Intense, levendige en rare dromen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap maak je veel emotionele, hormonale en fysieke veranderingen door. Je kunt je van binnen heel anders gaan voelen en je doet veel nieuwe ervaringen en kennis op met betrekking tot de zwangerschap en de bevalling. Dit kan zich allemaal uiten in heftige dromen, wat soms even schrikken is. Alsof al die andere zwangerschapskwaaltjes nog niet genoeg waren!
Dromen zijn eigenlijk een symbolische, emotionele weerspiegeling van wat er in het echte leven bij je gebeurt. Vaak ben je je niet eens bewust van alle gedachtes, emoties en zorgen die je in het dagelijkse leven hebt. Deze onbewuste factoren worden door je brein dan in je dromen verwerkt, wat soms even schrikken kan zijn en helemaal niets in gemeen lijkt te hebben jouw gedachtes en emoties waar je je wél bewust van bent.
Doordat je in de zwangerschap zoveel meer emotionele en hormonale veranderingen meemaakt en veel dingen moet regelen, kan dit zich uiten in intensere, levendige en bizarre dromen.
Waardoor worden deze zwangerschapsdromen veroorzaakt?
Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat heeft kunnen aantonen waardoor die rare dromen tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt. Er zijn wel een aantal mogelijke verklaringen.
-
De zwangerschap zorgt voor nieuwe, ongekende ervaringen in je leven. Deze nieuwe fase zorgt voor nieuwe emoties, fysieke veranderingen en vele gedachtes. Dit kan soms een beetje veel worden voor je onderbewuste brein, wat zich kan uiten in dit soort dromen. Je krijgt dus te maken met je (on)bewuste angsten, gedachtes en emoties, wat er meer zijn dan normaal gesproken!
-
De hormonale veranderingen dragen bij aan de intense, rare dromen. Vooral de toegenomen progesteron kan zorgen voor een emotionele rollercoaster, wat zich uit in je dromen. Tip: Alles weten over zwangerschapshormonen? Volg onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket
-
Niet alleen worden de dromen intenser, je kunt ze vaak ook beter onthouden. Zwangere vrouwen worden namelijk vaker en sneller ‘s nachts wakker waardoor de droom die zich vlak daarvoor afspeelde, beter herinnerd kan worden. Hierdoor kun je ook overdag nog langer door piekeren over al die dromen die je hebt gehad, juist omdat ze zo zijn blijven hangen!
Soorten zwangerschapsdromen
- Dromen over de bevalling. Dit is niet zo gek als je voor de eerste keer zwanger bent, want, het is iets waar je waarschijnlijk veel mee bezig bent in je gedachtes!
- Dromen waarin je iets fout doet met de baby. Baby vergeten?! Het zal in het echte leven waarschijnlijk niet voorkomen, maar in je dromen kunnen dit soort bizarre dingen gebeuren. Je baby verzorgen is niet niks, en het is dan ook geen verrassing dat je hier af en toe onzekerheden over hebt die zich uiten in dit soort dromen,
- Dromen met water. Of het nu de zee, een zwembad of een badkuip is, dromen dat je omringd bent door water komt vaak voor. Dit heeft vermoedelijk te maken met het vruchtwater in je baarmoeder. Droom je dat je je onder water bevindt, dan kan dat betekenen op een overvloed aan emoties.
- Seksdromen. De hormonale veranderingen kunnen zorgen dat je tijdens de zwangerschap intense, realistische erotische dromen krijgt. Dit kan met je partner zijn, maar ook vaak met exen, of zelfs onbekende personen.
- Dromen dat je je partner verliest. Zwangere vrouwen dromen soms over het kwijtraken van hun partner of dat hij vreemdgaat. Dat kan komen uit een onbewuste angst om je partner in deze belangrijke tijd in je leven kwijt te raken.
- Dromen over babynamen: dit een logisch gevolg als je net voordat je in slaap valt nog even ligt na te denken over verschillende babynamen!
Nachtmerries tijdens de zwangerschap
Erg vervelend is wanneer je tijdens de zwangerschap vaak last hebt van nachtmerries waarin de meest vreselijke dingen gebeuren. Zwangere vrouwen hebben hier vaker last van, wat waarschijnlijk te wijten valt aan de hormonale veranderingen en onbewuste spanningen en zorgen die je ervaart. Ook kunnen dingen die je hebt gezien op tv of in films terugkomen in je dromen, en dan in relatie tot je zwangerschap en je baby.
Een nachtmerrie (of een normale droom) is geen voorspelling of exacte weerspiegeling van je werkelijkheid, dus neem ze vooral niet letterlijk. Zie ze als een manier van je brein om gebeurtenissen en emoties een plekje te geven en te verwerken. Het is wel een goed idee om bij heftige dromen of nachtmerries bij jezelf na te gaan waar ze uit voorkomen, om deze veroorzakende emoties te verwerken. Dit kun je doen door meer te praten over je zorgen en emoties, of om ze op te schrijven.