Hoe slaapt een baby fijn?
Belangrijk is om te weten dat de baby tijdens de zwangerschap sliep als de moeder actief was. Dat betekent dus slapen onder invloed van korte bewegingen en met behoorlijk wat ruimtegebrek zoals in de warme buik van zijn moeder. Als een baby niet kan slapen, zijn we overal ter wereld geneigd de baby te wiegen en in onze armen te omhullen.
Lees ook:
7 alternatieve methodes om je baby in slaap te krijgenDe meeste ouders vinden het toch fijn om de baby te leren slapen in zijn eigen bedje. Bij niet alle baby’s gaat dit leerproces vanzelf. Om de baby te helpen zijn drie dingen nodig; het juiste tijdstip en elke keer op dezelfde plaats en onder dezelfde omstandigheden. Baby’s moeten namelijk LEREN inslapen. Als het lijf moe is en de omstandigheden elke keer hetzelfde zijn, vergroot dat de kans op succesvol inslapen en doorslapen.
Het juiste tijdstip
Het lijfje moet moe zijn, dit kun je ook zien aan de lichaamstaal van je kindje
- De baby wordt bleker, krijgt kringen onder de ogen of juist rode oogjes
- Gapen kan ook duiden op vermoeidheid
- Hij heeft meer moeite met aankijken of verbreekt sneller het oogcontact
- Hij zoekt een donker plekje in je armen of juist het tegenovergestelde hij overstrekt zich, werpt zijn bovenlichaam van de jouwe af.
- Sommige baby’s worden drukker of de bewegingen verlopen minder soepel, een beetje schokkerig zelfs
- Sommige baby’s gaan jengelen of huilen. Bij een jonge baby hoor je in het huiltje dan de auw klank uit de Dunstan Babytaal en zie je een ovalen mondje.
Lees ook:
De juiste bedtijden voor je baby of kindDe juiste plaats
Het is goed om de baby steeds op dezelfde plaats te slapen te leggen. Baby’s die slapen bij ouders op de kamer in hun eigen bedje, slapen niet alleen veilig maar kunnen later in hun leven ook beter omgaan met frustraties. Een baby die veel wisselende slaapplekken heeft zoals de wieg, in de kinderwagen, in de draagdoek, in de maxicosi enzovoort, zal direct na wakker worden zijn omgeving in zich moeten opnemen om zich veilig te voelen. Een baby die altijd inslaapt op dezelfde plek, weet waar hij wakker wordt en slaapt misschien nog even door.
Lees ook:
Hoeveel middagdutje heeft je kindje nodig en tot wanneerMet dezelfde omstandigheden
Hiermee kan je ‘finishing touch’ zijn. Een baby leert namelijk ook het slaapmoment kennen aan de hand van de terugkerende omstandigheden. Net als een dreumes het eetmoment aan tafel herkent door het zitten in de kinderstoel, de slab die wordt omgedaan, de beker en borden die op tafel worden gezet. Zo leert een baby ook het slaapmoment herkennen aan de speen, een knuffeldoekje, de slaapzak, een pyama of een slaapliedje. Zorg dus ook voor een vast programma, een vaste volgorde bij het naar bed brengen.
Lees ook:
Inbakeren om je baby tot rust te brengen