en daardoor een afgeplat hoofdje aan een kant (plagiocefalie). Heeft je baby echter al een voorkeurshouding en ligt hij liever altijd met zijn hoofd naar één bepaalde kant? Dan kan je proberen bijvoorbeeld het bedje een keer om te draaien, zodat je kindje wat anders ziet waar hij eventueel graag naar wilt kijken en daardoor zijn hoofdje draait. Een speeltje aan de niet-voorkeurskant ophangen kan ook helpen. Wat ook kan helpen is het Mimos Kussen. Dit kussen kan helpen de druk op het hoofdje van je baby evenredig te verdelen om te voorkomen dat er een afplatting van het hoofdje ontstaat.

    Op de buik of op de zij

    Je baby kan je beter niet op de zij en op de buik leggen, want zo is het risico op wiegendood groter. De kans bestaat dan dat je baby na enkele weken zelf op zijn buik rolt. Op een gegeven moment zal je kindje ook vanaf de rugligging zelf op zijn buikje kunnen rollen, extra waakzaamheid is dan nodig. Het kan dan helpen een babyslaapzakje te gebruiken, want hierin kan je baby zich minder makkelijk omrollen. Je baby vastleggen met zogenaamde stabilisatierolletjes of wigjes is geen veilige oplossing.

    Je baby toestoppen

    Sommige baby’s vinden het heerlijk om ingebakerd te worden bij het slapen. Dit houdt in dat je je baby stevig inwikkelt in een speciale inbakerdoek. Je kunt het beste overleggen met het consultatiebureau wanneer je je baby wilt inbakeren, zij kunnen je tips geven over hoe je dit veilig doet.

    Ook de temperatuur is van belang wanneer je je baby in bedje stopt. Het is belangrijk je baby niet te warm toe te stoppen. Het gebruik van een dekbed wordt daarom ook afgeraden baby kinderen jonger dan 2 jaar. Dit is te warm, en tevens kunnen kindjes eronder kruipen. Een babyslaapzak of trappelzak is wenselijker. Als deze slaapzak is afgestemd op het seizoen, dan is extra beddengoed niet meer nodig. Het ledikantje maak je kort op, zodat de voetjes bijna het voeteneind van het bed kunnen raken.

    Bron: CJG Rijnmond
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard