Ik wil (nog) een kind, maar mijn partner niet en nu?
Communicatie en respect hebben voor elkaar, dat is in dit geval het allerbelangrijkste. Het bespreekbaar maken van dit dilemma begint met een goed gesprek. Het is essentieel om naar elkaar te luisteren, om erachter te komen wat de ander voelt en wat hij of zij wil. Je begint natuurlijk niet zomaar aan kinderen. Jullie moeten er allebei honderd procent achter staan, dus praat vooral veel en vaak met je partner. Zorg ervoor dat de communicatie helder is, want misverstanden maken de situatie alleen maar pijnlijker.
Lees ook:
Zwanger en relatieproblemenNeem de tijd
Zo’n gesprek beginnen kan nog best lastig zijn, want hoe breng je ter sprake dat je een kind wilt als je weet dat je partner dit (nog) niet wil? Zorg er ten eerste voor dat jullie er allebei echt de tijd voor hebben. Breng het dus niet tussendoor terloops ter sprake, maar ga er echt voor zitten op een moment dat jullie allebei uitkomt.
Luister en toon begrip
Het wel of niet hebben van een kinderwens is iets wat voor veel mensen vaak al vaststaat. Een dergelijk gesprek krijgt dan al gauw een zwaardere lading waarbij emoties om de hoek komen kijken. Zie het gesprek niet als een discussie, maar als een gelijkwaardige conversatie waarin jullie allebei je standpunten en redenen laten horen. Blijf rustig, laat de ander uitpraten en laat merken dat je interesse toont in wat hij of zij denkt. De ander voelt zich daardoor begrepen en niet in een hoek gedreven. Maak eventueel aantekeningen zodat je alles goed tot je kunt nemen en later kunt teruglezen.
Lees ook:
Zwanger worden als lesbisch stelStel jullie leven samen voor, met en zonder kinderen
Het visualiseren van jullie toekomst kan perspectief bieden. Hoe ziet jullie leven eruit als jullie wel kinderen nemen? Hoeveel kinderen zie jij in dat geval voor je en wat denkt je partner daarover? Wonen jullie nog in dezelfde plaats, wil jij uiteindelijk een groter huis voor jullie familie of word je partner juist gelukkiger van een knus appartement? Door je in te beelden hoe jullie toekomst eruitziet, zie je al gauw gelijkenissen en verschillen. Misschien heeft je partner al een hele weg uitgestippeld waar kinderen niet in voorkomen. Bespreek dit en stel ook voor hoe jullie leven er samen uit zou zien zonder kinderen. Denk je dat je jouw kinderwens kunt opgeven voor het geluk van je partner? Het is heel begrijpelijk als dit iets is waar je niet van af kunt noch wilt wijken. Geef dat aan bij je partner en kijk of er eventueel ruimte is om jullie wensen bij te stellen.
Bespreek het ‘waarom’
In dit soort situaties is er weinig sprake van logisch redeneren. Het gaat juist om emoties en gevoel. Waarom wil je partner geen kinderen? Vindt hij of zij het te vroeg, spelen medische redenen mee of is hij of zij ergens bang voor? Misschien heeft hij of zij er nog nooit echt over nagedacht, terwijl jij je er continu mee bezighoudt vanwege je tikkende biologische klok. Door uit te leggen waarom je niet nog vijf tot tien jaar kunt wachten, begrijpt hij misschien ook beter waarom jij wel al kinderen wilt. Wat is voor jou nog meer een reden waarom je graag kinderen wilt? Ben je bijvoorbeeld opgegroeid in een groot, gezellig gezin en verlang je daar nu ook naar? Leg het uit aan elkaar en wees zo eerlijk mogelijk in wat je wilt.
Lees ook:
KinderwensMijn partner wil echt geen kinderen
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partner simpelweg liever zonder kinderen door het leven gaat. Als je zelf een kinderwens hebt, is dit misschien moeilijk te begrijpen. Respecteer hoe hij of zij hierin staat en begrijp dat zijn mening waarschijnlijk niet gaat veranderen.
In dat geval staan jullie voor een zware, lastige keuze. Blijven jullie bij elkaar in de hoop dat één van jullie zich bedenkt of brei je er toch een einde aan? Je wilt niet uit elkaar, maar in sommige gevallen is dat wel de beste beslissing. Je houdt van elkaar en wilt het beste voor de ander, iets wat jij diegene misschien niet kunt geven. Praat veel met elkaar, luister en wees eerlijk, ook naar jezelf toe. Alleen dan kom je er samen uit – wat de uitkomst dan ook mag zijn.
Lees ook:
Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?