Sinterklaas bestaat niet, wanneer vertel je dat?
Sinterklaas is een van de leukste periodes van het jaar voor kleine kinderen. Misschien heb je dit jaar het gevoel dat het misschien tijd is om je kind te vertellen dat hij eigenlijk niet bestaat, of misschien heeft je kind zit zelf al door, terwijl het eigenlijk de bedoeling is om je kind nog iets langer te laten geloven. Wat doe je dan?
Lees ook:
Zo praat je met je kind over het coronavirusLeeftijd om het geheim van Sint te vertellen
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Voel het dus vanaf een jaar of zes zelf aan bij je kind en vertel het wanneer jij voelt dat het het moment is. Dat kan dus ook twee jaar eerder of later: het hangt helemaal van jou en je kind af. Toch is het handig om in de bovenbouw van de basisschool al te hebben verteld dat Sint niet bestaat. Zo hoeft je kind de teleurstelling niet op school te verwerken als leeftijdsgenootjes het vertellen.
Lees ook:
Mag je pepernoten eten als je zwanger bent?Hoe vertel je het geheim van Sinterklaas?
Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestond, maar dat hij niet zo oud kan worden en ook niet overal tegelijk kan zijn. Leg ook uit dat Sinterklaas een erg goede man was die erg lief was voor kinderen op zijn verjaardag, en dat jullie het daarom ook gewoon blijven vieren. Vertel er ook bij dat jullie als volwassenen het geheim in stand houden speciaal voor de kleine kinderen, en dat jouw kind dus nu officieel geen ‘klein’ kind meer is: dat vinden de meeste kinderen juist leuk!
Twijfelt je kind zelf al, en merk je dat hij misschien dit jaar er niet meer in zal trappen? Houd het sprookje dan niet in stand en vertel je kind dat Sint inderdaad niet bestaat, maar dat jullie het wel blijven vieren.
Wordt je kind verdrietig of boos door het nieuws? Dan duurt dat meestal niet erg lang. Geef wel de ruimte aan je kind om zijn emoties te voelen, en vraag waarom hij zich zo voelt. Het kan zijn omdat hij denkt dat het klaar is met de cadeau’s en de gezelligheid, maar wanneer hij erachter komt dat dat niet zo is, zal de verdrietigheid snel weer voorbij zijn.
Lees ook:
6x tips voor Sinterklaas met je kindje tijdens corona