Wat is indalen?
Met het indalen van je baby wordt bedoeld dat je baby wat meer in je bekken zakt. De meeste baby’s doen dit automatisch met hun hoofdje, omdat het hoofdje de perfecte pasvorm heeft om in de bekkenbotten de liggen. Dat is dan ook gelijk de ideale ligging voor de bevalling (de achterhoofdsligging). Daalt je baby in, maar met zijn stuitje in het bekken? Dan is dit een stuitligging.
Wanneer indalen?
Iedere baby begint op een ander moment met het indalen, maar meestal begint het indalen tussen de 30 en 38 weken zwangerschap. Maar sommige baby’s beginnen pas aan het indalen tijdens de bevalling. Ben je niet voor de eerste keer zwanger? Dan is het goed mogelijk dat je baby pas wat later gaat indalen, omdat je kindje nog wat langer meer ruimte in de buik heeft. Bij een eerste zwangerschap zullen je wat strakkere buikspieren je baby eerder naar beneden duwen.
Hoe voelt indalen?
Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik. Deze indalingsweeën doen veel minder en anders pijn dan normale weeën, en ze zwakken na een paar uur steeds weer af. Ook zijn ze niet regelmatig.
Ook kan de druk op je blaas toenemen, waardoor je vaker moet plassen. Voor sommige vrouwen wordt het moeilijker om normaal te blijven lopen, omdat de baby tegen de gewrichten en spieren van je bekken drukt. Dit kan ook resulteren in een druk op je vagina of onderin je bekken. Als je een stekende pijn voelt in je vagina, liezen of onderbuik, kan het gaan op indalingspijn.
Wat gebeurt er tijdens de latente fase tijdens de bevalling?
- Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling
- Je hebt ontsluitingsweeën
- Het is de uitdrijvingsfase
Functie van indalen
Het indalen van je baby kan dus misschien zorgen voor een oncomfortabel gevoel, maar het heeft wel een belangrijke functie. De meeste baby’s zullen na het indalen namelijk niet meer veranderen van positie, waardoor ze vast klaarliggen voor de geboorte. Voor de meerderheid van de baby’s is dit in de achterhoofdsligging: de ideale ligging voor de geboorte. Zo hoeft hij ook minder afstand af te leggen als de bevalling echt begint, wat wellicht wat persweeën scheelt. Als je vliezen zouden breken wanneer je baby is ingedaald, sluit het hoofdje het bekken af, waardoor de navelstreng niet kan uitzakken en bekneld kan raken.
Lees ook:
Waarom poepen tijdens de bevalling heel normaal isVoor jou betekent het indalen van je baby dat je baby een stuk minder druk zal leggen op je longen, waardoor je misschien weer wat meer lucht hebt. Dat is dan een voordeel! Daarnaast kan ook het brandend maagzuur verminderen, omdat de druk op je maag ook vermindert.
Wat als je baby niet indaalt?
Vooral bij een eerste kindje is het belangrijk dat je baby langzamerhand indaalt: hierdoor weet je verloskundige dat je bekkeningang groot genoeg om je baby door te laten tijdens de bevalling. Bij een tweede zwangerschap doet dit er minder toe.
Lees ook:
Eten en drinken tijdens de bevalling, mag dat?Factoren als te veel vruchtwater, een afwijkende vorm van je bekken of het hoofdje, of een placenta die voor de uitgang ligt, kunnen meespelen in dat het indalen wat langer duurt. Echter kan het ook gewoon zo zijn dat het indalen zonder zorgwekkende reden wat langer duurt. Er is dan geen reden tot zorgen, en meestal gebeurt het indalen alsnog vanzelf.
Na het indalen
Als je merkt of te horen krijgt dat je baby aan het indalen is, hoeft dit niet te betekenen dat de bevalling binnen korte tijd gaat plaatsvinden. Soms vindt het indalen al tijdens 30 weken zwangerschap plaats, en de bevalling pas met 41 weken. Echter kan je baby ook pas aan het einde van de zwangerschap indalen, of pas tijdens de bevalling. Wanneer je baby indaalt, hoeft dus niets te zeggen over wanneer de bevalling zal plaatsvinden.
Alles weten over de bevalling en het indalen? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!
Lees ook:
Voortekenen bevalling