Tip 1: Kies de juiste maat
Het klinkt als een open deur, maar de juiste maat kiezen is ontzettend belangrijk! Een luier moet goed om de beentjes, billetjes en het buikje van je baby passen. Dat voorkomt doorlekken en zorgt ervoor dat je kindje zich makkelijk kan bewegen.
Een pasgeboren baby begint doorgaans met ‘newborn luiers’ in maat 1. In die beginfase drinken baby's alleen melk, waardoor de ontlasting vloeibaarder is dan die van oudere baby's die ook al vast voedsel eten. Luiers in maat 1 en 2 zijn hierop aangepast. Het absorberend vermogen van newborn luiers is groter en de speciale toplaag is zachter om het tere huidje van jouw pasgeboren baby te beschermen.
Naarmate kindjes gaan groeien, groeit ieder kindje op z'n eigen tempo. Veel ongelukjes kunnen voorkomen worden door tijdig over te stappen op een volgende maat luiers. Hoe weet je wanneer je baby toe is aan een volgende maat? Controleer regelmatig onderstaande maattabel en kies de juiste maat hier!
Tip 2: Zorg voor genoeg luiers in huis
Hoeveel luiers heb ik nodig in het begin? Ga er vanuit dat je per dag (vooral in het begin!) circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week! Bespaar geld en kijk eens op Bol.com voor maandboxen. Door groot in te kopen, bespaar je al gauw rond de 30%! En laten we eerlijk zijn… dat is mooi meegenomen, want deze periode in je leven is al duur genoeg!
Tip 3: Borstvoeding? Dan zal je dit herkennen.
Bij borstvoeding kom je in luiers vaak zachte, vloeibare ontlasting tegen. Met rode geïrriteerde billetjes en een minder blije baby tot gevolg. In de eerste maanden na de geboorte is het huidje van een baby ontzettend zacht, gevoelig en kwetsbaar. Maar er zijn trucs om luieruitslag te voorkomen! Kies voor luiers met zachte, absorberende kussentjes die speciaal zijn ontwikkeld voor pasgeboren baby’s. Er is een groot verschil tussen het huidje van een pasgeboren baby en bijvoorbeeld het huidje van een dreumes. Zorg ervoor dat je luiers aanschaft die aangepast zijn aan de fase waarin jouw baby zich bevindt.
Tip 4: Gebruik een matrasbeschermer ter bescherming van het bed én jouw bedrust
Een nat matras vindt niemand lekker 's nachts. Veel baby's worden 's nachts wakker van de ongelukjes en als gevolg daarvan kan jij ook je bed uit. Het kan helpen om voor het slapengaan een matrasbeschermer te plaatsen in het bed. Mocht er een ongelukje plaatsvinden, dan blijft het matras tenminste droog. Matrasbeschermers zijn gemaakt van zacht, dun en geruisloos materiaal. Bovendien voelt een beschermer aan als katoen - dat slaapt wel zo lekker. Houdt er rekening mee dat je deze matrasbeschermers kan gebruiken voor kleintjes die ouder zijn dan 12 maanden.
Veel mama's zijn enthousiast over de matrasbeschermers van Huggies. Huggies bedmats van DryNites zijn matrasbeschermers met een hoog absorptievermogen. De moeite waard om een keer te proberen!
Tip 5: Luiers met vochtindicator
Kies voor luiers met een vochtindicator. Een luier met vochtindicator (een streepje dat verkleurt als hij nat wordt) kan heel handig zijn. Bij kleine baby'tjes kun je namelijk nog niet goed voelen of er in de luier geplast is, dus door naar de vochtindicator te kijken weet je hoe laat het is!
Kortom, de keuze voor de juiste luier is heel belangrijk, want het is iets wat je kindje dag en nacht draagt, dus is het van belang dat de luier heel zacht is, niet irriteert, de huid laat ademen en natuurlijk goed absorbeert. Houd bovenstaande tips in je achterhoofd en ga op je gevoel af. Jouw gevoel liegt nooit!
Wil je liever een duurzame optie? Dan kun je natuurlijk gaan voor wasbare luiers!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sophie, Brand Manager, bij Huggies.