1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is

    Gepubliceerd op: 7-8-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 7-8-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    Geschreven door: ZP® - Onderzoeken(Medisch) gereviewd door: Anneloes van Baar, Prof dr A.L. van Baar, GZ psycholoog, Child and Adolescent Studies, FSW, Universiteit Utrecht.
    Knuffelen met je kindje is natuurlijk het fijnste wat er is. Maar wist je dat je ook je baby ermee helpt hun hersenen te ontwikkelen? Niet alleen gezellig dus, maar ook ontzettend belangrijk, dat knuffelen met je kleine!

    Knuffelen en de hersenen van je baby

    In het eerste levensjaar vindt tachtig procent van de hersengroei van je baby plaats. Bij de geboorte moeten haast alle verbindingen tussen hersencellen nog worden gemaakt en wordt je baby geboren met 25% hersengewicht. Hoe meer verbindingen er worden gemaakt in de hersenen, hoe meer hersencellen met elkaar communiceren.

    Wat blijkt uit onderzoek is dat knuffelen, maar ook praten, lachen en andere positieve ervaringen ervoor zorgen dat het maken deze verbindingen gestimuleerd wordt! Bij het knuffelen komen namelijk bepaalde stoffen vrij die hieraan bijdragen. Bij stressvolle ervaringen wordt het maken van verbindingen juist geremd, door het stresshormoon cortisol.

    Knuffelen en verlagen van stress

    Oxytocine is een woord dat je misschien al vaak voorbij hebt zien komen tijdens je zwangerschap. Maar ook bij je baby speelt het hormoon oxytocine al een grote rol! Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je je blij voelt en je immuunsysteem wordt geboost. Zo werkt dat ook bij baby’s! Daarnaast helpt oxytocine bij het rustig maken van je baby, het behouden van een stabiele lichaamstemperatuur en een regelmatige hartslag. Al met al is dit hormoon dus erg stressverlagend. Oxytocine wordt vooral aangemaakt tijdens het knuffelen en ander lichaamscontact.

    Het ervaren van veel geluk (door oxytocine) en weinig stress (door cortisol) op jonge leeftijd zou er ook voor zorgen dat je kindje op latere leeftijd ook meer oxytocine aanmaakt bij lichaamscontact. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker met stress omgaan.

    Knuffelen in het eerste jaar

    Knuffelen en zo min mogelijk stress is van groot belang voor kinderen, vooral in het eerste jaar. In het eerste jaar kunnen baby’s namelijk nog niet zelf hun stress verhelpen, en door te knuffelen help je je baby hierbij. Als er door de ouders goed wordt gereageerd op het stresssysteem van de baby in het eerste jaar, dan wordt het stresssysteem steeds minder gevoelig na het eerste jaar. Ook is het voor jou en je baby ontzettend belangrijk voor de hechting dat er veel geknuffeld wordt in het eerste levensjaar. Geen wonder dus dat je eigenlijk intuïtief de hele tijd met je baby wilt knuffelen!

    Knuffelen met je peuter

    Ook is het belangrijk om lekker met je peuter te blijven knuffelen. Misschien staan ze daar iets minder voor open en worden ze steeds onafhankelijker: dat is normaal en hoort bij deze levensfase. Maar je zult merken dat je peuter af en toe nog wel zoekt naar jouw goedkeuring en jouw aanwezigheid. Als je peuter je dan zoekt, verwelkom hem dan met een dikke knuffel, om zo jouw steun en aanwezigheid voor hem te bevestigen. Dat geeft je peuter weer zelfvertrouwen, wetende dat zijn ouders aanwezig zijn wanneer je peuter ze dan toch nodig heeft.

    Huid-op-huid contact met je baby

    Iedere vorm van fysiek contact, vooral huid-op-huid contact zal helpen bij het maken van verbindingen in de hersenen van je baby. Daarom wordt zo gestimuleerd regelmatig huid-op-huid met je baby te liggen, een babymassage te geven of je baby gewoon regelmatig op te pakken en te sussen. Je baby heeft ontzettend veel behoefte aan al deze dingen! Je kunt dit wat gemakkelijker maken door bijvoorbeeld een draagdoek aan te schaffen. Tip: met de cursus 'Dragen en hechting', deel van ons online cursuspakket leer je hoe je je kindje op de juiste manier draagt in een draagzak of draagdoek.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard