1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat doe je als je baby anders, minder of niet beweegt?

    Gepubliceerd op: 9-15-2016Bewerkt op: 11-18-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-15-2016Bewerkt op: 11-18-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het kan zo zijn dat je baby anders, minder of niet beweegt. Hierdoor kan je onzeker worden, wat weer stress met zich mee kan brengen. Wanneer je hier onzeker over bent kun je altijd contact opnemen met je verloskundige. Lees hier meer over leven in je buik in de diverse fases van je zwangerschap

    Verschillende fases in de zwangerschap

    Tot 24 weken

    Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog niet gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.

    Van 24 tot 28 weken

    In deze periode is het patroon van bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.

    Vanaf 28 weken

    Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.

    Twijfel?

    Ga twee uur op je linkerzij liggen. Voel je minder dan tien bewegingen deze twee uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!

    Bekijk voor meer informatie eventueel deze folder

    Harde buiken

    Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn ‘harde buiken’. Deze harde buiken zijn nuttig voor je baby, want ze werken als soort massage. Ze prikkelen en stimuleren de zenuwen van je baby. Het kan zijn dat je veel harde buiken krijgt als je je te veel inspant en te druk bent. Je lichaam maakt je dan duidelijk dat je rustiger aan moet doen. De harde buiken zorgen niet voor ontsluiting van de baarmoeder en zijn niet gevaarlijk.

    Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook wat gevoeliger. Het samentrekken van de spieren van je baarmoeder is om alvast te oefenen voor de bevalling. Het is een voorbereiding op de weeën en worden daarom ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard